CINSTE LOR…La initiativa inspectorului general al ISJ Vaslui, prof. Gabriela Plãcintã David astãzi, elevii si cadrele didactice din judetul Vaslui vor marca într-un mod inedit Ziua Nationalã a României, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Vor purta straie populare sau mãcar o brãtarã tricolorã pe 29 noiembrie, ultima zi de activitate didacticã înainte de 1 Decembrie. Un profesor din comuna Drîngeni, judetul Botosani, Iuliu-Laurian Popovici, a trimis o scrisoare la ISJ Vaslui, felicitând inspectorul general pentru extraordinara initiativã, unicã în România. Pentru cei care vor fi cel mai frumos îmbrãcati, profesorul botosãnean a trimis zece cãrti „Liricã românã de pretutindeni” care sã fie date din partea lui bibliotecilor scolilor care se vor evidentia în aceastã actiune.
O initiativã unicã în tarã, aratã cã judetul Vaslui, elevii, profesorii,pãrintii si locuitorii lui în general sunt români adevãrati, prigoniti pe nedrept. Astãzi, sãlile de cursuri din cele peste 700 de grãdinite si scoli din judetul Vaslui se vor umple de simboluri nationale purtate de copii si de cadre didactice. Ideea apartine Gabrielei Placintã David, inspector general al ISJ Vaslui. „Pentru noi, anul acesta este unul exceptional, ca de altfel pentru toti românii. Dar am considerat cã noi, dascãlii, avem cea mai mare datorie, pentru cã educãm copiii, generatiile prezente si viitoare, sã trãim cu totul altfel, la maximã intensitate, aceste momente. Ideal ar fi sã avem costumul complet, dacã nu mãcar elemente de-ale acestuia sau simboluri nationale”, a spus inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã.
Reactii nationale: un profesor dãruieste cãrti si organizeazã expozitie internationalã cu cele mai reusit fotografii
Initiativa a fost mediatizatã la nivel national, uimind întreaga suflare didacticã a tãrii, iar unii dintre dascãli au reactionat imediat, trimitând felicitãri si preluând chiar si ideea. Un profesor din comuna Drîngeni, judetul Botosani a trimis inspectorului general al ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã Davis, o scrisoare de felicitare, care contine si o surprizã. Elevii si profesorii sunt invitati sã trimitã pe adresa profesorului botosãnean de e-mail fotografiile fãcute în costume populare, iar el va alege cele mai reusite fotografii care vor fi expuse la Botosani si în Republica Moldova, având specificat autorul fiecãrei fotografii. Ca si rãsplatã pentru cei care se vor distinge în actiunea de astãzi, 9 scoli vor primi cadou o carte a profesorului Iuliu – Laurian Popovici. „Vã felicit din toatã inima pe Dumneavoastrã si pe colaboratorii Dumneavoastrã (cadre didactice si elevi) din judetul Vaslui, care vor sãrbãtori Ziua Nationalã în costum popular. Este o initiativã care ar trebui generalizatã în întreaga tarã, fiindcã straiele strãbunilor nostri, ca si literatura si muzica popularã, reflectã din plin inteligenta viguroasã si hãrnicia deosebitã a neamului nostru, calitãti care, din pãcate, sunt atât de des contestate astãzi de cãtre unii rãu-voitori de la noi sau de aiurea. În sprijinul si în spiritul acestei deosebite initiative, mã alãtur si eu cu câteva exemplare dintr-o antologie de liricã patrioticã româneascã, pentru Dumneavoastrã si pentru 9 scoli, care se vor distinge în aceastã activitate prin purtarea de cãtre elevi si profesori a costumului popular autentic din zona Vasluiului. Cartea aceasta a fost dusã de mine în R.Moldova dar si în regiunea Cernãuti, unde, desi învãtãmântul în limba românã este vitregit din ce în ce mai mult, traditiile populare, cu tot ce reprezintã ele, încã nu sunt îngrãdite.Presupunând cã elevii si profesorii din scolile vasluiene vor realiza fotografii cu frumoasele costume purtate în preajma Centenarului Unirii, îi invit sã-mi trimitã pe adresa de mail iuliulaurianpop@vahoo.com cele mai reusite fotografii, însotite de numele autorului si scoala cãreia îi apartine. Fotografiile cele mai reusite vor fi expuse la Botosani, la Chisinãu si, în mãsura posibilitãtilor, la Cernãuti, cu prilejul unor sãrbãtori ale românilor de acolo, iar eu îi voi anunta pe autori. Dorindu-vã mult success în realizarea unor asemenea frumoase actiuni. Cu stimã si profund respect, Iuliu- Laurian Popovici”.