GREU DE IMPLEMENTAT… Una dintre cele mai controversate mãsuri luate de Fisc, aceea ca toti contribuabilii mici si mijlocii din toatã tara sã se doteze cu case de marcat cu jurnal electronic, intrã de astãzi în vigoare. O mãsurã care va îmbogãti multe firme care vând astfel de case de marcat, conduse de smecheri care contribuie din greu pe lângã partidele politice, având în vedere cã pretul unui astfel de echipament ajunge la 1.200 de lei.
Numai în judetul Vaslui, vor fi cumpãrate în jur de 10.000 de case de marcat cu jurnal electronic, ceea ce înseamnã o afacere de peste 12 milioane de lei. Patronii din judet spun cã ideea unor case de marcat conectate la Fisc este aproape imposibil de realizat, mai ales în zone fãrã acoperire de internet.
Desi termenul de punere în aplicare a noilor echipamente de marcat este 1 noiembrie 2018, Ministerul Finantelor Publice, prin structura judeteanã, AJFP Vaslui, anuntã cã s-au adoptat mãsuri legislative pentru a asigura aplicarea unui tratament preventiv stimulativ si de îndrumare a contribuabililor, inclusiv dupã 1 noiembrie. „Scopul este ca procesul de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic sã se deruleze fãrã afectarea activitãtii operatorilor economici si fãrã aplicarea de sanctiuni, dacã nu existã elemente de vinovãtie a contribuabililor. Dotarea cu noile case de marcat a crescut semnificativ în ultimele luni, iar pânã la sfârsitul anului se estimeazã cã majoritatea operatorilor economici vor fi dotati cu noile aparate cu jurnal electronic”, afirmã seful Finantelor Publice de la Vaslui, Nelu Sava. Pentru asigurarea, pe parcursul perioadei de implementare, a unei coordonãri unitare a actiunilor desfãsurate de institutiile implicate, ministrul finantelor publice a dispus ca eventualele actiuni de control tematic privind respectarea termenelor de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic sã se realizeze cu informarea prealabilã a MFP, în baza unei proceduri care trebuie sã respecte mai multe repere metodologice. În situatia în care organele de control deruleazã aceste actiuni de tip preventiv si constatã situatii în care contribuabilul a realizat toate demersurile pe care le-a avut la dispozitie, iar achizitia aparatului de marcat nu a putut fi realizatã din motive independente de vointa acestuia, potrivit legii, contribuabilul aflat în aceastã situatie nu poate fi sanctionat nici mãcar cu avertisment. Organele de control practicã aceastã abordare deoarece aplicarea unei sanctiuni contraventionale presupune existenta unei vinovãtii a contribuabilului ori dacã aceasta nu existã, nu poate fi aplicatã nicio sanctiune, nici mãcar avertismentul.
Iatã în ce conditii se vor da amenzile pentru firmele gãsite în abatere!
Vorbim, deci, în zilele urmãtoare, când se estimeazã controale de la Fisc în tot judetul, de douã situatii. Prima este legatã de aplicarea prevederilor legale referitoare la sanctiunile contraventionale, în situatia lipsei vinovãtiei, pe de o parte, si aplicarea pe de altã parte a avertismentului, în situatia în care existã vinovãtie, dar este vorba de prima abatere, deci nu se raporteazã ca perioadã de aplicare la data de 1 noiembrie 2018, aceeasi abordare fiind aplicabilã si ulterior acestei date. „În situatia în care organele de control constatã cã un contribuabil este în culpã, acestea vor analiza situatia de fapt a comerciantului, pot constata, de la caz la caz, cel putin urmãtoarele situatii si pot proceda în consecintã astfel: este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat si instalat, situatie în care organul de control aplicã avertismentul si stabileste un termen de instalare foarte scurt; nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar existã pe piatã aparate corespunzãtoare activitãtii acestuia, situatie în care organul de control aplicã avertismentul si stabileste un termen scurt de dotare”, mai explicã seful AJFP Vaslui. Potrivit Legii prevenirii, în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la data expirãrii termenului de dotare stabilit prin planul de remediere, institutia publicã cu atributii de control are obligatia sã reia controlul, iar în situatia în care se constatã neîndeplinirea obligatiilor legale în termenul acordat, se aplicã sanctiuni. Conectarea aparatelor de marcat la un sistem informatic si transmiterea zilnicã a informatiilor, se vor realiza dupã finalizarea procesului de implementare la nivelul tuturor utilizatorilor. Pânã la acel moment, datele extrase din aparatele de marcat instalate se transmit lunar, electronic, prin declaratie inteligentã pusã deja la dispozitia operatorilor economici.