MODIFICARE… 2018 este, fãrã discutie, anul marilor cârpeli în fiscalitate. Dupã Revolutia fiscalã, Declaratia unicã a necesitat si ea câteva modificãri. Autoritãtile au constatat cã cei care au depus Declaratia anul acesta au calitatea de asigurat în sistemul public de sãnãtate doar pânã la finalul lui 2018. Astfel, acestia riscau sã rãmânã neasigurati pânã la urmãtorul termen pentru depunerea declaratiei unice, respectiv 15 martie 2019. Pentru a remedia aceastã situatie, Executivul condus de premierul Viorica Dãncilã a dat ,joi, o nouã Ordonantã de Urgentã!
Declaratia unicã a fost introdusã anul acesta pentru veniturile extrasalariale obtinute în 2017 si pentru cele estimate pentru 2018. Contribuabilii vizati de declaratia unicã, adicã persoanele care obtin venituri din activitãti independente din cedarea folosintei bunurilor, din activitãti agricole, silviculturã si pisciculturã, din drepturi de proprietate intelectualã, din activitãti independente în baza unor contracte de activitate sportivã, din arendã, sunt obligati sã îsi plãteascã (pe baza de autoimpunere) impozitul pe venit si contributiile sociale (în cazul in care depãsesc plafonul de 12 salarii minime pe economie anual, sau optional pentru cei sub acest nivel) pânã pe data de 15 martie 2019, când trebuie sã depunã si urmãtoarea declaratie. Însã, taxele sunt datorate pentru anul 2018 si, prin urmare, calitatea de asigurat în sistemul public de sãnãtate este valabilã doar pentru acest an. “Tinând cont de faptul cã persoanele care realizeazã venituri asupra cãrora se datoreazã sau opteazã sã plãteascã contributia de asigurari sociale de sãnãtate, potrivit Codului fiscal dobândesc calitatea de asigurat în sistemul de asigurari sociale de sãnãtate si au dreptul la pachetul de bazã de la data depunerii declaratiilor fiscale, (…), calitatea de asigurat înceteazã la data la care expirã perioada pentru care au depus declaratia unicã reglementatã de Codul fiscal, respectiv data de 31 decembrie a aceluiasi an. Dacã nu depun o nouã declaratie pentru perioada urmãtoare, se impune interventia legislativã de urgentã, (…) întrucât, în lipsa unei astfel de reglementãri, începând cu data de 1 ianuarie 2019 si pânã la noul termen de depunere al declaratiilor, 15 martie 2019, persoanele mai sus mentionate nu mai pot face, în acest interval, dovada calitãtii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate”, se mentioneaza în actul citat.
“Interventia legislativã” a venit joi, sub forma unei Ordonante de Urgentã
Datã fiind aceastã situatie, Guvernul României a decis joi, printr-o Ordonantã de Urgentã, ca persoanele fizice care obtin venituri, altele decât cele din salarii, îsi vor pãstra calitatea de asigurat si dreptul la pachetul de bazã pânã la data de 15 martie 2019, atunci când se depun noile declaratii privind obligatiile de platã. “Preîntâmpinãm, astfel, eventuale sincope în asigurarea serviciilor medicale pentru aceste categorii de persoane”, a declarat premierul Viorica Dãncilã. Prin aceastã “interventie legislativã de urgentã”, Guvernul României presupune cã cei care au depus declaratia unicã în 2018 vor avea continuitate în obtinerea acestor venituri si în 2019, urmând ca pânã pe 15 martie sã depunã o nouã declaratie.