SCANDAL…Încã un scandal mocneste la Tãcuta, acolo unde primarul Florin Ionel face ce-l taie capul. Astfel, chiar dacã au existat discutii aprinse legate de modul în care se face demolarea scolii din Focseasca, edilului pare sã nu-i pese si face exact ce pofteste. În buget, bani pentru demolarea scolii din Focseasca au fost prinsi dar, lucrarea este fãcutã tot cu cei din comunã care primesc ajutor social. Astfel, edilul Florin Ionel pare sã mai fi gãsit o metodã de sifonare a banilor publici dupã ce, la începutul mandatului, a achizitionat douã utilaje second-hand pentru care a plãtit aproximativ 80.000 de lei si care ruginesc acum în curtea Primãriei. Mai mult, în timpul lucrãrilor de demolare de la scoala din Focseasca, a fost evitat, la milimetru, un accident ce putea înregistra pagube însemnate. O grindã, trasã cu caii, a fost cât pe ce sã cadã pe masina unui cadru didactic al scolii.
Într-o localitate în care nimic nu s-a miscat în ultimii ani, primarul Florin Ionel încearcã sã arunce praf în ochii sãtenilor. S-a apucat sã demoleze scoala si, pentru realizarea lucrãrilor, a prins în buget, 2.000 de lei pentru demolare si 5.400 de lei, consultantã. Numai cã, în realitate, lucrurile au stat altfel decât în documente. Demolarea scolii a fost începutã cu oamenii din comunã, beneficiari ai ajutorului social. Dupã decopertarea clãdirii, lucrãrile au fost oprite si zona a fost împrejmuitã cu un gard. Numai cã, zilele trecute, edilul a decis sã punã la pãmânt întreaga clãdire. Ca si prima datã, lucrãrile au început tot cu beneficiarii de ajutor social, ajutati de cai si cãrute. Mai mult, în timpul lucrãrilor, un accident a fost evitat în ultimul moment. Cei care lucrau la demolarea clãdirii au legat o grindã cu caii înhãmati la cãrutã si au tras de bucata de lemn în speranta cã aceasta va ceda si va trage, dupã dânsa, o bunã bucatã din peretele pe care se sprijinea. Numai cã, în momentul în care grinda a cedat, aceasta a fost cât pe ce sã cadã pe masina unui cadru didactic ce venise la serviciu. „Aveau caii înhãmati la cãrutã si, cu o funie lungã, legatã grinda de cãrutã. Au tras de ea pânã a cedat si a fost cât pe ce sã cadã peste masinã. Se putea întâmpla o nenorocire sau grinda aia sã cadã peste cineva care trecea pe drum dar nu pare sã conteze pentru nimeni”, spun e cadrul didactic. Problema scolii din Focseasca este una cu atât mai gravã cu cât, de lucrãri, ar fi trebuit sã se ocupe firma cu care primãria a semnat un contract de demolare si executare a lucrãrilor. De asemenea, o altã problemã semnalatã de oamenii din localitate este legatã de faptul cã demolarea este fãcutã cu beneficiarii ajutorului social fãrã ca cineva sã conducã lucrãrile. „În afarã de faptul cã nu era nimeni cu ei, aceste lucrãri ar fi trebuit executate cu o firmã autorizatã. În comuna Tãcuta, beneficiarii ajutorului social ar putea fi folositi la curãtatul canalelor de scurgere a apelor si la pregãtirea drumurilor comunale pentru iarnã. Doar la noi se poate vedea asa ceva, sã demolezi o clãdire cu calul si cu cãruta. Plus cã nimeni nu-i supravegheazã pe oamenii acestia. Nu am vãzut pe aici nici pe primar si nici pe viceprimar. La Focseasca, lucrurile se vor face asa cum trebuie abia dupã ce se va întâmpla o nenorocire”, spune fostul viceprimar al comunei.
Bani aruncati pe fier vechi
Încã de la începutul mandatului sãu, edilul comunei Tãcuta a reusit sã intre în conflict cu majoritatea celor l-au votat. Acum, majoritatea sãtenilor spun cã asteaptã cu nerãbdare alegerile locale. Pentru a se face si mai mult întelesi, câtiva sãteni au povestit cum a reusit primarul Ionel Florin sã arunce 52.860 de lei, pe geam. Mai exact, în 2016 acesta a negociat si apoi achizitionat douã utilaje la Primãrie care ruginesc acum în curtea institutiei. Mai exact, povestesc câtiva consilieri, edilul a negociat cu o persoanã din judetul Alba achizitionarea a douã utilaje, un camion VW si un cilindru compactor. „Prea multe nu pot sã vã spun pentru cã negocierile s-au purtat telefonic între vânzãtor si primar. Au fost delegati apoi trei consilieri care au mers la Alba sã cumpere cele douã utilaje. Au fost aduse în stare de functionare si dupã achizitionarea lor s-a pus în discutie angajarea unei persoane care sã stie sã le foloseascã. Nu s-a întâmplat asa si, la scurt timp, ambele utilaje s-au defectat. De atunci zac în curtea Primãriei Tãcuta si ruginesc”, povesteste unul dintre consilierii care a mers sã cumpere utilajele. De asemenea, consilierii locali povestesc cã primarul a mai alocat alte 400 de milioane de lei vechi pentru reparatii si întretinere dar cele douã utilaje nu functioneazã nici acum. „Am cumpãrat degeaba douã utilaje care nu au lucrat, pentru comunã, nici mãcar o secundã si acum, pentru lucrãri, suntem nevoiti sã închiriem. Asa nu se face administratie”, spune consilierul local de la Tãcuta.