PENALI…Politistii vasluieni au retinut trei bãrbati implicati în scandalul din Valea Mare. Cei trei, tineri cu vârste cuprinse între 24 si 27 de ani au fost acuzati de comiterea infractiunilor de loviri sau alte violente si tulburarea ordinii si linistii publice. În plus, unul dintre suspecti a fost acuzat si de amenintare si port sau folosirea de obiecte periculoase. Mai exact, este vorba despre tânãrul care a folosit o sabie cu care l-ar fi lovit si amenintat pe pãdurarul Radu Artenie. Cei trei vor ajunge în fata unui judecãtor de drepturi si libertãti cu propunerea unei mãsuri privative de libertate. În urma lovitorilor primite, Artenie a ajuns, de urgentã, la un spital din Iasi, cu un picior rupt în mai multe locuri. Si asta dupã ce bãtãusii l-au cãlcat în picioare. Cazul de la Valea Mare a determinat conducerea Directiei Silvice Vaslui sã convoace „Scutul Pãdurii”, un protocol încheiat între mai multe institutii ale statului, printre care Politia si Jandarmeria. Odatã cu intrarea pãdurilor private în paza Directiei Silvice, hotii de lemne si-au vãzut luatã „pâinea de la gurã”, astfel cã au început sã devinã din ce în ce mai agresivi.
În urma cercetãrilor efectuate si a audierilor martorilor politistii vasluieni au retinut, pentru 24 de ore trei tineri cu vârste cuprinse între 24 si 27 de ani. Acestia fac parte din grupul care au bãtut cu bestialitate un pãdurar care, cu douã zile înainte, i-a surprins la furat de lemne în pãdurea pe care o avea în pazã. Cei trei au fost acuzati de comiterea infractiunilor de loviri sau alte violente si tulburarea ordinii si linistii publice. În plus, unul dintre suspecti a fost acuzat si de amenintare si port sau folosirea de obiecte periculoase. Mai exact, este vorba de tânãrul care a folosit o sabie cu care ar fi lovit si amenintat pe pãdurarul Radu Artenie. Cei trei vor ajunge în fata unui judecãtor de drepturi si libertãti cu propunerea unei mãsuri privative de libertate pe numele lor. Radu Artenie, pãdurar în cadrul Ocolului Silvic Brodoc, a fost vineri seara victima unei agresiuni grave, în afara fondului forestier. Acesta a fost atacat de mai multi indivizi, membri ai unei grupãri specializate în tãierea ilegalã de arbori în pãdurile de stat si cele private. Pãdurarul a fost înconjurat de membrii grupãrii infractionale pe raza localitãtii Valea Mare, amenintat cu o sabie si lovit în zona capului si a picioarelor, provocându-i numeroase echimoze si fracturi multiple la un picior. Victima agresiunii a fost transportatã de urgentã la Spitalul Clinic de Urgentã „Sf. Spiridon” din Iasi. Din fericire, este în stare stabilã si urmeazã sã fie supus unor interventii chirurgicale. Regia Nationalã a Pãdurilor – Romsilva va oferi întregul sprijin pãdurarului, pentru refacerea fizicã si psihicã, în urma traumelor suferite. Politistii I.P.J. Vaslui si procurori ai Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui efectueazã cercetãri pentru identificarea agresorilor si aplicarea mãsurilor legale. Agresiunea a avut loc la o zi dupã ce pãdurarul, împreunã cu alti doi colegi si patru jandarmi, au surprins într-o pãdure mai multi membri ai grupãrii infractionale respective cu o cãrutã cu lemne taiate ilegal, fiind aplicate masurile legale, inclusiv confiscarea atelajului hipo, a lemnelor tãiate si a unui motoferãstrãu. Pãdurea respectivã este una privatã, fiind preluatã în pazã de cãtre Directia Silvicã Vaslui, în urma aplicãrii prevederilor legale din Codul Silvic. În ultimele douã sãptãmâni, angajatii Romsilva si jandarmii au efectuat opt actiuni de prevenire a tãierilor ilegale în zona respectivã. Acesta este al treilea caz din acest an în care personalul silvic al Romsilva este agresat de cãtre grupãri infractionale specializate în tãieri ilegale în pãduri de stat sau private, alte douã cazuri similare fiind înregistrate în judetele Caras – Severin si Suceava.
„Scutul Pãdurii” a fost activat, autoritãtile cu ochii pe hotii de lemne!
MÃSURI…Cele întâmplate la Valea Mare cu pãdurarul Radu Artenie l-a determinat pe directorul Directiei Silvice Vaslui sã convoace Scutul Pãdurii. Astfel, la sedinta din urmã cu douã zile au participat reprezentantii Directiei Silvice, cei de la Garda Forestierã, IPJ Vaslui, Inspectoratul de Jandarmi Vaslui si alte institutii care fac parte din acest protocol. La sedintã s-au pus în discutie mãsurile care se vor lua în viitor pentru combaterea acestui fenomen la nivelul judetului Vaslui. „Vom cere sprijin si mai consistent din partea jandarmilor si vom insista pe aceastã zonã sensibilã. Acolo au mai fost actiuni de descurajare si prindere a celor care taie ilegal pãdurea si vor mai fi si în perioada urmãtoare. Plus cã, de fiecare datã, când este vorba de a prelua în pazã suprafete împãdurite, ne lovim de agresivitatea hotilor de lemne si suntem nevoiti sã cerem sprijinul jandarmilor”, spune directorul Directiei Silvice Vaslui. Pentru hotii de lemne din Valea Mare, aceste actiuni le-au luat „pâinea de la gurã”, mai ales dupã trecerea în paza silvicultorilor si a pãdurilor proprietate privatã. Odatã cu punerea în posesie a vechilor proprietari, în acea zonã au fost retrocedati peste 235 de hectare de pãdure. Lãsate în grija proprietarilor, pãdurile respective au cãzut pradã hotilor de lemne care, ani la rând, au tãiat ilegal si vândut lemnele pânã când pãdurea a fost rasã de pe fata pãmântului. Acum, în locul acesteia, creste alta rãsãritã din lãstãrisul lãsat în urmã de hotii de lemne.