BUCURIE…Scoala gimnazialã nr. 1 Perieni, beneficiazã în acest an de programul derulat de compania E.ON România „Energie în scolile copilãriei”, dedicat îmbunãtãtirii conditiilor de studiu si eficientizãrii consumului de energie prin iluminarea bazatã pe tehnologie led a sãlilor de clasã. E-ON deruleazã si în acest an în scoli si licee din judetele Sibiu, Harghita, Bistrita Nãsãud, Maramures, Timis, Hunedoara, Bacãu, Iasi, Botosani si Vaslui acest program.
Datoritã proiectului, peste 10.000 de elevi si profesori din 10 scoli beneficiazã, în noul an scolar, de conditii de studiu mai bune. Proiectul din acest an a însemnat achizitia si montarea a circa 6.000 corpuri de iluminat si a 15.000 tuburi led, efortul investitional al companiei E.ON fiind estimat la 650.000 euro. Corpurile de iluminat cu tehnologie led aduc o economie de electricitate pentru iluminat de pânã la 80% comparativ cu cele clasice, conform producãtorilor, ceea ce se va traduce pentru beneficiari prin facturi mai mici pentru energia electricã.
Beneficiile noilor corpuri de iluminat nu se opresc la un consum sensibil mai scãzut, iluminatul cu led având o duratã de viatã de câteva ori mai mare fatã de sistemele clasice, între 50.000 si 100.000 de ore de functionare, si o luminozitate superioarã, respectiv 98% din cea naturalã. Un alt aspect important al utilizãrii tehnologiei led, mai ales pentru elevi, este faptul cã aceasta este mai sãnãtoasã, de exemplu nu apar fluctuatii, studiul la o luminã improprie poate cauza tensionarea ochilor si dureri de cap.
„Îmbunãtãtirea conditiilor de desfãsurare a lectiilor pentru copii într-o manierã sustenabilã, ajutând si la o reducere a consumului destinat iluminatului spatiilor de studiu dar si a emisiilor de CO2, este un bun exemplu al modului în care ne dorim sã ne implicãm în domeniul educatiei, si nu numai. Sperãm cã astfel vom contribui la cresterea performantelor scolare si la transformarea sãlilor de curs în locuri mult mai prietenoase”, a declarat Dan Morari, Director General Adjunct al E.ON România.
Proiectul s-a desfãsurat anul acesta în perioada aprilie-octombrie, finalizarea fiind marcatã ieri, 30 octombrie, la Colegiul Pedagogic „Stefan cel Mare” din Bacãu. Festivitatea de inaugurare a noului sistem de iluminat a adus si lectii interesante despre energie sustinute de voluntari din compania E.ON, nelipsind nici cadouri surprizã pentru copiii care au participat la aceste lectii.
„Energie în scolile copilãriei” a debutat în 2012, iar de atunci, an de an, au fost montate 27.500 de corpuri de iluminat si 67.000 de tuburi economice si cu led, suma investitã de companie în acest proiect fiind de aproape 3 milioane de euro. Proiectul a fost implementat în 54 de unitãti de învãtãmânt din 16 judete din tarã, din mediul rural si urban, peste 35.000 de elevi si cadre didactice fiind beneficiari directi.