Cupa satelor
PREMIERE…Organizatã pentru prima datã în judetul nostru, competitia “Cupa satelor” la fotbal si-a desemnat ieri câstigãtoarea care ne va reprezenta la faza regionalã. Este vorba despre echipa scolii din comuna Feresti, care a primit medaliile de aur chiar de la presedintele Federatiei Române de Fotbal, Rãzvan Burleanu. Seful fotbalului românesc a pus accent pe sprijinirea copiilor din mediul rural, afirmând cã înainte de revolutie, 68% din jucãtorii de la prima reprezentativã proveneau din mediul rural, pe când azi, procentul este de doar 1%. Burleanu a multumit totodatã autoritãtilor locale vasluiene care s-au implicat în buna desfãsurare a acestei întreceri fotbalistice.
A fost sãrbãtoare ieri, în comuna Vãleni, nu doar la bisericã ci si pe terenul de fotbal. Si asta pentru cã localitatea aflatã la 12 kilometri distantã de Vaslui a gãzduit etapa finalã, pe judet, a “Cupei satelor”. Cu mic, cu mare, fotbalistii, profesorii de sport, pãrintii si primarii fiecãrei comune calificatã în marea finalã s-au mobilizat pentru a câstiga marele trofeu. Vestea cã meciurile vor fi supervizate chiar de Rãzvan Burleanu, presedintele Federatiei Române de Fotbal, i-a ambitionat si mai mult pe cei mici, care, nu de putine ori, au arãtat calitãti de fotbalisti veritabili. Ca sã fim sinceri pânã la capãt, a contat foarte mult si “primele” promise de antrenorii si primarii comunelor participante, “prime” care în majoritatea cazurilor au însemnat popasuri la cofetãrii în drumul spre casã sau note mari la ora de sport. S-a jucat pe sistem “fiecare cu fiecare” iar la final, câstigãtoare a fost declaratã echipa scolii din comuna Feresti. Medaliile de argint au revenit scolii din comuna Iana, iar bronzul scolii din Voinesti. Aplauze au primit si fotbalistii comunei Botesti, care în ciuda faptului cã nu au prins podiumul, au demonstrat cã nu degeaba s-au calificat în primele patru echipe din judet. Desi s-a aflat la prima editie, “Cupa satelor” s-a bucurat de o participare care i-a surprins pânã si pe organizatori, peste 900 de copii din 43 de comunitãti locale înscriindu-se la start.
“Copiii din mediul rural pot contribui la dezvoltarea fotbalului românesc”
Asa cum a promis, presedintele Federatiei Române de Fotbal a revenit ieri în Vaslui, pentru a premia câstigãtoarea fazei finale pe judet a “Cupei satelor” . Rãzvan Burleanu a petrecut în jur de trei ore în comuna Vãleni, întretinându-se atât cu autoritãtile locale si judetene prezente la eveniment, dar si cu oamenii de sport din judet. Acesta s-a deplasat, pentru câteva minute, si la Moara Domneascã, pentru a asista la partida de fotbal din liga a IV-a dintre echipa localã si Racova Puscasi. Seful fotbalului românesc a apreciat investitiile pe care primarul Radu Beligan le-a fãcut în bazele sportive din cele douã sate, Vãleniul fiind singura comunã din judet cu stadion cu nocturnã. La finalul vizitei în judetul Vaslui, Burleanu a vorbit despre contributia pe care copiii din mediul rural o pot aduce dezvoltãrii fotbalului românesc. “ Prin organziarea acestei competitii ne-am adresat copiilor din mediul rural fiindcã jumãtate din populatia acestei tãri trãieste în mediul rural. Copiii din mediul rural au foarte putine posibilitãti, fie de a juca de juca fotbal, fie în ceea ce priveste educatie sau serviciile de sãnãtate. Si atunci am considerat cã e o responsabilitate a noastrã de a oferi o sansã acestor copii, în primul rând de a juca fotbal. Dacã este sã ne uitãm pe statistici, vom vedea cã 68% dintre jucãtorii de primã reprezentativã ai României de dupã revolutie proveneau din mediul rural. Astãzi, doar 1% dintre jucãtorii de la prima reprezentativã provin din mediul rural. Cu sigurantã e ceva care ne dã de gândit si care ne obligã sã facem mult mai mult pentru România ruralã. Credem cu tãrie cã România ruralã chiar poate contribui la dezvoltarea fotbalului românesc”, a declarat presedintele FRF. Rãzvan Burlean a recunoscut cã, anul acesta, greul în organizarea competitiei “Cupei satelor” l-au dus autoritãtile locale. “Singurul sprijin pe care noi, ca Federatie, îl putem oferi astãzi acestor copii este doar legat de echipamente si de finantarea acestei competitii. Efortul financiar picã pe umerii primãriilor din comunele tãrii si în acelasi timp pe pasiunea si efortul pe care ar trebui sã-l depunã profesorii de educatie fizicã si sport pe care îi avem în mediul rural. De aceea considerãm cã autoritãtile locale joacã cel mai important rol”, a mai precizat seful Federatiei Române de Fotbal.