FILANTROPUL DISCRET
INVESTITII…Banii care vor ajunge în visteria primãriei, în urma tranzactiei fãcutã de Constantin Dulute vor fi folositi pentru construirea, în proportie de 65%, a noului corp al spitalului bârlãdean.
GEST… Personaj discret atunci când vine vorba despre viata sa personalã si de afacerile pe care le deruleazã în tarã, bârlãdeanul Constantin Dulute a fãcut un gest impresionant pentru orasul sãu natal. Si-a stabilit sediul fiscal al afacerilor în acest oras, punând o conditie: banii care vor ajunge la Primãria Bârlad, din impozitul pe venitul realizat în urma transferului de proprietãtilor imobiliare datorat statului, sã fie folositi exclusiv pentru construirea noului corp al spitalului bârlãdean! Suma este impresionantã, 9 milioane de euro. Se stie cã Dulute a fãcut tranzactia anului, vânzând activele din Insula Marea a Brãilei unor seici arabi cu o sumã record, care-l propulseazã printre cei mai bogati oameni din România. Acum cã a venit timpul sã plãteascã acest impozit are de ales. Ori îl plãteste la Bârlad, ori la Brãila. Si normal cã a ales orasul rulmentilor, locul unde a fãcut primii pasi în afaceri, dupã ce a condus o bunã bucatã de timp destinele agriculturii vasluiene.
Constantin Dulute detinea propreitãti cheie în Insula Mare a Brãilei, fãrã de care nu se putea desfãsura activitãtile agricole din zonã. Firma sa, Agricost SRL a vândut anul acesta, cu peste 200 de milioane de euro, pachetul majoritar de actiuni cãtre firma Al Dahra, din Emiratele Arabe Unite, detinutã de seicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Dupã ce a finalizat tranzactia cu seicul, Constantin Dulute a stabilit ca sediul fiscal al afacerilor sã fie la Bârlad desi ar fi putu alege Brãila sau Iasi. „Am ales cu sufletul, pentru cã am dorit ca din impozitul rezultat din veniturile obtinute din transferul de proprietate sã se facã ceva pentru oameni din orasul meu, adicã un spital. Am ales Bârladul, pentru cã mi s-a promis cã exact asta se va face cu banii din impozitul provenit din transferul proprietãtilor pe care le-am vândut din Insula Mare a Brãilei. Sunt 9 milioane de euro care vor ajunge prin defalcare la Primãria din Bârlad si peste douã milioane de euro la CJ Vaslui. Depindea de mine unde îmi stabileam sediul fiscal: ori la Brãila, ori la Iasi, ori la Bucuresti. Domiciliul l-am stabilit în Bârlad, doar cu conditia sã se facã acel corp de spital. Comunitatea aceasta are nevoie, sunt 250.000 de oameni care depind de acest spital. Am stat de vorbã cu primarul si i-am spus cã eu îmi schimb domiciliul fiscal pe Bârlad doar ca sã se facã spital si mi s-a promis cã asa va fi”, a precizat pentru cotidianul Vremea Nouã, Constantin Dulute. Vestea a fost datã ieri, de primarul Dumitru Boros, consilierilor din comisiile de Buget Finante si din comisia juridicã. Care erau bulversati cã noul corp al spitalului are fonduri extrabugetare si nu stiau de unde. Primarul Dumitru Boros le-a spus ce conditie a pus Constantin Dulute si cã banii provind de la acesta, prim impozitarea sumei provenitã din vânzarea Insulei Mari a Brãilei.
Calcule pentru noul spital. Dulete îl finanteazã în proportie de 65%
Vã reamintim cã potrivit devizului general al proiectului aprobat deja de CLM Bârlad luna aceasta, pentru studiu de fezabilitate, proiectare si executare, costul întregii investitii este de 65.102.240,20 lei (cu TVA), din care 44.632.565,18 lei (cu TVA) reprezintã constructia si montajul. Suma totalã este esalonatã pe durata de implementare prevãzutã de 24 luni, astfel: 24.245.000,00 lei (cu TVA) în primul an si 40.857.240,20 lei (cu TVA), în cel de-al doilea. La un calcul simplu se vede cã suma necesarã spitalului este de 14 milioane de euro, iar Dulute a adus mai bine de 65%, adicã 9 milioane de euro. Sectiile care vor fi mutate în viitorul corp al spitalului sunt Boli Infectioase, Psihiatrie si Pneumologie I si II. De la data asigurãrii finantãrii, 13 luni vor fi alocate efectiv pentru executia proiectului. Finantarea se va asigura din surse bugetare sau extrabugetare, în functie de posibilitatea atragerii acestora si cofinantare de la bugetul local. Noua clãdire, care va avea subsol, parter si patru etaje, are o suprafatã construitã de 2.095 mp si o suprafatã desfãsuratã totalã de 12.570 mp. Peste ultimul etaj va fi amenajat un heliport iar subsolul este prevãzut cu un adãpost antiaerian. Constructia va avea patru scãri de acces pe înãltime si 12 ascensoare cu capacitatea de 100 kg si alte 4 cu capacitatea minimã de 1.000 kg, pentru transportul bolnavilor. S-a stabilit ca imobilul sã fie ridicat în partea de sud a Ambulatoriului de Specialitate, respectiv între Pavilionul Administrativ si Biserica „Sfânta Ecaterina”.