spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Puturosii care stau cu mâna întinsã la primãrii, tãiati de la ajutoare sociale

- Advertisement -

ÎN SFÂRSIT…Legea care le taie ajutoarele de la stat celor care refuzã sã munceascã va începe în curând sã-si facã simtite efectele. Deja, unii asistati social din satele vasluiene s-au angajat, chiar si temporar, ca sã nu rãmânã fãrã bani. De câteva zile, a intrat în vigoare o lege care spune cã acesti oameni pierd banii de la stat, dacã refuzã un loc de muncã. La fel se întâmplã si cu cei care refuzã de douã ori sã lucreze temporar în folosul Primãriei sau pentru un agent economic identificat de stat. Altii însã au gãsit o cale sã pãcãleascã legea: si-au scos certificate de handicap si primesc acum indemnizatii de boalã. În tot acest timp, firmele nu gãsesc angajati. „O sã vedeti cã vor pierde multi ajutoarele sociale. E o lege foarte bunã, care îi face pe multi asistati sã-si caute un loc de muncã”, spune un primar din apropierea Vasluiului.

Persoanele apte de muncã din judetul Vaslui, care beneficiazã de Legea 416/2001 privind venitul minim garantat pot pierde ajutorul social dacã refuzã un loc de muncã sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã. Începând cu data de 22 octombrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Astfel, potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de muncã oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupãrii forței de muncã și de formare profesionalã oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncã atrag încetarea dreptului la ajutorul social. În aceastã situatie, familia sau persoana singurã poate solicita un nou drept dupã o perioadã de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social. Legea prevede cã persoanele apte de muncã ce nu realizeazã venituri din salarii sau din alte activitãti, se iau în considerare la stabilirea numãrului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacã fac dovada faptului cã sunt în evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de muncã, pentru încadrare în muncã, si nu au refuzat un loc de muncã ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã oferite de aceste agentii.

La Vaslui, sunt în platã în jur de 8.500 de asistati social, care consumã 500.000 de euro pe lunã

Prin persoanã aptã de muncã, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, se întelege persoana care îndeplineste urmãtoarele conditii: are vârsta cuprinsã între 16 ani si vârsta standard de pensionare; nu urmeazã o formã de învãtãmânt cursuri de zi prevãzutã de lege; are starea de sãnãtate si capacitatea fizicã si psihicã corespunzãtoare, care o fac aptã pentru prestarea unei munci. În comuna Cozmesti, primarul Sima Hristache sustine cã legea îi va face pe unii beneficiari sã-si caute ceva de muncã, atunci când sunt solicitati de Primãrie. „Foarte bunã legea. Am 160 de dosare de ajutor social. Legea le dã posibilitatea celor nevoiasi sã câstige ceva, sã nu mai trãiascã doar de pe urma ajutorului social. Eu, ca primar, le voi stabili acestor beneficiari de la 416 un program de muncã sezonierã, prin care, dupã ce îsi fac zilele la Primãrie, trebuie sã treacã la muncã la diverse munci sezoniere. Sunt firme care cautã la noi, la Primãrii, oameni care sã lucreze pentru astfel de situatii, sezoniere. Nu se duc la muncã? Le tai ajutorul social”, spune primarul Hristache.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.