PROPUNERE… Se anuntã vremuri grele pentru cei care ne fac serile mai frumoase atunci când luãm masa în oras. Potrivit presedintelui Asociatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din România, Dragos Petrescu, bacsisul va trebui fiscalizat prin aparitia lui pe nota de platã. Aceastã mãsurã îi nemultumeste pe ospãtarii din Vaslui, care spun cã bacsisul era singura lor modalitate de a-si mai rotunji veniturile lunare.
„Acest tips nu este reglementat în prezent, în România. Prima propunere de reglementare a tips-ului a venit printr-o ordonantã de urgentã, din 2015, când s-a încercat reglementarea acestuia atât în industria ospitalitãtii, cât si în a taximetriei. La nivel european, existã tãri care au reglementat tipsul, cum se gestioneazã administrativ si fiscal în Germania, Italia, Cehia, dar existã si tãri în care nu existã reglementãri. Propunerea noastrã este ca în România sã fie evidentiat pe bonul fiscal, cu o linie separatã, astfel încât sã fie extras din zona de TVA si impozitat cu 10%, ca venit din alte surse, asa cum este prevãzutã în zona jocurilor de noroc”, a precizat Dragos Petrescu. „În mod evident, ar fi un beneficiu pentru angajati, pentru stat, dar si pentru operatori care ar putea sã administreze eficient si transparent problema tips-ului. Cred cã propunerea noastrã va fi privitã pozitiv de Ministerul Finantelor Publice si reglementatã ca atare”, a mai precizat presedintele Asociatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din România.
La Vaslui, mãsura nu e vãzutã cu ochi buni
Propunerea lui Petrescu nu e chiar atât de bine primitã în rândul ospãtarilor din judetul Vaslui. Acestia spun cã prin mãsura asta, veniturile si asa mici vor fi diminuate si mai mult. „Nu stim foarte clar cum vom beneficia noi de pe urma impozitãrii bacsisului. Poate în alte judete nu sunt probleme, dar în Vaslui salariile ospãtarilor nu sunt deloc mari. Bacsisul era singura noastrã modalitate de a ne mai rotunji veniturile. În perioadele bune, el poate ajunge si la 30-40% din salariu” ne-a declarat un ospãtar cu state vechi din Vaslui. Dacã propunerea va primi „ok”-ul din partea institutiilor statului, clientii care vor dori sã lase un bacsis si plãtesc cu cardul, vor comunica ospãtarului suma pe care vor sã o dea, iar pe factura achitatã la POS aceasta va apãrea distinct. Pentru cei care plãtesc cash, suma se va regãsi în acelasi fel pe facturã. Reprezentantii din industria ospitalitãtii apreciazã cã aproape 48% din plãti sunt fãcute cu cardul.