spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Deputatul Daniel OLTEANU (ALDE) cere solidaritate pentru Moldova si judetul Vaslui, care sãrbãtoresc Centenarul în izolare

- Advertisement -

APEL POLITIC…Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, lanseazã un nou apel la solidaritate în ceea ce priveste proiectele Moldovei, singura provincie istoricã fãrã acces la autostradã, care sãrbãtoreste în izolare 100 de ani de la Marea Unire. Deputatul ALDE sustine cã idealul celor care sperau, în 1918, cã România va rãmâne puternicã si unitã nu se poate realiza în conditiile în care românii sunt mai dezbinati ca niciodatã, iar birocratia a ajuns sã despartã inclusiv cele douã capitale românesti, Bucuresti si Chisinãu, ce ar putea fi unite, pe traseul cel mai scurt, de autostrada Tisita – Albita, aflatã pe un coridor european de transport, finantabilã si cu fonduri europene.

În cadrul unei declaratii sustinute în plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a arãtat cã, dacã Moldova a fost „locul rezistentei pânã la capãt” în anii Primului Rãzboi Mondial, moldovenii nu mai trebuie sã trãiascã astãzi în „acelasi loc al rezistentei pânã la capãt, al lipsurilor si al subdezvoltãrii”. Deputatul ALDE le-a transmis colegilor sãi îndemnul de „a da mânã cu mânã” în anul Centenarului, pentru cã „vointa tuturor de solidaritate” în jurul unor proiecte concrete reprezintã singura cale de a reconstrui România, în perspectiva urmãtorilor 100 de ani.

„Anul 2018 ar fi trebuit sã fie momentul în care, privind la veacul pe care l-au lãsat în urmã bunicii si strãbunicii nostri, ambitia românilor de a rãmâne împreunã într-o Românie unitã sã renascã. Mai mult decât atât, sã fie pusã în slujba unor proiecte concrete, care sã dea contur perspectivelor din urmãtorii 100 ani. Avem un trecut construit de oameni vrednici, care au fãcut din vointã si din curaj arme mai puternice decât timpul, si un prezent care nu rivalizeazã nici mãcar palid cu faptele celor care sperau, în 1918, cã România va rãmâne puternicã si unitã. Dupã 100 ani de Unire, suntem, însã, mai dezbinati ca niciodatã. Rupti între Est si Vest, între Bucuresti si restul tãrii, între orase si sate, cu douã capitale românesti, Bucuresti si Chisinãu, despãrtite de birocratia care nu le vrea unite de o autostradã pe traseul cel mai scurt, pe la Albita. Cu o capitalã spiritualã, Alba Iulia, mai aproape ca timp parcurs de Budapesta decât de Vaslui. Suntem sfãrmati nu în douã, ci în mai multe Românii care îsi revendicã drepturile fãrã încetare꞉ cea a sãracilor si cea a bogatilor, cea a nostalgicilor si cea a revolutionarilor, cea a traditionalistilor si cea a ultramodernistilor. Cu totii români, dar captivi într-un conflict surd de opinii, într-o tarã a extremelor, care nu mai seamãnã cu idealul României din care artizanii Unirii si-au fãcut icoanã. E limpede pentru toatã lumea cã, în aceste conditii, bucuria Centenarului nu poate fi una deplinã pentru niciunul dintre românii acestei Românii care nu se poate reface singurã, din cioburi. Stã în puterea noastrã sã reluãm firul istoriei de acum 100 de ani si sã refacem, în fiecare colt de tarã, România pe care si-au dorit-o înaintasii.”, a declarat Daniel Olteanu.

Solidaritate înainte de toate

Deputatul ALDE le-a cerut colegilor sãi din Parlament solidaritate fatã de toate proiectele Moldovei, singura regiune care a avut un parcurs diferit, din punct de vedere al dezvoltãrii, comparativ cu restul tãrii.

„Ca parlamentar de Vaslui, am transmis, de-a lungul acestui an, apeluri la unitate si solidaritate cu Moldova si judetul Vaslui, un judet care sãrbãtoreste 100 de ani de la Marea Unire cu capul plecat. O datã în fata Bucurestiului si a zonelor bogate din tarã, care au cunoscut rãsfãtul dezvoltãrii din miliardele de euro alocate de la bugetul statului, în vreme ce blestemul sãrãciei si al izolãrii s-a înfipt dincolo de Siret. A doua oarã, în fata României Mari de la 1918, care nu le-a ursit provinciilor sale unite sã aibã acelasi destin. Ce vreau sã subliniez este cã nu rusinea e motivul pentru care moldovenii, vasluienii trec peste Centenar cu fruntile plecate, ci modestia si bunul-simt care i-au fãcut pânã acum sã îndure sacrificiul de a fi lãsati în urmã, în „locul rezistentei pânã la capãt”, asa cum s-a vorbit despre Moldova în anii Primului Rãzboi Mondial, decisivi pentru pasul din 1918.

Arc peste timp, în 2018, Moldova nu mai trebuie sã fie acelasi loc al rezistentei pânã la capãt, al lipsurilor si al subdezvoltãrii. Vã rog sã nu rãmâneti indiferenti, stimati colegi, la îndemnul de a da mânã cu mânã, pentru ca idealul dintotdeauna al românilor, acela de a rãmâne împreunã, sã nu fie irosit din orgoliu, egoism sau ignorantã. Marea Unire nu e a celor care se pretind patrioti vizionari, ci a celor care demonstreazã vointã de solidaritate. Aceasta este cea mai puternicã armã pe care o avem la îndemânã acum, în anul Centenarului, pentru a reconstrui România, iar Moldova este prima regiune din tarã unde românii asteaptã sã vadã cã nu au fost uitati de fratii lor. <<Din împrejurãrile de azi, România trebuie sã iasã întreagã si mare!>>, spunea, în urma cu mai bine de 100 de ani, în Parlament, Nicolae Titulescu. As vrea ca fiecare dintre dumneavoastrã sã pãstreze în gând aceste cuvinte, când vom spune, la 1 Decembrie, <<La multi ani, România!>>.”, a sustinut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.