spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Colegiul Medicilor: „Putem lucra si la public si la privat”

- Advertisement -

REACTIE… „Epuizati” de gãrzi în sistemul public de sãnãtate, medicii întotdeauna mai gãsesc un strop de energie pentru a-si practica meseria ca la carte, dar în sistemul privat. Presedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, sustine cã nu este un impediment faptul cã un medic are douã sau mai multe locuri de muncã, atâta timp cât nu încalcã prevederile Codului Muncii, el precizând cã acestia îsi exercitã un drept legal, iar pacientii au posibilitatea de a alege doctorul si unitatea sanitarã pe care le doresc.

„S-a creat în spatiul public si în mediile de informare opinia, în general nesustinutã, cã sistemul medical privat ar fi mai performant prin dotãrile sale, prin calitatea umanã si profesionalã a celor care activeazã acolo. Majoritatea medicilor din specialitãtile clinice si paraclinice care lucreazã în sistemul privat lucreazã astãzi si în sistemul public. Ei folosesc aceleasi cunostinte profesionale si au în general acelasi comportament uman în ambele locuri de muncã. Faptul cã o persoanã are douã sau mai multe locuri de muncã nu constituie un impediment, atâta timp cât nu încalcã prevederile Codului Muncii. În felul acesta, pe de o parte medicii respectivi îsi exercitã un drept legal, iar pe de altã parte pacientii au posibilitatea de a alege medicul si unitatea sanitarã pe care le doresc, asa cum prevede legea, în deplinã libertate de optiune”, a spus presedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean. Medicul face precizãrile în contextul discutiilor din spatiul public în legãturã cu medicii din România care lucreazã atât în sistemul public cât si în cel privat. El mai spune cã a transfera pacienti în privat pentru a obtine anumite avantaje materiale sunt afirmatii „nedovedite” si nu pot constitui argumente pentru a limita dreptul medicilor de a lucra în cele douã sisteme.

„Este discutabilã loialitatea medicilor fatã de sistemul public de sãnãtate”

Toate aceste discutii au pornit dupã ce seful Departamentului pentru Situatii de Urgentã, dr. Raed Arafat a declarat cã medicii trebuie sã aibã un program de lucru clar de opt ore si cã ar trebui sã existe un control al calitãtii serviciilor medicale din spitalele publice. „Este o problemã de fond, fundamentalã în sistemul sanitar si trebuie gãsitã o solutie. Stiu cã sunt medici, în fiecare oras existã medici, care lucreazã si la stat si la privat si acest lucru trebuie analizat si trebuie vãzut fenomenul si sã punem un program de lucru clar de opt ore si dupã program poate cã sunt alte solutii sã lucreze si în altã parte. S-a pus pe masã altã solutie, practicatã în Franta de exemplu – sã poti sã ai pacientul tãu privat în spitalul public, asta existã, dar nu sã fii la doi patroni, la doi concurenti în final si sã nu stii unde este loialitatea ta si cu cine esti”, a declarat Raed Arafat, sãptãmâna trecutã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.