spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Episcopul Ignatie si-a sãrbãtorit ocrotitorul spiritual!

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE DE IGNAT… Pe 20 decembrie, în ziua pomenirii Sf. Sfintit Mucenic Ignatie Teoforul, PS Ignatie al Husilor si-a sãrbãtorit ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Pãrintele Patriarh Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.

Colaboratorii Preasfintiei Sale din cadrul Administratiei Eparhiale, precum si preotii si credinciosii Episcopiei Husilor  i-au transmis Preasfintitui Ignatie mesajul lor de ziua Sf. Ignat. „Ani multi si rodnici în slujba lui Dumnezeu si a oamenilor!” a fost urarea prin care i-au multumit totodatã Pãrintelui Episcop Ignatie pentru slujirea arhiereascã în duhul ocrotitorului sãu ceresc.

Cine este PS Ignatie, cel care a adus înpoi vasluienii la credintã?

Episcopul Ignatie s-a nãscut în 7 iulie 1976, în Bilbor, judetul Harghita. Acesta a absolvit scoala Generalã în comuna natalã, Bilbor în anul 1991. A urmat cursurile Colegiului „Mihai Eminescu” din Toplita – Harghita (1991-1992), ale Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion stefan” Alba Iulia (1992-1997) si ale Facultãtii de Teologie Ortodoxã din Alba Iulia (1997-2001). A fost admis la cursurile doctorale de la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna”, Sibiu, specializarea Patrologie si Literaturã Postpatristicã, sub îndrumarea stiintificã a arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu (2001-2007). Studiile doctorale au fost continuate la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din cadrul Universitãtii Bucuresti, sub îndrumarea stiintificã a diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza (2007-2011), sub a cãrui conducere magistralã a întocmit si a sustinut teza de doctorat: Sfântul Grigorie Palama si doctrina despre energiile necreate (Bucuresti, 2011). În perioada 2003-2008 a urmat studii postuniversitare (doctorat) în Atena, ca bursier al Sfântului Sinod al Greciei si al YKY (Idrima Kratikon Ipotrofion).  În prezent este doctorand al Facultãtii de Teologie Ortodoxã din cadrul Universitãtii „Ethniko Kapodistriako”, Atena, pregãtind o tezã de doctorat cu tema” Contributia teologilor români contemporani la dialogul teologic intercrestin”, sub îndrumarea stiintificã a arhim. prof. univ. dr. Nikolaos Ioannidis si a Î.P.S. Mitropolit prof. univ. dr. Hrisostomos Savvatos.

A fost hirotonit diacon si preot în anul 2001 si tuns în monahism în 2008, pe seama Mãnãstirii Sfânta Treime din Alba Iulia (Catedrala arhiepiscopalã). În acelasi an a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2011 la cel de arhimandrit. În data de 24 octombrie 2011 a fost ales, în sedinta Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei, cu titulatura Mureseanul. Hirotonia în arhiereu a avut loc în data de 11 decembrie 2011 la Catedrala Mitropolitanã Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail din Paris, Franta. Ierarhul a fost  numit  Episcop de Husi în data de 5 octombrie 2017, fiind ales cu majoritate de voturi de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul sedintei de lucru prezidate de Pãrintele Patriarh Daniel. Întronizarea ca Episcop al Husilor a avut loc în 22 octombrie 2017.

(Material realizat în colaborare cu Episcopia Husilor)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.