DECLARATIE POLITICÃ… Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, atrage atentia cã restructurarea aparatului bugetar, cu scopul de a furniza contribuabililor servicii eficiente si profesioniste, este o mãsurã necesarã, dar cã aplicarea acesteia nu trebuie sã conducã la situatii de crizã si drame sociale. În contextul discutiilor apãrute în spatiul public cu privire la reducerea personalului din sectorul bugetar, deputatul ALDE propune douã directii de lucru care ar putea asigura cresterea calitãtii si accesul la serviciile publice, cu un nivel optim de angajati în acest sector. Daniel Olteanu sugereazã, în primul rȃnd, o analizã realizatã de institutiile responsabile, sub coordonarea Ministerului Finantelor sau a Curtii de Conturi, care sã indice motivul pentru care, în ciuda achizitionãrii de sisteme informatice performante si costisitoare, numãrul de angajati la stat nu a scãzut. Cea de a doua mãsurã propusã de cãtre deputatul ALDE vizeazã diminuarea anualã a numãrului angajatilor din sectorul bugetar prin blocarea partialã a angajãrilor în urma iesirii naturale din sistem (pensie, încetarea raporturilor de muncã din diverse motive, deces etc.), desfiintarea institutiilor inutile si redistribuirea personalului în acele institutii unde existã o încãrcare sporitã, tinând cont de calificarea fiecãrui salariat.
În cadrul unei declaratii sustinute în plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a subliniat cã restructurarea aparatului bugetar trebuie sã aibã în vedere atingerea unui nivel optim de salariati în întregul aparat de stat, incluzȃnd aici administratia centralã si cea localã, institutiile deconcentrate, dar si societãtile aflate în subordinea primãriilor si Consiliilor Locale. Deputatul ALDE a respins cu fermitate ideea unor scãderi salariale sau a unor disponibilizãri, care, în anii crizei, au adus numeroase familii de romȃni în situatii limitã. Solutiile, considerã Olteanu, constau în cãi de mijloc, în mãsuri care sã fie asumate de Guvern pentru urmãtorii ani, indiferent de culoarea politicã.
«În funcție de instituția cãreia îi solicitãm informațiile, avem un numãr diferit al angajaților din sistemul bugetar, am constatat asta nu o datã. Toatã lumea este însã de acord asupra unui fapt: raportat la numãrul salariatilor de la stat, serviciile care se primesc de cãtre contribuabili sunt sub nivelul de performantã si eficientã pe care ni-l dorim. Perioadele de crestere economicã, deciziile nechibzuite sau nevoile de moment au determinat, de-a lungul timpului, cresterea numãrului angajatilor la stat pânã la un nivel nesustenabil, iar majorãrile salariale din ultima perioadã au atras si mai mult atentia asupra faptului cã nu putem avea, în acelasi timp, un numãr mare de bugetari, salarii mari si eficientã. Fie cã discutãm de aparatul central, fie cã discutãm de administratia localã, de institutiile deconcentrate sau de companiile aflate în subordinea primãriilor si Consiliilor Locale, s-a creat, din pãcate, un aparat de stat care, de multe ori, în loc sã sustinã demersurile private, le sufocã si am ajuns la momentul în care trebuie sã luãm mãsuri. Cea mai facilã pare propunerea de a se elimina posturile neocupate si de a se face disponibilizãri. Trebuie sã gãsim, însã, alte solutii, pentru cã nu mai vreau sã trecem prin acei ani în care mãsurile de diminuare a salariilor si de disponibilizãri au dus la drame sociale, la emigrare, la sinucideri. Un cetãtean român care si-a construit viata profesionalã dupã regulile stabilite de stat nu trebuie sã sufere dacã statul constatã, ulterior, cã regulile au fost gresite.”, a declarat deputatul Daniel Olteanu.
Propunerea lui Olteanu: douã mãsuri echilibrate
Deputatul ALDE a propus douã mãsuri echilibrate, ce ar putea fi asumate de cãtre Guvern, pentru urmãtorii ani, indiferent de culoarea politicã. „Existã o cale de mijloc, care implicã cel putin douã directii. Prima ar fi ca institutiile responsabile, poate sub coordonarea Ministerului Finantelor sau a Curtii de Conturi, sã ne prezinte un raport din care sã reiasã motivul pentru care, dupã investitii de zeci si sute de milioane de euro în informatizare, avem un numãr mai mare de angajati la stat si nu mai mic. Dacã am înlocuit activitatea manualã cu diverse aplicatii, e normal sã vedem eficientã sporitã si economisire. Restructurarea sectorului public nu trebuie sã fie un demers politicianist. A doua mãsurã ar fi diminuarea anualã a numãrului angajatilor la stat, dar nu prin disponibilizãri, ci prin blocarea partialã a angajãrilor, desfiintarea institutiilor inutile si redistribuirea personalului în acele institutii unde e o încãrcare sporitã, desigur, tinând cont si de calificarea fiecãruia. Dintr-o analizã de acum cîtiva ani rezulta cã, anual, ies din sistem din cauza naturale – pensie, încetarea raporturilor de muncã, deces – aproximativ 50.000 salariati la stat. Dacã în locul acestora sunt angajati doar 20 – 30.000, avem anual o economie consistentã, fãrã a genera drame sociale. Asta pânã ajungem la nivelul optim de angajati, poate 800.000 de salariati, nivel care sã includã atât aparatul central, cât si deconcentratele, administratia localã si societãtile în subordinea Primãriilor si Consiliilor Locale. Dacã nu avem în vedere toti acesti angajatori, ci doar pe unii, înseamnã cã demersul este unul politicianist. Resping total ideea unor scãderi salariale sau a unor disponibilizãri, precum în anii crizei, în care familii tinere, cu rate, s-au trezit în stradã, în conditiile în care nu gresiserã cu nimic. Solutiile sunt în aceste cãi de mijloc, care sã fie asumate pentru urmãtorii ani, indiferent de culoarea politicã a Guvernului.”, a sustinut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputatilor.