TRADITII…Festivalul „Datini si obiceiuri” a reunit si în acest an peste o mie de participanti din Vaslui si din Bacãu, care au animat centrul orasului. Un spectacol frumos, cu mascati, ursi si capre, specific Moldovei, care a atras privirile si atentia vasluienilor. Însã dacã pe unii i-a captat frumusetea portului popular, reînnoit cu sprijinul primãriilor din mediul rural care au accesat fonduri europene, altii au rãmas dezamãgiti de programul spectacolului, spunând cã pare tras la indigo an de an, fãrã nicio surprizã din partea organizatorilor. „Nu spun cã nu e frumos, este, dar pare a fi acelasi în fiecare an. Mi s-ar fi pãrut frumos sã fi venit cu o surprizã, ceva, nu stiu. Chiar dacã traditiile sunt vechi de sute de ani si trebuie pãstrate ca atare, cred cã evenimentul poate fi revigorat, poate sã i se confere un aer de prospetime si sã nu semene perfect cu cel de anul trecut”, este pãrerea unui vasluian prezent, ieri, la festival.
Evenimentul a avut acelasi program ca în anii trecuti: a început la ora 10:00, cu traditionala paradã pe traseul Parcul Copou – Liceul „Mihail Kogãlniceanu” – Cinema Independenta – str. Stefan cel Mare – Centrul Civic. La ora 11:00, în Centrul Civic au avut loc reprezentatiile celor 33 de formatii participante din comunele Arsura, Berezeni, Bogdãnesti, Buda-Osesti, Chitoc – Lipovãt, Comãnesti, Cozmesti, Deleni, Dofteana – Bacãu, Gîrceni, Grivita, Hoceni, Ivãnesti, Lipovãt, Miclesti, Moara Domneascã, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Perieni, Pgana, Pogãnesti, Pribesti-Codãesti, Puiesti, Puscasi, Rafaila, Rebricea, Rosiesti, Solesti, Tãtãrãni, Toiresti, Vãleni, Vetrisoaia, Voinesti. Toate formatiile au fost recompensate financiar.
„Vasluiul încã este locul unde se pãstreazã aceste traditii”
„Organizãm în jur de 100 de evenimente într-un an, dar este de departe cel care atrage cel mai mult interesul oamenilor, indiferent de vârsta lor. În afara celor 33 de trupe din judetul Vaslui, avem douã invitate de la Bacãu, trupele de ursi de la Dofteana si Comãnesti. Sunt reprezentate toate vârstele pentru cã vrem sã facem transferul între generatii în ceea ce priveste obiceiurile noastre de iarnã. Vasluiul încã este locul unde se pãstreazã aceste traditii. Reusim, iatã, la cea de-a 37-a editie sã strângem alaiul din judet. Vasile Adãscãlitei spunea cã folclorul este un organism viu, dar iatã cã o traditie veche, specificã acestor meleaguri, reuseste sã creeze entuziasm nu numai pentru cei în vârstã, care au prins aceste obiceiuri în vatra satului, ci si pentru cei mai mici”, a declarat Lucian Onciu, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.
Festivalul reprezintã un prilej irosit de a atrage turisti
Considerat a fi un eveniment de traditie, care reuseste sã pãstreze foarte bine obiceiuri si datini demult uitate, Festivalul „Datini si obiceiuri de iarnã” ar reprezenta un prilej bun de a atrage turisti. Din pãcate, acest lucru nu se întâmplã si asta probabil pentru cã nu este promovat cum ar trebui la nivel national si international. Un parteneriat cu o televiziune centralã i-ar conferi strãlucirea pe care o meritã, dar si vizibilitatea necesarã atragerii de turisti. În ultimii ani, prin intermediul GAL-urilor, s-a investit foarte mult în pãstrarea traditiilor si a portului popular, s-au dezvoltat Cãminele Culturale, s-au creat ansambluri folclorice si s-au achizitionat instrumente, este pãcat cã autoritãtile locale nu folosesc acest eveniment pentru a promova toate acestea la nivel national, ca sã nu spunem international.