CONFESIUNI…Trei condamnati cu suspendarea executãrii pedepsei pentru infractiuni la regimul rutier îsi deschid sufletul si povestesc ce a însemnat pentru ei „statutul” de inculpat si condamnat si cât de mult le-a fost afectatã viata. Stefan, de 37 de ani, Eduard, de 34 de ani si Gabriel, de 40 de ani, povestesc propriile experiente, dar vorbesc si de ajutorul pe care l-au primit din partea familiilor lor si a Serviciului de Probatiune, ajutor fãrã de care le-ar fi fost aproape imposibil sã treacã peste consecinte. Întâlnirea dintre jurnalisti si cei trei vasluieni a fost posibilã cu ajutorul Serviciului de Probatiune Vaslui si Serviciul de Politie Rutierã din cadrul IPJ. De asemenea, în timp ce vasluienii care au acceptat întâlnirea se abtin în a da sfaturi soferilor si spun cã „fiecare decide asa cum crede de cuviintã”, politistii de la Rutierã spun cã vor fi în perioada urmãtoare si mai multe verificãri în trafic pentru depistarea celor care urcã la volan sub influenta bãuturilor alcoolice.
Pentru prima datã, în judetul Vaslui, trei vasluieni, condamnati la închisoare cu suspendare pentru infractiuni la regimul rutier au acceptat sã vorbeascã despre ce a însemnat perioada în care au avut „statutul” de inculpat pentru fiecare dintre ei. Astfel, la sediul IPJ Vaslui a avut loc o întâlnire la care au fost prezenti cei trei vasluieni, reprezentanti ai Serviciului de Probatiune Vaslui dar si de la Serviciul Rutier Vaslui. În timpul discutiilor, Stefan ( 37 de ani – n.r.), Eduard (34 de ani – n.r.) si Gabriel (40 de ani – n.r.), au povestit faptele pentru care au ajuns în fata judecãtorilor dar si ce mult conteazã, pentru cei în situatia lor, sprijinul familiei si al autoritãtilor. „Dupã finalizarea dosarelor în instantã, persoanele în situatia celor trei valsuieni sunt aduse din nou la Politie. „Este prima datã când se desfãsoarã acest program. Initiativa de a încheia protocolul de colaborare a apartinut, atât Serviciului de Probatiune cât si a reprezentantilor IPJ Vaslui si a venit ca o nevoie de a preveni sãvârsirea infractiunilor la regimul rutier. Serviciul de Probatiune se ocupã cu derularea programelor de reintegrare pentru persoanele condamnate cãrora instanta le impune frecventarea unor astfel de programe de reintegrare. Astfel de persoane meritã sprijinul întregii comunitãti. De aceea am apelat la dvs sã ne sustineti si intentionãm ca, pe viitor, sã implicãm toate institutiile responsabile, inclusiv Penitenciarul Vaslui, Centrul judetean Antidrog si, de ce nu, magistratii”, spune Daniela Constanta Mârfu, seful Serviciului de Probatiune Vaslui.
Stefan s-a rãsturnat cu masina si a fugit de la locul faptei!
Primul dintre cei care si-au spus povestea a fost Stefan, un vasluian de 37 de ani din judetul Vaslui, prins bãut la volan si care s-a rãsturnat cu masina apoi a fugit de la locul accidentului. Acesta povesteste cã dosarul penal l-a afectat extrem de mult mai ales la serviciu, acolo unde avea nevoie de permisul auto pentru a-si face meseria cum trebuie. În cazul lui, instanta a decis ca, timp de aproximativ doi ani, sã nu mai aibã dreptul de a conduce. „Am rãmas fãrã permis mai bine de un an, cât a durat ancheta. Abia dupã aceea am avut voie sã fac scoala din nou si sã-mi recapãt permisul de conducere. În total, am fost fãrã permis aproximativ 3 ani. Am avut noroc de familie cã mi-a fost aproape, sotia si copilul. S-a întâmplat o prostie în urma cãreia m-am ales cu o pedeapsã de 2 ani cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de încercare de 2 ani si 6 luni. În toatã aceastã perioadã mi-a fost afectatã si capacitatea de a munci. Randamentul meu a ajuns la doar 50% din potential. Am propriul service si, dupã ce reparam o masinã, aveam nevoie sã o probez dar eu nu puteam face acest lucru. Norocul meu a fost si sotia mea care are permis de conducere. Dar, întregul meu program a fost schimbat. Nu mai puteam sã merg la serviciu la ora 5 dimineatã. Trebuia sã plec douã ore mai târziu”, povesteste Stefan.
Eduard, administratorul unei firme agricole, a dat de necaz dupã ce a rãmas fãrã permis
Eduard este un vasluian de 34 de ani, administratorul unei societãti agricole care s-a ales cu dosar penal dupã ce, prins bãut la volan, a refuzat sã sufle în alcooltest si sã-i fie recoltate probe biologice. Nu s-a gândit nicio clipã cât de mult îl va afecta acest lucru. Ca administrator al unei societãti agricole s-a lovit de o problemã cu care se confruntã multi angajatori români si anume, lipsa fortei de muncã pregãtitã. „Nu a fost usor pentru cã, la mine în fermã vorbim de patru tractoare, douã combine si douã masini. Oameni nu mai sunt si a fost o perioadã exterm de grea pentru mine care continuã mai ales cã nici acum nu mi-am recâstigat dreptul de a conduce. Dacã aveam nevoie sã mã duc într-un loc sau în altul îmi era greu sã fac acest lucru pentru cã oamenii erau putini si nu puteam „rupe” pe nici unul. Plus cã,într-o societate ca a mea, este mult de muncã si este nevoie ca fiecare angajat sã-si facã treaba”, spune Eduard.
Gabriel si-a omorât soacra într-un accident
Gabriel, un vasluian de 40 de ani, a fost protagonistul unui accident în localitatea Târgul Bujor, judetul Galati. Într-o curbã a pierdut controlul volanului si s-a rãsturnat în afara pãrtii carosabile. În masinã era împreunã cu familia, iar soacra sa era pasagerã pe bancheta din spate. Din pãcate, în urma accidentului, aceasta a decedat la spital. Acum, Gabriel povesteste cã trauma încã îl urmãreste si nu-si gãseste linistea. „Eram cu familia în masinã si, într-o curbã, chiar dacã nu am avut vitezã foarte mare, am pierdut controlul volanului si m-am rãsturnat. Din pãcate, starea drumului a fost un alt factor care a dus la producerea accidentului. A doua zi, la spital, am aflat cã soacra mea, o femeie de 66 de ani, a decedat. Pentru mine, sprijinul a venit din partea familiei. Soacra mea, Dumnezeu sã o ierte!, a avut 12 copii. Am fost sprijinit moral de toti si de socrul meu si acest lucru m-a ajutat extrem de mult sã fac fatã chiar dacã, trauma mã urmãreste si acum”. Gabriel vorbeste si de faptul cã, pe toatã perioada anchetei, a fost nevoit sã facã naveta între Târgul Frumos, Galati si Vaslui, lunar, pentru a obtine acea dovadã de care avea nevoie pentru a circula.