PROPUNERI…Soferii care sunt prinsi bãuti la volan ar putea rãmâne, timp de un an, fãrã permis de conducere. Propunerea vine din partea Politiei Rutiere, care argumenteazã cu bilantul mare al numãrului de oameni care au murit în 2018, în urma accidentelor provocate de conducãtorii auto care au consumat alcool. O altã propunere, fãcutã de deputatul USR de Vaslui, Mihai Botez, vizeazã camerele de supraveghere de pe bordurile masinii, care ar putea fi folosite de cãtre politisti pentru a-i amenda pe cei care încalcã regulile de circulatie.
Potrivit statisticilor, tara noastrã ocupã primul loc în Europa la numãrul de accidente rutiere produse din cauza soferilor beti. În plus, în Codul Rutier din prezent, sanctiunile pentru aceastã abatere sunt mai mult decât permisive. Pentru a mai diminua din numãrul de accidente produse pe fondul consumului de alcool, Politia Rutierã propune înãsprirea Codului rutier, astfel încât cei care au fost prinsi cãlcând pe bec sã fie amendati usturãtor si lãsati un an fãrã permis, mãsuri care au dat roade în tãri precum Danemarca si Slovenia. O altã mãsurã care ar putea fi introdusã în România chiar de anul viitor este instalarea dispozitivelor care opresc motorul când detecteazã alcool în aer, în masinã, în cazul soferilor prinsi bãuti la volan. O astfel de propunere legislativã a fost depusã deja la Senat.
Imaginile video de pe bordurile masinilor , folosite ca probe de politistii rutieri
Mihai Botez, deputatul USR de Vaslui, vine cu o altã propunere care ar putea facilita munca politistilor rutieri. Soferii vor putea fi amendati de cãtre politisti în baza înregistrãrilor video primite din partea participantilor la trafic. Initiatorul proiectului le recomandã soferilor sã caute camere de bord si sã si le monteze în masinã, sã vadã dacã chiar ar surprinde încãlcãri ale regulilor de circulatie. Proiectul le dã posibilitatea politistilor sã constate contraventii si pe baza probelor video trimise de participantii la trafic, iar probele ar trebui încãrcate pe un site al Politiei însotite de o declaratie pe proprie rãspundere a celui care face sesizarea, care dacã declarã în fals, va primi amendã.