MUNCÃ…Ivestiul Vasluiului tinde din ce în ce mai mult sã devinã o comunitate cochetã, ca si cum ar fi o suburbie de lux a unui oras. Primarul Dumitrache Nistor a gestionat proiecte publice importante, de neimaginat cândva. Se poate spune cã Ivestiul este un sat european, în adevãratul sens al cuvântului. Investitii private cresc pentru cã administratia localã, condusã bine de primarul Dumitrache Nistor, a creat toate conditiile dezvoltãrii mediului de afaceri. Legumicultura si viticultura sunt activitãti de bazã la Ivesti. Comuna se mândreste cu 257 hectare de teren cultivat cu legume bio, multe investitii fiind fãcute în mare parte cu fonduri europene. Aici oamenii au fost instruiti sã acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor proprii. Nu-i de mirare cã si la Ivesti se mutã orãsenii încet-încet, preferând viata calmã într-un sat european, cu utilitãti si infrastructurã bine puse la punct, decât tumultul unui oras. Mândria ivestenilor este reprezentatã de stranieri care si-au ridicat un cartier de vile impresionant, formând zona rezidentialã a comunitãtii. Recent primarul le-a asfaltat strãzile si se gândeste serios sã le denumeascã cu numele oraselor din Europa unde lucreazã.
Anul 2018 a însemnat pentru primarul Nistor Dumitrache si comuna sa investitii de zeci de miliarde de lei vechi: 10 kilometri de asfalt, modernizarea a 36 de ulite (drumuri sãtesti), constructia unui Centru de zi, unde copiii satului îsi fac temele pentru a doua zi, modernizarea Cãminului Cultural, inclusiv dotarea cu costume populare traditionale specifice zonei Ivestiului vasluian, dotarea cu instrumente muzicale, aparaturã de sonorizare, achizitionarea unui utilaj de întretinere spatii verzi, alimentare cu apã – 10 kilometri plus douã puturi de mare adâncime si un bazin de 100 de tone de apã, construirea unui pod gigant de 24 metri lãtime si lungime de 7 metri, construirea unui alt pod peste torentul Valea lui Dobre si a încã douã poduri casetate, plus un pod tubular, modernizarea iluminatului stradal si betonarea santurilor (3,5 kilometri în Ivesti). S-au început lucrãri de asfaltare a încã 26 de ulite, peste 5 kilometri de drum sãtesc), totul în valoare de 1,2 milioane de euro (prin PNDL 2). În curând comuna va fi asfaltatã 100%!
Omul sfinteste locul! Primarul Nistor Dumitrache a înteles asta din plin!
„Omul sfinteste locul” – poate fi putin spus în cazul primarului. Ivestiul este un bazin legumicol important. Sunt peste 250 de hectare de legume în câmp (Bio). Aici pãmântul este scump. Se vinde cu aproape 10 euro metrul pãtrat. În ultimii ani multi orãseni din Bârlad ori din alte zone au venit si s-au stabilit la Ivesti, comuna cu un singur sat, dar mai mare decât alte comune. Are aproape 3.000 de locuitori si populatia creste, dacã ne uitãm la cartierul nou apãrut, la casele mari si frumoase construite în ultima perioadã. Casele noi completeazã vechea vatrã a satului. În urmã cu putin timp erau în sat multe ulite de pãmânt, pietruite si greu accesibile. Acum ele au devenit drumuri asfaltate. Pe ulite, în pantã, în zone unde nici când vremea era frumoasã nu se putea ajunge decât cu piciorul, se merge acum cu masina, pentru cã sunt drumuri cu asfalt.
Ivesti are în curând Variantã Ocolitoare, Bârladul mai asteaptã….
Într-o zonã a satului s-a construit un pod mare de peste 2,3 milioane de lei peste râul Tutova, cu scopul de a creea o variantã ocolitoare pe unde sã circule utilajele agricole si masinile de mare tonaj. Nu are încã Bârladul variantã ocolitoare, dar iatã cã va avea Ivestiul. Mai sunt de pietruit cam 500 de metri din aceastã „sosea de centurã” a Ivestiului, ne-a mãrturisit primarul Dumitrache. „Se circula cu utilajele mari prin centrul satului si nu era bine. Lucrãm de patru ani la varianta ocolitoare care va iesi în drumul national si astfel se va face legãtura cu extravilanul, cu terenurile oamenilor. Utilajele agricole mari nu vor mai trece prin centrul satului. Podul de 24 metri lãtime si 7 metri lungime de peste râul Tutova este deja gata, mai am 500 de metri de drum de pietruit si este gata drumul pânã la începerea lucrãrilor agricole de primãvarã. Investitia se ridicã la circa 11 miliarde lei vechi. Va fi centura Ivestiului”, a spus primarul Dumitrache Nistor.
Primarul nu face nimic pânã nu consultã populatia
EXIGENT…Edilul si-a consultat cetãtenii la toate proiectele initiate. Pentru proiectul cu gazul metan, de exemplu, circa 60-70% din populatie doreste gaz metan. „Am depus deja Studiul de Fezabilitate pentru alimentarea cu gaz metan, am achizitionat teren si am fãcut studii geo-topo, urmând a scoate la licitatie în 2019 proiectarea si executarea a 22 de kilometri de retea de gaz metan pentru toatã comuna (2970 de locuitori si 1050 de case). Cota de gaz metan a fost aprobatã de Transgaz si este pentru 70% din locuinte”, a declarat mândru primarul Dumitrache.
Proiecte ambitioase: canalizare, aductiune de gaz metan, o salã de sport…
Mai este mult de lucru, chiar dacã la Ivesti s-au fãcut investitii publice de amploare în ultimii ani. Primarul Dumitrache Nistor, fiu de fost primar, spune cã mai are de asfaltat 5 kilometri de drum sãtesc si comuna va fi sutã la sutã asfaltatã, apoi trebuie aplicat pentru un proiect de canalizare. Apã curentã existã, dar fãrã canalizare se vor crea probleme cu apele uzate. „Avem nevoie si de o salã de sport. Avem terenul, am depus un proiect la Compania Nationalã de Investitii si în 2019 vom face o salã de sport. Vreau sã aducem si gazul în comuna Ivesti. Investitiile de pânã acum au schimbat radical viata la noi în comunitate. Nu cã spun eu, dar se vede prin constructiile noi. Multi care lucreazã în strãinãtate au venit si au investit aici banii adunati acolo. Si-au fãcut câte o micã activitate, si-au construit case mari si frumoase, iar comunitatea are numai de cîstigat. Multi tineri au accesat fonduri europene pentru dezvoltarea unor mici afaceri si au reusit. Cum sã nu-i sprijini? Cresc încasãrile la bugetul local si evident cã avem mai multi bani pentru investitii publice. Avem nevoie urgent de canalizare. Avem proiectul depus si sper ca-n curând sã înceapã lucrãrile”, a mai spus primarul Nistor Dumitrache. Prin GAL edilul a achizitionat o masinã de gunoi si este în curs de a achizitiona o autovidanjã de 74 000 de euro.
„Rapsozii Ivestilor”, cartea de vizitã a comunei
MÂNDRIE…În comunã existã o bazã sportivã pe care edilul o transformã la toate evenimentele într-un loc unde vine tot satul: la hramuri, sãrbãtori legale si evenimente culturale. Pentru cã da, la Ivesti de Vaslui existã activitate culturalã intensã. „Rapsozii Ivestilor” este un alt proiect de succes al comunitãtii. Ansamblul de la Ivesti merge la concursuri în tarã si „adunã” trofee. „Rapsozii Ivestilor” a cîstigat trofeul festivalului international „Hora din Strãbuni”, desfãsurat la Vaslui, „Festivalul Tineretii” de la Mangalia, dar si festivalul international „Cãtãlina”, desfãsurat la Iasi, apoi festivalul „Arcanul”, care a avut loc la Rãdãuti si iarãsi „Festivalul Tineretii” de la Mangalia. Succesul Ansamblului „Rapsozii Ivestilor” aratã cã traditiile pot fi aduse în actualitate si pot contribui la dezvoltarea în ansamblu a comunitãtii.