ACTIVITÃTI… Zile de sãrbãtoare la Liceul “Nicolae Iorga” din Negresti. În perioada 29 noiembrie – 7 decembrie, elevii si profesorii au sãrbãtorit, printr-o serie amplã de activitãti, cei 60 de ani de existentã ai unitãtii de învãtãmânt. Primele actiuni au fost organizate de catedra de Istorie a liceului, în cinstea Zilei Nationale a României si a Centenarului Marii Uniri din 1918: “Marea Unire de la 1918” – dezbatere, “Tricolor la purtãtor” – actiune stradalã a elevilor, cu distribuire de însemne tricolore; depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor.
A urmat, apoi, Ziua Portilor Deschise. Luni, 3 decembrie a.c, a fost ziua în care elevii si profesorii liceului au organizat, pe arii curriculare, seminarii interactive, activitãti de tip work-shop, care au avut ca scop evidentierea ofertei scolare si atragerea elevilor din zonã la liceul negrestean. Liceul a fost vizitat de elevi de la scolile gimnaziale din Negresti, Bãcesti, Dumesti, Rafaila, Parpanita, Todiresti, Vulturesti. Au fost prezentate rezultatele meritorii ale elevilor iar cei mici i-au putut vedea pe colegii mai mari antrenati de profesori în activitãti desfãsurate în Laboratorul de productie media, Laboratorul de Chimie, în biblioteca scolii, în Centrul de Documentare si Informare, în sãlile de clasã. Oferta scolarã, pentru anul scolar 2018-2019 este variatã. Astfel, la filiera teoreticã sunt propuse douã clase de stiinte sociale, una de matematicã-informaticã, una de filologie, una de stiinte ale naturii. Pe filiera tehnologicã, oferta este urmãtoarea: o clasã tehnician în activitãti economice (servicii), o clasã de tehnician ecolog si protectia mediului (resurse naturale), o clasã de operator procesare. Pentru Scoala Profesionalã existã trei clase cu trei specializãri: o clasã de mecanic auto, o clasã de mecanic agricol, o clasã de mecanic utilaje si instalatii în industrie. Tot luni, 3 decembrie, la Biblioteca Orãseneascã din Negresti, a fost lansat un nou numãr al revistei liceului – ALS OB, coordonatã de profesorul Florin Onicã, prilej cu care elevii redactiei au avut ocazia sã participe si la o incursiune în poezia postmodernã a poetilor Cornelius Drãgan (Vaslui) si Ioan Mateiciuc (Siret).
Activitãti educative si gustative
Activitãtile non-formale au continuat marti, 4 decembrie, cu Concursul „Stiinta fãrã frontiere” (chimie, fizicã, biologie); cercul de limba francezã “Les jeunnes francophones”; dezbaterea „Drogurile nu-si au loc în comunitatea ta. Pot altfel, fãrã droguri”, organizatã în parteneriat cu Centrul Antidrog Vaslui. Miercuri, 5 decembrie, în prezenta directorilor de scoli gimnaziale din zona Negresti si a profesorilor din unitatea scolarã, la Liceul „Nicolae Iorga” din Negresti a fost lansat Proiectul privind învãtãmântul secundar (ROSE) Bacalaureatul – oportunitate pentru viitor. Proiectul se adreseazã liceenilor cu risc de abandon scolar si celor cu rezultate scolare mai slabe si îsi propune cresterea procentului de promovabilitate la examenul de bacalaureat, precum si o scãdere a ratei abandonului scolar în perioada studiilor liceale si la clasele terminale. Dupã lansarea proiectului, participantii au putut degusta din produsele pregãtite de elevi si pãrinti, în cadrul activitãtii cu rol educativ, dar si de binefacere – “Traditii culinare românesti”. Suma strânsã va fi oferitã, înaintea Crãciunului, unei familii nevoiase.
Reuniune cu absolventii liceului
Joi, de Sfântul Nicolae, a avut loc o evocare la ceas aniversar, la care au participat profesori seniori, profesori actuali, absolventi ai liceului negrestean, reprezentanti ai altor institutii partenere. Cu emotie, cei prezenti si-au adus aminte de anii în care Liceul a reprezentat o etapã importantã în viata lor, fie cã au fost profesori, directori sau elevi. Elevii si profesorii de azi au prezentat un mic moment artistic. Au fost prezenti: prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru (profesor de limba românã între 1966-1988, cetãtean de onoare al orasului Negresti), prof. Mircea Roman (profesor de matematicã, director), prof. Vasile Mariciuc (profesor de stiinte socio-umane, director, absolvent, vicepresedinte al Consiliului Judetean Vaslui), Constantin Manea (profesor, jurist al I.S.J. Vaslui), prof. Constantin Sãvutã (profesor de geografie, absolvent al liceului), prof. Elena Roman (profesor de istorie), prof. Elena Pãlici (profesor de biologie), prof. Vlad Frãtiman (profesor de fizicã, directorul Scolii Gimnaziale „Mihai David”), prof. Dana Manea (profesor de educatie fizicã, director adjunct al Scolii Gimnaziale „Mihai David”), Anda Bichinet, directorul Bibliotecii „Constantin Macarovici” din Negresti, Relu Butnaru (absolvent, directorul Scolii Gimnaziale „Maresal Constantin Prezan” din Dumesti), Sorin Vasiliu (absolvent, Seful Serviciului Fiscal Orãsenesc Negresti). Au fost prezenti multi absolventi, actuali profesori dar si absolventi cu cariere de exceptie, precum Andrei Cucu (promotia 2004, medic neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgentã „Prof. dr. Nicolae Oblu” Iasi) si Mãdãlina Ungureanu (promotia 1998, cercetãtor dr. al Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi).
Bobocii Liceului “Nicolae Iorga”, în straie populare
Joi seara, pe 6 decembrie, la Casa de Culturã din Negresti a avut loc concursul Miss si Mister Boboc (editia 2018) al liceenilor de la „Nicolae Iorga”. Tema spectacolului din acest an, al Centenarului Marii Uniri, a fost „Traditii populare românesti”. Zonele reprezentate au fost: Maramures (Teodora Grâu si Silviu Luca, cîstigãtorii concursului), Dobrogea (Ema Prisecaru si Daniel Simion), Bistrita (Andreea Prutiana si Daniel Pârtog), Bucovina (Silvia Chiriac si Alexandru Sardariu), Basarabia (Ana Leustean si Alex Mihai), Banat (Patricia Hânceanu si Marian Bitoi) si Oltenia (Ana Jgheban si Munteanu Cosmin). Pe parcursul Zilelor Liceului a fost organizatã si o expozitie pe holul scolii, Zestrea bunicii si s-a derulat si o campanie de donatie de haine pentru beneficiarii Fundatiei Solidaritate Socialã din Sãvinesti, Neamt.