SENTINTÃ…Magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie au dat sentinta definitivã în cazul celor 47 de politisti de frontierã trimisi în judecatã pentru luare de mitã si aderare la grup infractional organizat. De data aceasta, instanta s-a arãtat îndurãtoare cu inculpatii si toti au avut parte de o micsorare a pedepselor, fatã de ceea ce au primit la Curtea de Apel Iasi. Astfel, cei 47 de politisti de frontierã au primit pedepse cuprinse între un an si doi ani si 6 luni de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe un termen de încercare de minim trei ani. Ca si în cazul vamesilor, condamnati, zilele trecute, în primã instantã, Înalta Curte i-a achitat pe inculpati de acuzatia de aderare si constituire a unui grup infractional organizat. În plus, acestora le-a fost diminuatã suma pe care fiecare trebuie sã o plãteascã cu titlu de cheltuieli de judecatã. Cei 47 de politisti de frontierã au fost trimisi în judecatã în 2011, dupã ce au fost acuzati de luare de mitã si constituire si aderare la un grup infractional organizat. Conform procurorilor, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, acestia au reusit sã adune 2,16 milioane de lei mitã plus alte bunuri. Cei care adunau „spaga” erau foarte atenti. Primeau banii în pasaport si stingeau lumina înainte de a numãra banii.
Au trecut mai bine de 8 ani de la trimiterea în judecatã a celor 47 de politisti de frontierã din Vama Albita, acuzati de luare de mitã si constituire si aderare la un grup infractional organizat. Condamnati deja în primã instantã, de Curtea de Apel Iasi la pedepse cuprinse cuprinse între doi si trei ani cu termene de supraveghere de 4 sau 5 ani, politistii de frontierã trimisi în judecatã, au aceeasi „soartã” ca si cei 22 de vamesi. Mai exact, Înalta Curte de Casatie si Justitie decide ca inculpatii sã fie achitati pentru acuzatia de aderare si constituire de grup infractional organizat. Pentru acuzatiile de luare de mitã, acestia primesc pedepse cuprinse între un an si 2 ani si 6 luni de închisoare, cu suspendarea executãrii pedepsei pentru un termen de încercare de minim 3 ani. În plus, fostilor politisti de frontierã le-a fost diminuat cuantumul sumelor pe care au fost obligati sã le plãteascã cu titlul de cheltuieli judiciare. Astfel, în timp ce Curtea de Apel a decis ca cei 47 de politisti de frontierã sã plãteascã sume cuprinse între 3.200 si 5.200 de lei, cheltuieli judiciare, Înalta Curte decide ca acestia sã achite sume cuprinse între 2.775 si 3.900 de lei. Lotul de politisti de frontierã a fost trimis în judecatã dupã ce procurorii DNA i-au acuzat de luare de mitã si constituire si aderare la un grup infractional organizat. Conform anchetatorilor, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, acestia au reusit sã adune aproximativ 2,16 milioane de lei mitã si alte bunuri. Cei care adunau mita erau foarte atenti. Primeau banii în pasaport si stingeau lumina înainte de a numãra banii. Banii si bunurile era pretinse si primite pentru ca politistii de frontierã sã nu îndeplineascã sarcinile de serviciu si pentru a nu efectua un control strict asupra documentelor celor care tranzitau Vama Albita.
Acuzatiile aduse de procurorii DNA celor 47 de inculpati
Anchetatorii DNA au sustinut cã reteaua politistilor spãgari din Vama Albita era foarte bine organizatã, iar sumele de bani care rezultau din mita primitã de la cei care tranzitau vama era colectatã de sefii de grupã. În dosarul cauzei se aratã cã „totalul banilor primiti ce se colectau pe o singurã turã varia în functie de ziua sãptãmânii, lunea si joia erau cele mai productive zile ale sãptãmânii, cu sume cuprinse între 1.000 si 2.000 de lei. Seful de turã era cel care se ocupa si cu împãrtirea ulterioarã a acestor sume de bani (…), iar politistii de frontierã ce se ocupau cu primirea mitei nemijlocit de la cetãteni primeau între 20 si 30 la sutã”. De la fiecare dintre persoanele retinute, în mod normal, se va recupera suma primitã drept mitã în perioada mentionatã. Adunând sumele pe care DNA sustine cã sunt imputabile celor 47 de inculpati din „lotul Albita”, ajungem la un total de peste 2,2 milioane lei (22 miliarde lei vechi), cu o medie lunarã a spãgilor de peste 700.000 lei. Conform tabelului întocmit de DNA, simplii agenti de politie încasau în jur de 200 de milioane de lei vechi pe lunã, din spãgile primite, ceea ce le permitea sã ducã un trai mai mult decât confortabil. Practic, se ajunsese în situatia ca agentii de politie sã se batã între ei, pentru a prinde cât mai multe ture în vamã, stiind cã, astfel, vor curge si spãgile în buzunarele proprii.
Comunicat DNA: „Mita era pretinsã pentru aplicarea stampilei de tranzit a frontierei”
„De multe ori, mita a fost pretinsã doar pentru simpla îndeplinire a atributiilor de serviciu, adicã aplicarea stampilei de tranzit a frontierei de stat. Activitatea infractionalã în cadrul P.T.F. Albita este o activitate infractionalã repetitivã, îndelungatã ca derulare în timp, organizatã ierarhic, unde fiecare politist de frontierã îsi are rolul stabilit, îsi cunoaste si îsi asumã riscul si, de asemenea, îsi primeste recompensa în mãsura contributiei la comiterea faptei. De regulã, „tariful” este cunoscut de cei care oferã mitã – 10 lei pentru simpla aplicare a stampilei. În cazul unor situatii speciale însã, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfã, ori de introducerea în tarã a unor cantitãti mai mari de produse, tariful creste direct proportional cu „riscul” la care se expune politistul de frontierã prin încãlcarea atributiilor de serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse si luate cu titlul de mitã ar varia între 10 – 100 euro, respectiv între 50 si 200 lei. Beneficiile materiale ilicite rezultate în urma desfãsurãrii activitãtilor infractionale de coruptie, pentru fiecare inculpat în parte, pe fiecare turã de serviciu, variazã între 100 lei – 1.000 lei, în functie de datele calendaristice (zile normale, zile de sãrbãtoare legalã sau religioasã), momentul zilei (turã de noapte sau turã de zi) si de abilitatea fiecãrui inculpat. Actele de coruptie nu erau comise în mod individual, ci în baza unei întelegeri prealabile între toti participantii la activitãtile infractionale, existând chiar o „metodologie” stabilitã între acestia cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mitã sau împãrtirea acestor sume, fiecare dintre cei implicati infractional asumându-si anumite sarcini. Sumele de bani erau periodic colectate de sefii de turã si împãrtite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscutã si toleratã chiar de cãtre seful PTF Albita, Corban Viorel. Mai mult, acesta din urmã, folosindu-se de functia de conducere pe care o detinea, proteja activitatea infractionalã desfãsuratã de lucrãtorii de politie în PTF Albita, primind în schimbul acestei protectii diferite sume de bani cu titlu de mitã, de la subalternii din fiecare turã de serviciu”, se arãta, în urmã cu mai bine de 7 ani, în comunicatul DNA Bucuresti.
Lista politistilor de frontierã condamnati de Înalta Curte
Iatã cine sunt politistii de frontierã care au scãpat de acuzatiile de constituire si aderare la grup infractional oragnizat si au fost condamnati pentru luare de mitã: Maria Ruxandra Albusan – 1 an si 6 luni cu suspendare, Claudiu Cãtãlin Alistar – 1 an si 6 luni cu suspendare, Andrei Asimine – 1 an si 6 luni cu suspendare, Vlad Asimine – 1 an cu suspendare, Ioan Balahura – 1 an si 6 luni cu suspendare, Iordan Bãltatu – 2 ani si 6 luni cu suspendare, Decebal Bejan – 1 an cu suspendare, Raimond Narcis Bârlad – 1 an cu suspendare, Gheorghe Carp – 2 ani cu suspendare, Cãtãlin Bogdan Cherciu – 1 an si 6 luni cu suspendare, Sebastian Ciobanu Marius- 2 ani cu suspendare, Cristian Daniel Corban – 2 ani cu suspendare, Dãnut Mirel Cornea – 2 ani si 6 luni cu suspendare, Lucian Dieac – 1 an cu suspendare, Corneliu Florea – 1 an cu suspendare, Rares Ionut Fortu – 1 an cu suspendare, Marius Frentescu – 1 an si 8 luni cu suspendare, Marius Florin Gavrilita – 1 an si 6 luni cu suspendare, Radu Gîrtu Daniel – 2 ani cu suspendare, Vlad Grigorescu – 2 ani cu suspendare, George Ionescu – 2 ani cu suspendare, George Ladaru Valentin – 1 an si 6 luni cu suspendare, Alexandru Lucian Luca – 1 an si 6 luni cu suspendare, Gelu Gabriel Marcu – 1 an si 6 luni cu suspendare, Octavian Mardare – 2 ani cu suspendare, Traian Mazdrag – 1 an si 6 luni cu suspendare, Ionel Maciuca – 1 an cu suspendare, Adriana Mariana Nechita – 1 an cu suspendare, Alin Constantin Nita – 1 an si 6 luni cu suspendare, Florin Onila – 1 an si 2 luni cu suspendare, Corneliu Panainte – 1 an de închisoare cu suspendare, Marius Adrian Pascal – 2 ani cu suspendare, Ciprian Emil Paveliuc – 1 an de inchisoare cu suspendare, Vlad Polojan – 1 an si 6 luni cu suspendare, Cãtãlin C. Popa – 1 an si 6 luni cu suspendare, Cãtãlin N.Popa – 1 an si 6 luni cu suspendare, Ciprian Nicolae Popovici – 1 an si 6 luni cu suspendare, Petru Porumboiu – 1 an cu suspendare, Ciprian Cristi Racovitã – 1 an cu suspendare, Laura Andreea Roman – 1 an cu suspendare, Mihai Surdu – 1 an cu suspendare, Veronica Sorea – 1 an si 6 luni cu suspendare, Ionut Taragan – 1 an cu suspendare, Constantin Tãnasã – 2 ani cu suspendare, Traian Tãtaru – 1 an si 10 luni cu suspendare, Andrei Alin Nechita- 2 ani cu suspendare.