spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Parteneriat de suflet între Liceul “Ion Mincu” sI Gimnaziul “Mircea cel Bãtrân” din Moscovei

- Advertisement -

COLABORARE… Începutul lunii decembrie 2018 a adus Liceului Tehnologic “Ion Mincu” un parteneriat de suflet cu Gimnaziul “Mircea cel Bãtrân” din Moscovei, Republica Moldova. Directorul liceului vasluian, profesorul Ovidiu Lisievici, si cel al scolii de peste Prut, prof. Matcin Natalia, au încheiat o colaborare în vederea desfãsurãrii de proiecte educationale si a organizãrii de evenimente de interes în domeniul educatiei si formãrii cadrelor didactice, având urmãtoarele obiective: organizarea în parteneriat a unor evenimente menite sã promoveze imaginea celor douã scoli; participarea la activitãti specifice procesului de educatie; organizarea în parteneriat a unor evenimente de formare profesionalã destinate cadrelor didactice din cele douã scoli; implicarea activã a cadrelor didactice, elevilor în activitãti educationale desfãsurate în cele douã scoli; conceperea si desfãsurarea de proiecte în domeniul educatiei; participarea la activitãti specifice procesului de educatie si de predare/învãtare; schimburi de bune practici în domeniul educatiei; promovarea evenimentelor si a proiectelor comune pe canalele proprii specifice.

Prima activitate din cadrul parteneriatului s-a desfãsurat pe data de 07 decembrie 2018, când un grup de 10 persoane din cadrul Liceului Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui, reprezentând mai multe compartimente ale institutiei (cadre didactice, secretariat, pedagogi, serviciul IT) a rãspuns invitatiei administratiei gimnaziului din Republica Moldova de a participa la un schimb de experientã pe domenii diverse de interes: actul didactic, servicii, administratie, structurã organizationalã, carierã, formare profesionalã, obtinerea gradelor didactice s.a. Grupul a fost condus de prof. Pavel Toma, însotit de cãtre doamna inspector scolar de specialitate pe disciplina limba si literatura românã, prof. Mihaela Dumitrita Bahman, de la ISJ Vaslui. Agenda zilei a cuprins: sustinerea unor lectii deschise/ publice de cãtre cadrele didactice ale gimnaziului cu asistenta prof. invitati, în care s-a apreciat maniera modernã de predare a învãtãtorilor si a profesorilor, interesul elevilor, relatia armonioasã dintre cadrul didactic si elev; un moment artistic sub deviza “Cu drag de voi”, în care s-au manifestat valentele artistice ale elevilor cu accent pe latura traditionalã, preocuparea continuã pentru mentinerea treazã a constiintei nationale într-un spatiu etnic foarte eterogen, în care convietuiesc români, rusi, bulgari, gãgãuzii s.a., spatiu în care scoala aceasta trebuie sã tinã aprinsã flacãra spiritului românesc; masã rotundã sub genericul “Constituirea parteneriatului – un imperativ al timpului”, consideratã activitatea cea mai densã, în care a fost prezentatã institutia gazdã, formatã din 19 cadre didactice si 95 de elevi, având ca manageri un director principal si un director adjunct.

Colectã de amploare la nivelul liceului vasluian: 650 de cãrti donate gimnaziului din Moscovei

La finalul activitãtilor propuse, profesorii Liceului Tehnologic “Ion Mincu” au fãcut o donatie cãtre biblioteca institutiei gazdã, constând într-un numãr de 650 de volume – carte scolarã si de specialitate, donatie posibilã printr-o colectã de amploare fãcutã la nivelul liceului vasluian, prin contributia elevilor si a cadrelor didactice care au oferit un dar de suflet pentru românii de dincolo de Prut, donatie primitã cu deosebit interes de profesori si de elevi care vor avea acum o sursã în plus de informare si de pregãtire, dar mai ales de lecturã în limba românã. “Astfel de parteneriate rãspund unei dorinte comune de cunoastere interinstitutionalã si interculturalã, permitînd un schimb util de bune practici în domeniul educatiei. Aceastã vizitã este prima dintr-o serie de activitãti, conform protocolului încheiat, o vizitã de cunoastere reciprocã, în care am avut posibilitatea sã urmãrim mai ales evolutia elevilor si a cadrelor didactice din scoala gazdã, urmând ca, în curând, sã devenim noi gazde. Un moment important al vizitei l-a constituit donatia de carte scolarã si de specialitate în limba românã, posibilã prin implicarea elevilor si a cadrelor didactice ale liceului nostru, prin care s-a îmbogãtit fondul de carte al bibliotecii gimnaziului din Moldova”, a declarat prof. Pavel Toma, purtãtor de cuvânt.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.