SENTINTÃ…Condamnatã initial, de Tribunalul Vaslui, la 6 luni de închisoare, huseanca Tãnica Cretu primeste o loviturã durã din partea magistratilor Curtii de Apel Iasi. Trimisã în judecatã pentru fapte de coruptie, huseanca a mai primit un plus de pedeapsã de un an fatã de sentinta initialã. Mai mult, judecãtorii ieseni suspendã executarea pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani si 6 luni. Inginerul Tãnica Cretu a fost trimisã în judecatã de cãtre Directia Nationalã Anticoruptie, acuzatã de sãvârsirea infractiunii de complicitate la tentativã de folosire sau prezentare cu rea-credintã de documente ori declaratii false, care au avut drept rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Mai exact, conform rechizitoriului, inginera Cretu l-ar fi sprjinit pe fostul primar al comunei Dimitrie Cantemir, Viorel Florea, sã solicite fonduri nerambursabile de peste 52.000 de euro. De asemenea, Tãnica Cretu este cunoscutã husenilor dupã ce, anul trecut a fost acuzatã de profanare de morminte. Femeia si-a dezgropat fratele pentru a-l muta într-un cavou proaspãt construit fãrã sã aibã autorizatie de dezhumare. Pentru acest fapt s-a ales cu 8 luni de închisoare cu suspendare.
Apelul în dosarul în care inginerul Tãnica Cretu a fost trimisã în judecatã pentru fapte de coruptie aduce surprize inculpatei. Astfel, magistratii Curtii de Apel Iasi dau o loviturã grea Tãnicãi si decid majorarea pedepsei, de la 6 luni, la un an si sase luni de închisoare. Instanta decide suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de încercare de 3 ani si 6 luni. În primã instantã, judecãtorii au decis condamnarea husencei la 6 luni de închisoare si a obligat-o la plata a 4.000 de lei, cheltuieli judiciare. Conform procurorilor, la data comiterii faptei ( anul 2010 – n.r.), Cretu Tãnica era diriginte de santier. S-a folosit de declaratii false, inexacte sau incomplete, pentru a obtine fonduri europene. „În cursul anului 2010, în contextul derulãrii proiectului <Statie de sortare si depozitare a materialelor refolosibile si gunoi menajer, platforme betonate…>, inculpata Cretu Tãnica, în calitate de diriginte de santier responsabil cu derularea lucrãrilor, secretar si membru al comisiei de receptie, l-a sprijinit pe primarul comunei sã fraudeze fondurile europene nerambursabile întocmind mai multe documente false (proces verbal de receptie la terminarea lucrãrilor, situatie de lucrãri etc.). Acele înscrisuri au fost depuse de primar la Agentia pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Est, pentru aprobarea cererii de platã prin care s-a solicitat rambursarea sumei de 52.336,54 de euro, cerere care a fost refuzatã integral de cãtre autoritatea de implementare a proiectului”, se aratã în rechizitoriul întocmit de procurorii anticoruptie. Motivat poate de faptul cã banii nu au intrat în buzunarul celor doi, DNA a cerut judecarea inginerului constructor în stare de libertate.
Condamnatã cu suspendare si pentru profanare de morminte
Inginera Tãnica Cretu a fost condamnatã si la 8 luni de închisoare, cu amânarea aplicãrii pedepsei pentru o perioadã de 2 ani de supraveghere, acuzatã de profanare de morminte. De asemenea, s-au admis, în parte, cererile pãrtilor civile, inculpata fiind obligatã si la plata a 400 de lei, cheltuieli judiciare avansate cãtre stat. Acest caz a început în urmã cu trei ani, când a iesit la ivealã faptul cã, hotãrâtã sã aducã trupul fratelui decedat într-un cavou construit în cimitirul „Sf. Toma” din Husi, a mers la cimitirul „Dobrina” cu un gropar, a fãcut deshumarea, a pus rãmãsitele pãmântesti într-un sac, pe care l-a transportat cu un vehicul la cavoul familiei. A fãcut slujba crestineascã pentru reînhumare, convinsã fiind cã gestul sãu este unul de apreciat, având în vedere cã vechiul mormânt al fratelui nu era amenajat precum era cavoul. Numai cã fiul bãrbatului decedat a sustinut cã a rãmas stupefiat, auzind de ceea ce a fãcut mãtusa sa, pe care a reclamat-o la Parchet. A acuzat-o de profanare de morminte, întrucât nu a avut autorizatie de deshumare, iar conditiile în care au fost transportate osemintele nu au fost decente. Procurorii însã au dispus neînceperea urmãririi penale, considerând cã Tanica Cretu nu a avut intentia de a comite vreo faptã penalã. Fiul celui decedat nu a fost de acord cu acest lucru si a continuat demersul în Justitie.