ALESII… Bienala „N.N. Tonitza” si-a desemnat câstigãtorii fiind rãsplãtiti cu premii consistente, de mii de euro! Concursul s-a desfãsurat în perioada 4 – 30 noiembrie, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad. Juriul, format din cinci membri, toti artisti plastici si în acelasi timp profesori universitari, a nominalizat trei lucrãri, câte una de la cele douã sectiuni: picturã si graficã, la care s-a adãugat o lucrare a celui mai talentat tânãr. Trei premii au fost oferite de Primãria si Consiliul Local Bârlad în valoare de 2000 de euro, Asociatia Constantin Hamangiu a contribuit cu 1500 de euro. S-au adãugat alte douã premii din partea Uniunii Artistilor Plastici din România si trei premii speciale. Directorul muzeului bârlãdean, dr. Mircea Mamalaucã a oferit diplome si medalii Centenar „N.N. Tonitza”, precum si albumul Bienalei din acest an, care cuprinde toate lucrãrile selectionate, din 27 de tãri, la doi ziaristi pentru frumoasa colaborare si corecta expunere a activitãtilor desfãsurate la muzeu, planetariu sau Pavilionul Guguianu. Unul dintre jurnalistii premiati a fost colega noastrã de la redactia Bârlad, Cezara Mironicã.
„Institutia noastrã si-a propus, prin organizarea importantei expozitii-concurs, cu tema: NAȚIUNE – IDENTITATE – INTEGRITATE CORPORALITATE, sã-si aducã contributia la marcarea, asa cum se cuvine, a tot ceea ce s-a întâmplat în o sutã de ani de istorie si sã contribuie la creionarea a ceea ce dorim sã ni se întâmple în viitor. Expozitia organizatã pe douã sectiuni, respectiv picturã si graficã, a adunat 117 lucrãri din 27 de tãri, de pe trei continente (America, Asia, Europa). Juriul format din cinci membri, toti artisti plastici si în acelasi timp profesori universitari, (Marius Barb, Dragos Pãtrascu, Cosmin Paulescu, Ovidiu Ionescu si Zuzu Caratãnase) au nominalizat trei lucrãri, câte una de la cele douã sectiuni mentionate, la care s-a adãugat o lucrare a celui mai talentat tânãr. La cele trei premii oferite de Primãria si Consiliul local Bârlad, Asociatia Constantin Hamangiu si Consiliul Judetean Vaslui împreunã cu Muzeul „Vasile Pârvan” s-au adãugat alte douã premii din partea Uniunii Artistilor Plastici din România si trei premii speciale.”, a precizat dr. Mircea Mamaluacã, directorul muzeului bârlãdean si co-organizator, împreunã cu Zuzu Caratãnase, care tocmai a fost desemnat de UAPR – cel mai bun grafician al României pentru anul 2017.
Premii speciale au primit Nelu Grãdeanu (Bârlad), Mircea Moldovan (Tg. Mures) si Vasile Fuiorea (Tg. Jiu). Premiile UAPR (1500 lei de fiecare premiat) au mers cãtre: Valeriu Susnea (directorul Muzeului de Artã din Buzãu) si Mihaela Constantin (Bucuresti).
Premiul pentru cel mai talentat tânãr a mers la Rãzvan Petrisor Dragos (1000 de euro) din Bucuresti, premiul cel mare pentru graficã (2000 de euro dintre care 1500 de euro de la Asociatia Constantin Hamangiu si 500 de euro de la muzeul bârlãdean) a mers cãtre Aura Evelina Radu (Bucuresti) si premiul cel mare pentru picturã (2000 de euro) , oferit de Primãria si CLM Bârlad a mers cãtre Petru Lucaci, presedintele UAPR si prof. univ. dr. la Universitatea de Arte Bucuresti. Premiile au fost oferite de Zuzu Caratãnase – tânãrului pictor Rãzvan Petrisor Dragot, de Andrei Huiban si deputatul Adrian Solomon, din partea Asociatiei „C-tin Hamagiu” si d eprimarul Bârladului, Dumitru Boros, din partea Primãriei si CLM Bârlad. De asemeni, odatã cu premiile primite, au fost oferite si catalogul expozitiei, lucrare tipãritã în conditii grafice de exceptie si medalia centenarului prin care au fost omagiati fãuritorii României Mari, dar si cea de-a doua editie a bienalei dedicate inegalabilului artist N.N. Tonitza. La final, directorul muzeului bârlãdean, dr. Mircea Mamalaucã a premiat colaboratorii instititiei: sponsorul principal al muzeului Iuri Dumitriu, precum si doi jurnalisti, care prezeintã cu multã acuratete activitãtile muzeului cãtre publicul consumator de media. Unul din jurnalistii premiati a fost colega noastrã, Cezara Mironicã, redactorul sef pe zona Bârlad. Participantii la premierea Bienalei au fost invitati la un concert extraordinar sustinut de cvintetul de suflãtori Solaris, eveniment care s-a desfãsurat la Pavilionul Expozitional „Marcel Guguianu”. Concertul a fost unul deosebit de gustat de cei prezenti, care au aplaudat minute în sir studentii Conservatorului de Muzicã din Iasi.