CADORISITI… Desi nu au fost asa de cuminti anul acesta, Mos Crãciun a venit mai devreme la consilierii locali ai municipiului Husi si le-a adus în dar… tablete! Ieri, la sedinta ordinarã de CL, alesii pãreau cu totii niste copii, de-a dreptul captivati de „jucãria” care a înlocuit dosarul greoi, plin cu proiecte de hotãrâre, scrise pe coli de hârtie. Cele în jur de 30 de proiecte supuse dezbaterii au fost votate în ritm alert, nu de alta, dar, lipsind primarul Ioan Ciupilan, disputele efervescente dintre executiv si opozitie au lipsit si ele. S-a decis, între altele, acelasi cuantum ca anul trecut, pentru bursele elevilor; s-a aprobat darea în folosintã Episcopiei, a clãdirii fostului Dispensar 4, unde se doreste înfiintarea unui centru social, dar si programul de deszãpezire în sezonul rece. Liberala Cãtãlina Popa a cerut un audit la Piata agro-alimentarã, dupã ce a constat cã douã societãti chiriase, refuzã constant sã îsi achite chiria si utilitãtile. „Oricum, în ambele cazuri sunt fãcute toate demersurile pentru executare silitã”, a replicat directorul economic al Primãriei.
Consilierii huseni au primit daruri. Tabletele noi, de la care ieri aproape cã nu îsi puteau lua ochii, vor înlocui dosarele voluminoase de pânã acum si s-ar putea sã îi provoce si mai mult la lecturarea în integralitate a proiectelor de hotãrâre, ca nu cumva sã se mai întâmple sã vinã la Primãrie, cu temele nefãcute. Pe ordinea de zi au figurat în jur de 30 de proiecte, pe care consilierii le-au „rãsfoit” pentru prima datã, cu degetelele pe tabletã. Primul subiect la care s-au creat discutii a fost cel ce viza darea cãtre CJ a clãdirii fostului pavilion de pediatrie, unde se spune cã s-ar dori înfiintarea unui centru pentru îngrijirea bãtrânilor. Liberalii au tinut sã precizeze cã, în opinia lor, clãdirea aceasta, situatã în interiorul orasului, ar putea fi folositã pentru alte nevoi cetãtenesti, decât pentru a înfiinta un centru pentru bãtrâni. Votul însã a fost în favoarea proiectul, în forma propusã de executiv. Un alt proiect care a avut nevoie de lãmuriri, a fost cel prin care Episcopia solicita primirea în folosintã gratuitã, a clãdirii fostului Dispensar nr. 4. Tot liberalii au întrebat dacã nu cumva, în raport cu proiectul social-filantropic, pe care Episcopia vrea sã îl dezvolte aici, pentru copii necãjiti, pentru familii sãrmane si persoane dependente de alcool, nu e prea mic. „Ati discutat cu Episcopia sã vedeti dacã sunt de ajuns cei 200 si ceva de metri pãtrati? Cãci noi spunem cã e prea putin 200 si ceva de metri, fatã de ce vrea sã facã Episcopia acolo”, au intervenit liberalii. „Dar este un centru de zi, vor fi tinuti (beneficiarii, n.r.) douã, trei ore pe zi, nu vor fi cazati acolo”, a explicat profesoara Gabriela Matei. Proiectul a fost aprobat, prin votul majoritãtii.
Sediul Primãriei, modernizat
A mai fost aprobat planul de deszãpezire a orasului, precum si executia bugetului local si a bugetului institutiilor publice, pânã la finele lunii septembrie. Când a venit vorba despre proiectul prin care, gratie unor fonduri europene, executivul vrea sã Reabiliteze termic/modernizeze sediul Primãriei Husi, consiliera Cãtãlina Popa a precizat cã, în opinia sa, contributia Primãriei e „prea mare”, iar beneficiile care se obtin în urma acestui proiect nu se regãsesc în documentele prezentate. Functionarii Primãriei au explicat cã beneficiile nu sunt doar acele panouri solare, ci va fi modernizatã inclusiv fatada clãdirii Primãriei, degradatã în prezent, dar se vor satisface si o serie de exigente ale ISU, în privinta asigurãrii securitãtii la incendii.
Seful Pietii din Husi, chemat la explicatii!
„Dar nu e nimeni de la Piatã?”, a întrebat consiliera Cãtãlina Popa, cea care a solicitat de mai multe ori ca persoana de la conducerea Pietii sã vinã sã dea câteva explicatii Consiliului. „Am anuntat, dar vãd cã nu a venit nimeni”, a rãspuns viceprimarul Liliana Catargiu. Cãtãlina Popa a spus cã a observat din documente faptul cã sunt douã societãti comerciale, care, desi functioneazã în Piatã, nu îsi plãtesc utilitãtile si nici chiria. „Eu propun sã se facã un audit la Piatã, ca sã vedem si noi ce se întâmplã”, a spus Popa. „Oricum, în ambele cazuri sunt fãcute toate demersurile pentru executare silitã”, a replicat directorul economic al Primãriei.