BANI MAI MULTI… Circa 100.000 de pensionari care au lucrat în grupele I si II de muncã si care au iesit la pensie în perioada 1990 – 1 ianuarie 2011 vor putea beneficia, la nivel national, de o recalculare din oficiu a pensiilor si de o majorare a veniturilor în urma acestui proces.
Acest proces a fost început la 1 octombrie 2018. Principalele categorii la care se vor aplica noile prevederi sunt fosti angajati din minerit, siderurgie, constructii, cãi ferate si alte domenii care s-au încadrat în grupele I si II de muncã. Anuntul a fost fãcut de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. „În iulie a apãrut legea 221 pe 2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupele de muncã, asta însemnând cã vor fi cresteri. Se aplicã la beneficiarii legii 192, la o parte dintre ei cresterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc. Dupã acea lege 221 si recalcularea care va intra în vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o crestere cu o treime, în medie, la pensie. Vã dau un exemplu la mineri: pânã acum se împãrtea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o crestere a pensiei cu o treime. Si alti beneficiari ai legii 221 sunt cei care au iesit la pensie pe legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în conditii speciale: furnalistii, siderurgistii, cei de la Metrorex. Se împarte la fel, la 25, în loc de 35. Asta înseamnã o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Cresterea va fi tot cu o treime”, a spus ministrul Muncii.
Legea pensiilor a intrat în linie dreaptã în Parlament
Începând de marti, 30 octombrie, legea care vizeazã milioane de români a intrat în dezbateri, în Parlament. Noua lege a pensiilor aduce mai multe noutãti. Una dintre ele este luarea în calcul a masteratului si doctoratului ca vechime în muncã. De asemenea, mamele care au mai mult de trei copii si au stagiul minim de cotizare de 15 ani vor beneficia de sase ani reducere la vârsta de pensionare. În proiectul de lege se aratã cã nicio pensie în platã nu va scãdea, iar dacã în urma recalculãrii, reiese o pensie mai micã decât cea aflata în platã, va rãmâne pensia dinaintea recalculãrii. Proiectul prevede si cresteri etapizate ale punctului de pensie. De la 1 septembrie 2019, punctul de pensie va ajunge la 1.265 de lei, urmând ca în 2021 sã ajungã la 1875 de lei. Proiectul a fost votat de Guvernul Dãncilã, dar pentru a ajunge sã devinã lege trebuie votat si de cãtre Parlament.