spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Scoala din Laza, la ceas aniversar: 150 de existentã

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE… Elevii si cadrele didactice ale Scolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” din Laza au aniversat ieri 150 de ani de existentã ai unitãtii de învãtãmânt. Pentru a marca cum se cuvine evenimentul, acestia au pregãtit un program artistic dedicat Centenarului Marii Uniri, cu cântece, o scenetã specialã si colinde religioase. De asemenea, tot ieri, s-a lansat si monografia – “Scoala Laza – 150 ani de existentã”, semnatã de profesorii Vasile si Mirela Ilie. De la eveniment nu au lipsit prefectul judetului Eduard Popica, inspectorul general Gabriela Plãcintã, inspectorul scolar Nicolae Ionescu, primarul comunei – Vasile Popovici, precum si multi alti prieteni ai lãzenilor.

Nu întâmplãtor scoala din comunã poartã numele poetului Mihai Eminescu. În 1876, pe când era revizor scolar în judetul Vaslui, acesta nota ,într-un raport adresat ministrului, instructii publice de atunci: “(…) În privinta învãtãmântului am constat cã scoala din Laza este foarte bunã”. “În cei 150 ani, scoala a functionat fãrã întreruperi (cu unele exceptii), fiind martorã a unor evenimente deosebite: rãzboaie, regimuri politice diferite, calamitãti naturale (cutremurele de pãmânt din 1940 si 1977). Principala preocupare a scolii din Laza a fost si a rãmas cresterea si educarea tinerelor generatii de la vârste fragede, de la 3 ani si pânã la 12, 14, 16 ani (în diferite perioada). Sute de cadre didactice (educatoare, învãtãtori, profesori) au muncit pentru ca elevii aceste scoli sã-si însuseascã cunostinte si deprinderi ce le-au fost de mare folos în viatã. Fostii elevi ai acestei scoli si-au continuat studiile în învãtãmântul mediu (liceal), profesional si apoi în învãtãmântul superior, îmbrãtisând meserii diverse ca agricultori, mecanici, constructori, economisti, militari, învãtãtori, educatoare, profesori, medici, juristi, aviatori, ingineri, marinari, asistenti medicali, preoti, functionari etc. Unii dintre fostii elevi au ajuns mari sportivi (canotaj, rugby, fotbal, atletism etc.). Pentru a edita o asemenea carte a fost nevoie de o cercetare minutioasã a fondurilor arhivistice, discutii cu foste cadre didactice si localnici, consultarea unor cãrti si publicatii, strângerea de fotografii”, explicã autorii în prefata cãrtii.

Prefectul Eduard Popica: “strãbunicul meu mi-a arãtat cã sub aceastã scoalã trecea un tunel”

Prezent la lansarea monografiei, prefectul judetului, Edurad Popica, a povestit cât de atasat se simte de aceastã comunã, dat fiind faptul cã bunicii sãi au trãit în acele locuri. “Îmi face o deosebitã plãcere sã fiu astãzi aici. Suntem privilegiati ai sortii sã aniversãm 150 de ani de la înfiintarea acestei scoli. Nu as vrea sã ascund faptul cã mi-as dori sã fiu si mai privilegiat, sã sãrbãtorim împreunã si bicentenarul acestei scoli. Este un moment istoric, as vrea sã aduc multumiri organizatorilor acestui eveniment si celor doi autori ai monografiei, care cu multã muncã au reusit sã creeze aceastã capodoperã ce va rãmâne posteritãtii, pentru ca viitorii nostri copii sã poatã afla adevãrul despre locurile în care noi am copilãrit, am învãtat. S-au spus multe despre aceastã scoalã, un lucru însã as vrea sã mai adaug: îmi aduc aminte cã acum multi ani, pe când eram copil, strãbunicul meu mi-a arãtat cã sub aceastã scoalã trecea un tunel. De fapt, acesta traversa toatã curtea scolii. Pe timpul Celui De-al Doilea Rãzboi Mondial, cetãtenii se refugiau în acesta. Am reusit sã vãd doar o parte din acest tunel, pentru cã la un moment dat zidurile s-au prãbusit”, a povestit prefectul Eduard Popica.

Inspectorul general al ISJ-ului: “într-adevãr, e o carte valoroasã”

Si inspectorul general al ISJ-ului s-a arãtat încântat de monografia scolii din Laza, apreciind efortul si dãruirea celor doi profesori: “Îmi sunteti dragi din foarte multe motive. Vã stimez enorm pentru modul în care trãiti ,pentru cã am împreunã, aici, scoalã, bisericã, reprezentanti ai autoritãtilor locale, o comunitate foarte frumoasã. Îmi este dragã aceastã scoalã si îmi este drag si domnul director. Sper cã l-am format suficient de bine, astfel încât sã iasã la pensie din functia de director, la fel ca si predecesorul sãu, tatãl sãu, domnul profesor Ilie. Toate felicitãrile mele si mã înclin pentru munca dumneavoastrã de a realiza aceastã carte. Am rãsfoit-o cu mare atentie, am citit pasaje din ea si mi-am dat seama cã, într-adevãr, e o carte valoroasã. Cum sã nu fii împlinit si fericit, ca reprezentant al dãscãlimii din judetul nostru, când scolile fac astfel de lucruri?!”, a spus inspectorul general Gabriela Plãcintã în cadrul lansãrii de carte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.