ÎN AJUTOR… Executivul a aprobat Ordonanta de Urgentã (OUG) pentru modificarea si completarea OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înfiintãrii de noi întreprinderi mici si mijlocii, prin programul Start-Up Nation, editia 2018. Potrivit unor surse guvernamentale, programul care va fi lansat imediat dupã 15 decembrie, va urmãri acordarea unei atentii mai ridicate pentru domeniile care au nevoie de sustinere din partea statului pentru productie, servicii, industrii creative si comert, precum si promovarea zonelor tãrii în care numãrul de IMM-uri este foarte scãzut, asa cum este si cazul judetului Vaslui.
“Rãspundem, prin aceastã editie, unor necesitãti economice reale, avantajând regiunile si domeniile care au nevoie de cea mai mare sustinere din partea statului. Forma finalã a schemei de minimis este publicatã pe site-ul ministerului si testãm platforma online de înscriere în program, astfel încât în a doua decadã a lunii sã deschidem aplicatia”, a declarat Stefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri. “Suma maximã ce va fi acordatã este de 200.000 de lei/beneficiar, bugetul fiind aprobat pentru 10.000 de proiecte. Aplicatia pentru editia 2018 a Start-Up Nation va fi activã 30 de zile lucrãtoare, din momentul deschiderii”, au mai anuntat reprezentantii Ministerului pentru Afaceri. Se pot înscrie în programul Start-Up Nation 2018 societãtile înfiintate dupã data de 30 ianuarie 2017, care activeazã în domeniul productiei, industriilor creative, serviciilor si comertului. Conform sursei mentionate, pentru a participa la program, societãtile trebuie sã creeze cel putin un loc de muncã cu normã întreagã pe perioadã nedeterminatã si sã mentinã locul de muncã ocupat cel putin doi ani dupã finalizarea implementãrii proiectului.
Vasluiul, un judet cu prea putinã initiativã antreprenorialã
Editia 2018 a programului Start-Up Nation va urmãri, printre altele, promovarea zonelor tãrii în care numãrul de IMM-uri este foarte scãzut, adicã numãrul de IMM-uri la nivel judetean, raportat la 100 de locuitori sã fie de sub 4. Din acest punct de vedere, judetul Vaslui este fruntas în clasamentul national, doar Botosaniul având mai putine IMM-uri raportate la suta de locuitori. Cu toate acestea, vasluienii nu prea se zbat sã depunã proiecte, pentru a-si deschide propriile afaceri. “Sunt vasluieni care pornesc la drum cu ajutorul acestui program, însã nu pe mãsura asteptãrilor. Ne asteptam sã fie o afluentã mult mai mare. Acum au introdus în grilã un criteriu prin care se puncteazã destul de bine proiectele care vin din judete cu mai putine IMM-uri. Un singur judet e sub noi, Botosani. Este un program care se adreseazã atât mediului rural, cât si urban si ar putea ajuta foarte mult dezvoltarea judetului, pentru cã avem nevoie de activitate economicã. Codurile CAEN care sunt eligibile acoperã o paletã foarte largã de activitãti economice: servicii, productie, industrie creativã, chiar si comert. Ne mai trebuie doar initiativã antreprenorialã, capitol la care Vasluiul nu stã foarte bine. Eu încurajez tinerii sã demareze propriile afaceri, pentru cã astfel se va stopa si fenomenul migrationist. Cei care se apucã sã facã afaceri pe banii statului vor dobândi niste cunostinte practice, vor crea si niste locuri de muncã, iar în timp, dacã programul va fi sustinut în continuare, vor apãrea rezultate concrete în economia judetului” ne-a declarat Ionel Popa, reprezentantul unei firme de consultantã pe proiecte cu fonduri europene si de stat.