SUPÃRARE… Asociatia Comunelor din România, filiala Vaslui, protesteazã împotriva repartizãrii haotice în patrule nocturne a politistilor de la posturile comunale, fapt care duce la grave dezechilibre în teritoriu si cresterea numãrului de infractiuni. Concret, este vorba de deciziile luate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, în special IGPR, prin care politistii de la posturile rurale sunt alocati, prin rotatie, pentru patrule de noapte, pe câte sase-sapte comune odatã.
Având în vedere numãrul redus de politisti de la posturile comunale si pentru a acoperi necesarul de patrule pe timp de noapte, cei de la Inspectoratul de Politie Judetean au fãcut grafice prin care câte doi politisti, de la posturi comunale diferite, însã relativ apropiate, sunt organizati în patrule si circulã noaptea pe drumurile judetene si comunale, asigurând ordinea publicã. Acest fapt a creat deja mari probleme primarilor din judetul Vaslui, care se trezesc peste zi doar cu câte un singur politist la post, care pleacã si acesta acasã, dupã ce terminã programul la post. Asta, în conditiile în care politistul care a fost noaptea în patrulare este liber a doua zi. “Suntem pusi în situatia de a nu avea cu cine vorbi la posturile de politie, ziua, ca sã nu mai spun cã noptile posturile de politie sunt goale. Consiliul Director al Asociatiei Comunelor a luat act de aceastã situatie si cere ca patrulele sã fie asigurate de sectiile de politie ruralã, care sã angajeze personal suplimentar, pentru a face fatã acestor situatii”, a spus primarul Moraru. “Sunt situatii în care oamenii vin dimineata, la 8, la sectiile de politie, iar acestea sunt închise, ba cã un agent s-a îmbolnãvit, ba cã un alt agent a fost de serviciu de noapte. Cu cine sã vorbeascã oamenii, despre problemele lor? Mai este o situatie: la o interventie trebuie sã fie, obligatoriu, doi agenti, ori dacã unul e liber cum sã mai intervii la un caz?”, se întreabã primarul. Edilii de comune spun cã sunt situatii grele, pentru patrulele de noapte, pentru cã uneori politistii de la Mãlusteni, de exemplu, sunt chemati sã intervinã la Copãceana, iar acestia nu cunosc bine zona si trebuie sã întrebe pe la tot felul de case.
Se fac angajãri în Politie, pe final de an
Mai mult de 500 de posturi de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne si al structurilor subordonate au fost scoase la concurs, dupã ce Guvernul a aprobat, în sedinta de vineri, 9 noiembrie, memorandumul propus de MAI. Memorandumul priveste deblocarea a 506 posturi de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne si al structurilor aflate în subordine, care la acest moment sunt ocupate prin împuternicire. Cele mai multe dintre functiile de conducere scoase la concurs sunt la Inspectoratul General al Politiei Române – 281, 90 dintre posturi sunt la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã si 31 la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, restul fiind functii de conducere din celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum Inspectoratul General al Politiei de Frontierã, Inspectoratul general pentru Imigrãri, Directia Generalã Anticoruptie, Agentia Nationalã Împotriva Traficului de Persoane, Oficiul Responsabil cu Protectia Datelor Personale, Directia Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor, Directia Generalã pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si altele. Tot în cursul anului 2018, începând cu luna mai, au mai fost scoase la concurs 2.015 functii de conducere vacante existente la nivelul institutiilor aflate în subordinea si coordonarea MAI.