COMEMORARE…Într-o totalã discretie, a avut loc ieri la Bârlad comemorarea filantropului Neculai Rosca Codreanu (1808 – 1854), întemeietorul Scolii Profesionale de fete, din care a rãmas doar o aripã în care functioneazã Centrul de Servicii Comunitare nr.1 apartinând DGASPC Vaslui. Initiativa comemorãrii acestui filantrop a apartinut Academiei Bârlãdene, organizatori fiind DGASPC Vaslui si Consiliul Judetean Vaslui.
Ultima comemorare a acestui mare filantrop a fost acum 110 ani, în 1908 când a fost dezvelit un bust al sãu. Actiunea a început la Cimitirul Eternitatea din Bârlad, unde este înmormântat Neculai Rosca Codreanu, cu o slujbã de pomenire, fiind depusã o coroanã la mormânt si din partea Primãriei Bârlad. Chiar dacã nu a fost trecutã printre organizatori, Primãria Bârlad, prin primarul Dumitru Boros a tinut sã depunã coroana în numele institutiei pe care o conduce si a CLM Bârlad. Au participat la comemorarea de la cimitir primarul Bârladului Dumitru Boros, Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene, Ionel Stefãnicã Armeanu, directorul DGASPC Bârlad si Polixenia Condrea, sefa Centrului de Servicii Comunitare nr.1 Bârlad. Dupã slujba de la cimitir, la sediul Centrului de pe B-dul Epureanu, a avut loc un Simpozion cu tema „Cuvine-se amintirea lui Neculai Rosca Codreanu”, unde au sustinut comuncãri dr. Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene, preotul paroh Valeriu Mirciu, al Bisericii Sf. Stelian si Polixenia Condrea. La finalul actiunii, organizatorii simpozionului au luat decizia ca Centrul de Servicii Comunitare nr. 1 al DGASPC Vaslui sã poarte denumirea „Neculai Rosca Codreanu”
Cine a fost Neculai Rosca Codreanu
A fost al doilea fiu al spãtarului Ioan Rosca Codreanu si al Ecaterinei Jora. Urmând exemplul fratelui sãu Gheorghe Rosca Codreanu, care îsi lãsase averea pentru înfiintarea unei scoli cu predare în limba latinã, în 1854 el îsi lasã averea pentru înfiintarea primei scoli de fete din Bârlad. Conform dorintei sale, institutia avea sã se numeascã „Scoala lui Neculai Rosca Codrianul” si trebuia sã asigure educatie pentru „15 copile române de natie de ori ce stare si treaptã, dar care ar ave trebuintã de un asemenea ajutoriu”, iar elevele vor purta titulatura de „Stependistele Institutului Codrianu”. Viata sa este mai putin cunoscutã fiind în umbra fratelui sãu mult mult mai ilustru. Prin acelasi testament a lãsat 1000 de galbeni pentru construirea unei biserici cu hramul Sf. Neculai, lângã scoala de fete si a unui „Ospital în Urbea Bârlad, sub numele vechi al familiei sale – Rosca Codrianu”.