SPAIMÃ…O informatie teribilã a pus pe jar, ieri, presa din Vaslui. La orele prânzului, mai multe persoane, îmbrãcate în veste de culoare închisã, încãrcau de zor dosare întregi în portbagajul unei masini Dacia Duster cu numere de Bucuresti. Cei care au trecut prin zonã au crezut cã au de-a face cu o nouã operatiune a procurorilor anticoruptie, asa cã au dat sfoarã în tarã. „La Aquavas Vaslui a ajuns DNA, nu stim ce cautã. O masinã de Bucuresti a încãrcat un portbagaj de dosare”, a spus un cititor, extrem de atent la ceea ce se petrecea la sediul Aquavas, în centrul orasului. Pânã la urmã, misterul a fost descifrat: angajatii unei firme din Bucuresti, care veniserã la semnarea documentelor de realizare a lucrãrilor de apã-canal pentru municipiul Husi, încãrcau în portbagaj cele 15 volume ale contractului de executie lucrãri pentru „orasul dintre vii”!
Aquavas Vaslui a fost luatã cu asalt, ieri, la prânz, de câteva persoane, îmbrãcate în veste de culoare închisã, cu sigle pe spate, care încãrcau de zor dosare într-o masinã Dacia Duster nouã, de culoare maro, cu numere de Bucuresti. Trecãtorii din zonã au privit mirati cum persoanele în cauzã au cãrat mai multe zeci de dosare la masinã, umplând la refuz portbagajul masinii. „A venit DNA la Aquavas. Iar? Ce se întâmplã aici?”, au spus trecãtorii din zonã. Unii cetãteni au sunat la ziar, pentru a ne expune situatia. Chiar dacã am ajuns în câteva minute acolo, Dusterul de Bucuresti dispãruse. Am mers la biroul directorului general Gabriel Besleagã, care ne-a primit foarte linistit. „Ce DNA, domnule? Au fost domnii de la Bucuresti, de la firma Euskadi, care vor executa lucrãrile la Husi. S-a semnat contractul de executie lucrãri pentru municipiul Husi, care cuprinde în jur de 15 volume mari, adicã tocmai portbagajul de Duster. Conducerea Aquavas s-a amuzat teribil pe seama acestui fapt. „Au venit mai multe persoane de la Euskadi Bucuresti, inclusiv conducerea executivã, plus câteva persoane care aveau veste de culoare închisã, inscriptionate cu numele acestei firme. Probabil de aici s-a pornit confuzia, a fost si dl, primar de la Husi, s-a semnat contractul, iar volumele de documente au fost încãrcate în acel Duster”, a explicat inginerul Radu Tutunaru, de la Aquavas, responsabilul cu proiectul judetean de apã-canal.
În urmã cu trei ani, nu a fost glumã, la Aquavas au ajuns chiar procurorii DNA
În septembrie 2015, la Aquavas au ajuns echipe de procurori DNA si politisti, dupã ce societatea fusese filatã de serviciile de informatii timp de mai multe luni de zile. Procurorii au descins la sediul societãtii de apã vasluiene, cea care era pe atunci principalul beneficiar al megaproiectului de apã si canal, de 100 milioane lei, schimbat între timp în POIM (Programul Operational Infrastructurã Mare, program de 160 milioane euro, n.r.). „Nu stiu dacã vor ridica sau nu documente si nu le cunosc programul”, spunea directorul de atunci al Aquavas, Neculai Barbu. La finele anului 2015, proiectul de apã-canal, de peste 100 milioane de euro, finantat de Uniunea Europeanã, trebuia sã fie finalizat. Ori, în loc sã anunte închiderea proiectului, cei doi sefi ai institutiei, inginerul sef si directorul general au anuntat cã pleacã din unitate, dupã descinderile de la DNA. S-ar pãrea cã acestia au fost scosi tapi ispãsitori în scandalul declansat de nerealizarea proiectului, în special directorul general, care ar fi trebuit sã se implice mai mult în proiect, însã nu a fãcut-o. Conform unor surse, doar 40% din totalul proiectului s-a realizat pânã în 2015, mult prea putin fatã de ceea ce se estima initial.