NOUTATE… La Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad, va avea loc pe 2 noiembrie, lansarea volumului de poezii „Hotel Camberi”, de Angela Baciu, volum scos la Editura Tracus Arte. Invitat alãturi de autoarea cãrtii este Victor Cilinca – jurnalist si dramaturg din Galati. Manifestarea se va desfãsura sub egida Primãriei Bârlad si a Consiliului Local Bârlad.
Angela Baciu s‑a nãscut pe 14 martie 1970 la Brãila. Este poetã, prozatoare, publicistã, trainer si membrã a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iasi. Membru în PEN Club România. A publicat 18 cãrti si are în pregãtire o nouã carte. „Hotel Camberi” se lanseazã într-un turneu de promovare în toatã tara. Autoarea s-a întâlnit pânã acum cu publicul si a lansat cartea la Târgul International GAUDEAMUS – Carte de Învãtãturã, la Libraria Cãrturesti Verona Bucuresti, Libraria Humanitas Brasov, Biblioteca Municipalã „Stefan Peticã” Tecuci, la Biblioteca Orãseneascã „Jean Bart” din Sulina (orasul în care s-a scris cartea), la Librãria „Alexandria” din Galati si Libraria „Humanitas” Sibiu.
<<Hotelului Camberi din Sulina, cândva un loc al luxului, azi i se spune „hotelul cu stafii”. În cimitirul marin din orasul dunãrean îsi gãsesc somnul de veci oameni din multe neamuri care au trecut prin acest loc devenit cândva, din sat pescãresc, un loc european al întâlnirii tuturor natiilor si-apoi decãzut tot mai mult în perioada comunistã. „Viii cu viii, mortii cu mortii”, cum spune un personaj dintr-un poem. În cartea „Hotel Camberi”, viata celor vii si viata celor dusi, timpurile si povestile oamenilor, trecutul si prezentul se amestecã asa cum se amestecã – nu e doar o metaforã! – apa dulce cu apa sãratã la Sulina („Marea era una cu Dunãrea”). Ne amintim, citind, de personajele din Spoon River Anthology a lui Edgar Lee Masters sau de exotismul (nu doar al spatiului, dar si al vocabularului) lui Saint-John Perse, poetul mãrii. O „reconstituire” nostalgicã prin care pluteste o boare de frangipani sau plumeria – florile unui arbust care se mai numeste si „arborele vietii”.>> descrie Simona Popescu, eseistã, poetã si prozatoare românã contemporanã.
<<Sã scrii despre vietile oamenilor, îi spune o florãreasã din poemele ei într-o anumitã împrejurare. Si exact asta face Angela Baciu: scrie despre vietile oamenilor dintr-o localitate de pe Dunãre, adunând în micile biografii pe care le construieste cantitãti semnificative de timp (aproape douã secole încap în stampele ei), de spatiu (oamenii reconstruiti aici s-au vânturat prin toatã lumea) si, mai ales, de umanitate. E o lume foarte umanã, lumea unui Jean Bart trecut prin biografismul american – implicit caldã, atasantã si convingãtoare.>> aratã si Radu Vancu, conferentiar universitar si redactor la revistele „Transilvania” si „Poesis international”.