DOSAR…O serie de primari ai comunelor din nordul judetului, de la Vulturesti, Rebricea pânã la Dumesti si Bãcesti au aflat zilele trecute, cã, în 2014, discutiile lor telefonice au fost interceptate de cãtre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie de la Iasi. Dupã patru ani au primit confirmarea cã în timpul campaniei lui Iohannis de la alegerile prezidentiale au fost atent monitorizati. Din fericire pentru ei nu s-a lãsat cu dosare penale, însã multora dintre ei le-a tresãrit inima când au vãzut plicul gros de la DNA prin care erau anuntati cã au fost monitorizati degeaba. Unul dintre ei, mai curajos a fost la Iasi si a cerut sã i se punã la dispozitie toate înregistrãrile. Râzând, procurorul i-a recomandat sã-si ia o camerã la hotel, fiindcã s-ar putea ca ascultarea sã dureze o sãptãmânã. Dupã câteva ore de ascultat primarul s-a lãsat pãgubas. Este lesne de înteles de ce nu publicãm numele primarilor implicati. Statul paralel încã mai existã. Dar prezentãm, ca dovada, un înscris de la DNA pe care unul dintre edili l-a primit de curând.
La mai bine de patru ani de la alegerile prezidentiale din turul doi al alegerilor prezidentiale, o bombã explodeazã pe Valea Plângerii. Edilii din partea de Nord al judetului au aflat, zilele trecute, faptul cã Directia Nationalã Anticoruptie are mii de ore de înregistrãri cu discutiile acestora. De asemenea, procurorii anticoruptie au cerut sã fie interceptate discutiille telefonice, mesajele de tip SMS, e-mailurile, fax-urile primite sau transmise. Nu au fost uitate fotografiile si înregistrãrile audio-video a convorbirilor purtate în mediul ambiental de cãtre cei vizati. Totul s-a petrecut în perioada celui de-al doilea scrutin electoral al alegerile prezidentiale, câstigate de cãtre Klaus Iohannis. Cel mai probabil, dosarul a fost demarat în urma unui denunt sau a unei plâgeri prealabile. Ceea ce se stie sigur la aceastã orã este faptul cã sunt sute de ore de înregistrãri. Acest lucru reiese din faptul cã unul dintre cei vizati de procurorii DNA au cerut sã asculte înregistrãrile, iar procurorii anticoruptie i-au sugerat sã-si închirieze o camerã la hotel dacã vrea sã audieze toate înregistrãrile. Rãmâne de vãzut dacã acest dosar este fãcut la cererea partidului de guvernãmânt pentru a “îngropa” una dintre cele mai acide voci împotriva acestora sau, la mijloc este vorba de altã poveste. Deocamdatã, procurorii atât au spus: “în perioada 16.11.2014 – 18.11.2014. în baza ordonantei procurorului emisã în dosarul (…), de judecãtorul de drepturi si libertãti de la instanta componentã, s-a procedat la localizarea prin mijloace tehnice, interceptarea si înregistrarea convorbirilor purtate sau comuncãrilor efectuate, respectiv a SMS-urilor, mobil, e-mailuri si fax-uri primite si transmise. De asemenea, s-a dispus autorizarea mãsurii supravegherii tehnice, constând în fotografierea în mediul ambiental, precum si înregistrarea audio-video a convorbirilor purtate în mediul ambiental, mãsurã care a fost pusã în executare” se aratã în decizia judecãtorilor.
« Cu banii de pe interceptãri, puteau sã se facã drumuri »
Altfel spus, primarii comunelor, Bãcesti, Todiresti, Dumesti, etc. au fost supravegheati de cãtre procurorii anticoruptie pentru a se stabili dacã se fac sau nu vinovati de acte de coruptie în timpul campaniei. Probabil Iohannis se temea de masina de vot pe care PSD-ul o avea la Vaslui. “Nu mi-a picat bine când mi-a venit acest plic. N-am putut sã cred cã vremurile când Securitatea asculta tot se mai întorc. Nu stiu ce vroia DNA la acel moment. Probabil era supãrat cã o serie de fosti primari PNL, trecuti prin USL, deveniserã peste noapte simpatizanti PSD. Nu vreau sã stiu de ce m-au ascultat. Un coleg de-al meu a fost curios, dar s-a lãsat pãgubas. Si-a dat seama cã nu are rost. S-au cheltuit multi bani cu aceste interceptãri. Mai bine ne dãdeau bani sã pietruim drumurile decât sã ne spioneze” a declarat sub anonimat un edil vizat în acea perioadã de DNA.