IMPRESIONANT… Vasluienii pot fi mândri! Nicolae Tonitza, pictorul nãscut la Bârlad, în 1886, care a cucerit simezele din tarã si din strãinãtate, cu tristetile sale „luxuriant colorate” si cu ochii de copil, pictati în tuse de-o duiosie coplesitoare, si azi, la aproape 80 de ani de la moartea artistului, operele sale continuã sã fie bijuteriile cele mai de pret ale caselor de licitatii. Artmark, celebra casã de licitatii, aduce în preajma Crãciunului, în atentia iubitorilor de artã, un adevãrat regal de creatii ale celor mai mari pictori din România. Si, surprinzãtor sau nu, chiar dacã în galerie sunt tablouri apartinând aproape tuturor „monstrilor sacri” din pictura româneascã, cel mai scump tablou este al bârlãdeanului Nicolae Tonitza. Pânã la 250.000 de euro, sperã Artmark-ul, sã obtinã pe creatia numitã „Tãtãroaicã privind marea”. Emotionantã este si prezenta în colectia scoasã la licitatie si a celebrului pictor Adam Bãltatu, nãscut la Husi. „Casa pãrinteascã” este lucrarea evaluatã pentru vânzare la pretul de 900 euro. Un pret mult prea mic, pentru un nume atât de mare, spun husenii.
Marti, 18 decembrie la ora 19.30, la Hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel, va avea loc o licitatie de exceptie, organizatã de celebra casã Artmark. Cele mai importante nume ale artei românesti, cu opere clasate la „Tezaur si importante colectii de artã”. De la Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gh. Petrascu, Iosif Ler si pânã la pictori tineri, dar care si-au câstigat deja, pe merit, celebritatea. În total vor fi oferite spre vânzare 228 de opere de artã, cu preturi între 500 si 250 000 de euro. Cel mai de pret tablou este al lui Nicolae Tonitza, bârlãdeanul care a cucerit lumea simezelor cu stilul sãu inconfundabil, „de o unicã poezie, în arta plasticã”. Opera, ce poartã si numele “De pe prispa pescarului”, este legatã de comanda onoratã de Nicolae Tonitza în anii 1934-1935 pentru decorarea Palatului Regal. Tãtãroaica din tabloul de fatã se regãseste pictatã pe unul dintre cele douã panouri din interiorul Palatului, fiind totodatã subiectul central al operei de fatã. În cadrul expozitiei Grupul Han-Sirato-Tonitza de la Sala Dalles din mai 1934, Tonitza expunea la cat. 46 opera intitulatã “Cerdacul albastru”, onomasticã ce ne îndreptãteste sã o considerãm a fi chiar opera de fatã. Acest lucru nu este întãrit doar de subiectul tabloului de fatã, cât si de faptul cã întreaga expozitie era conceputã în jurul universului oriental de la Balcic si Mangalia, toate cele 44 de opere fiind dedicate lui”, mentioneazã organizatorii licitatiei, în recomandarea tabloului lui Nicolae Tonitza.
“Casa pãrinteascã” a huseanului Adam Bãltatu se vinde!
Husenii l-au descoperit cu încântare, în aceastã colectie impresionantã de astri si pictorii românesti, si pe concitadinul lor, Adam Bãltatu. Acesta este prezent cu tabloul „Casa pãrinteascã”, o creatie care reflectã chiar locuinta natalã a marelui artist, care fusese undeva pe o strãdutã dinspre „Baia Veche”. Lucrarea, spun cei de la Casa de licitatii Artmark, a fost, pânã în 1964, în colectia doctorului Ioan Dumitrescu-Popovici. Din 1964 pânã în 2004, tabloul s-a regãsit pe simezele Muzeului National de Artã a României, iar din 2004, creatia a revenit mostenitorilor dr. Ioan Dumitrescu-Popovici. Casa de licitatii estimeazã cã va vinde tabloul cu cel putin 900 de euro.