NEMULTUMIRI…Mai multi politisti locali din Vaslui au fãcut plângeri la instante, dupã ce conducerea unitãtii i-a trimis sã facã de pazã la fosta unitate militarã. Acestia au sustinut cã sunt agenti de circulatie si nu pot fi trecuti la Ordine Publicã, încãlcându-se fisa postului. Doi dintre ei cer daune morale de 10.000 de euro, respectiv 10.000 de lei, procesele fiind mutate la Curtea de Apel Iasi. Asta, în conditiile în care un politist local din Vaslui, cu studii superioare, ajunge, de la 1 ianuarie a.c., la un salariu de peste 6.000 de lei (fãrã sporuri sau prime!), în timp ce alti politisti locali care au toate gradatiile ajung la salarii de peste 7.500 de lei. Politistii locali cu studii medii si cu toate gradatiile pleacã de la salarii de 3.700 de lei si pot ajunge la lefuri de peste 5.000 de lei. Primarul Vasile Pavãl este negru de supãrare, pentru scandalurile iscate de politistii locali si anuntã cã se vor lua unele mãsuri, dupã ce se terminã procesele intentate de subordonatii sãi.
Conform legii, în aceastã varã s-a fãcut actualizarea fiselor de post pentru fiecare din cei aproape 100 de politisti locali de la Vaslui, folosindu-se ca bazã HG 611/2008, care precizeazã ce format trebuie sã aibã aceste fise. Înainte de asta, la Politia localã a fost un control de la primãria Vaslui, care a cerut actualizarea tuturor fiselor de post. Fisele respective nu mai fuseserã actualizate din 2013. S-au întâmplat si unele situatii în oras care au tensionat si mai mult situatia din institutie, din cauza acestor fise de post atât de controversate. La un moment dat, niste nuntasi din Vaslui au iesit cu fanfara în stradã, provocând unele probleme de ordine publicã. Doi politisti locali de la Circulatie nu au intervenit pe moment, desi au trecut pe acolo, spunând cã nu au atributii pe ordine publicã.
S-au perfectionat în 2011, pe banii Politiei locale si a primãriei
Majoritatea politistilor locali din Vaslui au urmat cursuri de perfectionare în 2011, la Iasi, cursuri de trei luni plãtite de Politia localã, prin care majoritatea au dobândit atributii pe Ordine Publicã si Circulatie. De atunci încoace, numai scandaluri si nemultumiri în Politia localã, pentru cã aceia care erau la Circulatie au spus cã nu se amestecã în problemele de ordine publicã, pentru cã nu au atributii si nu sunt specializati în acest domeniu. Mai mult, dacã agentii de la Circulatie vedeau un eveniment de ordine publicã în oras nu interveneau si sunau la dispecerat, cerând interventia colegilor de la Ordine Publicã. O stare de lucruri care a condus la o nemultumire totalã a conducerii Politiei locale, dar si a factorilor de decizie din primãrie, care nu au înteles de ce nu intervin cei de la Circulatie când se produce un eveniment în oras.
S-au supãrat pe primãrie pentru cã au fost pusi sã pãzeascã fosta unitate militarã
Cireasa de pe tort a fost preluarea de cãtre primãrie a fostei unitãti militare, în varã. Atunci, doi politisti de la Circulatie au fost detasati la paza activelor fostului regiment, fiind mutati la Ordine Publicã. Un serviciu de Ordine Publicã înfiintat în 2010, la nivelul Politiei locale, însã care îngloba mai toti politistii locali, pentru cã toti agentii erau folositi la misiunile de ordine si sigurantã publicã, în timpul unor evenimente locale. „Toatã lumea participa la acele evenimente, nu conta cã esti Ordine publicã sau Circulatie. Cum de s-a ajuns dintr-odatã sã se facã separarea asta, sã spui cã nu poti sã pãzesti la unitatea militarã, pentru cã tu esti doar agent de circulatie?”, spune o sursã din interiorul Politiei locale. Cert este cã patru politisti locali au fãcut plângeri împotriva conducerii Politiei locale, fiind mai multe procese pe rolul Tribunalului Vaslui. Doi agenti de la Circulatie, supãrati foc pe primãrie, au cerut daune materiale, unul de 10.000 de euro si altul de 10.000 de lei.
Ca la Vaslui: dacã esti politist local la Circulatie, nu te muti la „munca de jos”
Desi au salarii de 5-6.000 si chiar 7.000 de lei, agentii de la Politia localã s-au scandalizat în mai multe rânduri, atunci când a fost vorba sã intervinã în alte activitãti decât cele pentru care considerau cã sunt pregãtiti. Asa s-a ajuns ca, la semnarea fiselor de post, cei de la Circulatie sã cearã expres cã nu pot fi trecuti pe alte locuri de muncã, decât dirijarea circulatiei prin oras. Doi dintre ei, Paul Leonard Popescu si Daniel Cristian Arcip, se luptã în instantã cu conducerea Politiei locale, cerând daune materiale (pentru ce, oare, se întreabã surse din Politie?). În urmã cu câteva zile, acestia au primit sentinte prin care actiunile lor împotriva conducerii sunt nelegale. „Respinge exceptia inadmisibilitãtii, exceptia tardivitãtii, exceptia lipsei obiectului actiunii si exceptia lipsei de interes. Respinge, ca nefondatã, cererea formulatã de reclamantul Popescu Paul Leonard, în contradictoriu cu Politia Localã Vaslui. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusã la Tribunalul Vaslui”, este una din cele douã sentinte în dosarele celor doi politisti locali. Se pare cã acestia au anuntat cã merg cu procesele mai departe, la Curtea de Apel Iasi, supãrati cã au fost pusi sã facã de pazã la fosta unitate militarã.
Iatã ce spune legea în cazul organizãrii si functionãrii Politiei locale!
Primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, este foarte supãrat pe situatia de la Politia localã, asteptând decizia definitivã a instantelor de judecatã, pentru a lua unele mãsuri în aceastã institutie, în care un simplu agent ia în mânã mai bine de 3.000 de lei. Conform Legii nr. 155/2010, care reglementeazã activitatea politiei locale, politistii locali au atributii în sase domenii: Ordine si liniste publicã, Circulatie, Disciplina în constructii si afisaj stradal, Protectia mediului, Activitate economicã, Evidenta populatiei, Ordine si liniste publicã. Politistul local, mai spune legea, mentine ordinea si linistea publicã în zonele în care este arondat, inclusiv în imediata apropiere a unitãtilor de învãtãmânt publice, a unitãtilor sanitare publice, în parcãrile auto, precum si în zonele comerciale si de agrement, în parcuri, piete, cimitire sau în alte asemenea locuri publice. Legea îl obliga sã participe, alãturi de institutiile abilitate, la activitãti de salvare si evacuare a persoanelor si bunurilor periclitate de calamitãti naturale ori catastrofe, precum si de limitare si înlãturare a urmãrilor provocate de astfel de evenimente. De asemenea, el trebuie sã identifice cersetorii, persoanele fãrã adãpost sau copiii lipsiti de supravegherea si ocrotirea pãrintilor si sã îi încredinteze serviciului public de asistentã socialã, care sã le rezolve situatia mai departe.