VERSURI… Poetul vasluian Cornelius Ioan Drãgan si-a lansat volumul de poezii “Muscãtura fluturelui japonez” si la Negresti, în preajma unui public numeros. Întâlnirea a fost un prilej bun de a împãrtãsi opinii despre noile trenduri în poezia contemporanã, dar si de a rãsfoi paginile celui mai nou numãr (30) al revistei liceului negrestean “Nicolae Iorga” – Als Ob, precum si pe cele ale Antologiei de poezii “Zece ani”, lansatã de curând de Ioan Mateiciuc la editura Alexandria Publishing House.
Pentru Cornelius Ioan Drãgan a fost, însã, si o ocazia bunã si de a se reîntâlni cu un om drag lui, fost coleg de bancã, actual profesor la Liceul “Nicolae Iorga” – Lucian Sava. “Pot spune cu mâna pe inimã cã ieri am fost printre oameni minunati. Da, negrestenii sunt oameni minunati. Am fost plãcut impresionat atât de tineri, cât si de persoanele mai în etate. Multumesc pentru invitatia fãcutã de Onica Florin, profesor de filosofie în cadrul Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negresti, precum si pentru calda gãzduire oferitã de Biblioteca Orãseneascã “Constantin Macarovici”, cu ocazia lansarii volumului “Muscãtura fluturelui japonez”. S-a vorbit despre poezie, despre prozã, despre noile trenduri în poezia contemporanã, dar am avut si discutii “mai grele” cu privire la viitorul poeziei/ la felul cum se scrie. Am avut o interactiune frumoasã cu publicul negrestean si cred cã un cuvânt greu de spus l-au avut în formarea acestor minunati copii dascãlii lor. Amintesc pe colegul meu de bancã, acum un strãlucit profesor de istorie, Lucian Sava, precum si pe directorul adjunct Gabriel Matei”, a povestit Cornelius Ioan Drãgan.
Antologia de poezii “Zece ani”, închinatã Festivalului Folkever
Pentru cei care nu-l cunosc pe Ioan Mateiciuc, acesta este absolvent al Facultãtii de Filosofie si Stiinte Social-Politice din cadrul Universitãtii „Al.I. Cuza” din Iasi si al unui master în managementul relatiilor internationale si al cooperãrii transfrontaliere, obtinut la Facultatea de Istorie si Geografie, din cadrul Universitãtii „Stefan cel Mare” Suceava. A fost vicepresedinte al Asociatiei Studentilor si Absolventilor de Stiinte Politice Iasi, iar din anul 2010 pânã în prezent este presedinte al Asociatiei pentru Culturã si Solidaritate „Peter Tomaschek” din Siret, o organizatie neguvernamentalã cu profil socio-cultural. Din anul 2012 coordoneazã Festivalul International de Muzicã Folk si Poezie Folkever. Antologia de poezii “Zece ani” vine tocmai sã celebreze cei zece ani de când existã festivalul: “La o trecere în revista superficialã a numelor înscrise în aceastã antologie, un lector mai putin atent sau mai hâtru s-ar întreba ce au în comun indivizi ce vin din zone atât de diferite ale expresiei artistice. Unii dintre ei sunt muzicieni consacrati, altii – poeti cu reputatie deja stabilitã în ierarhia literarã româneascã, unii au meserii din cele mai neobisnuite, altii sunt tineri ce abia au depãsit zona debutului literar. Dupã ce trecem de aceste scrupule de clasificare, remarcãm cã toti cei 29 de poeti au în comun, pe lângã evidenta dragoste pentru expresia poeticã, participarea la Festivalul Folkever, ajuns la a zecea editie, care îsi propune sã conserve si sã sporeascã patrimoniul cultural din zona istoricã Bucovina, pentru care poezia, artele vizuale, teatrul, muzica fac parte dintre principalii promotori culturali în rândurile tineretului activ”, explicã autorul.