PROPUNERE…Desi salariile din sistemul public de sãnãtate au crescut considerabil în ultima perioadã, calitatea actului medical nu a cunoscut cine stie ce îmbunãtãtiri. Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat cã nu i se pare normal ca dupã mãririle de salarii, medicii sã nu aibã loialitate fatã de locul de muncã si sã lipseascã ore întregi din program pentru a lucra în privat.
Sefului Departamentului pentru Situatii de Urgentã nu i se pare corect ca un medic plãtit cu mii de euro în sistemul public de sãnãtate sã-si dedice mai mult atentia sistemului privat. „Din momentul în care noi plãtim corect, pentru cã nu mai poate spune nimeni cã plata e sub un nivel, trebuie sã ne asteptãm la un comportament foarte corect, la o abordare foarte corectã a bolnavului si la un interes egal cu ce dau unii în sectorul privat. În sectorul public nu mai e niciun motiv si nu generalizãm. Sunt multi medici care îsi fac treaba corect si o fãceau si înainte de cresteri. Acum avem motivul. Din moment ce plata a ajuns la nivelul acesta, solicitãm ca în sectorul public sã fie interesul si loialitatea la nivel maxim. Nu prindem pe nimeni care pleacã înainte de program ca sã opereze sau sã lucreze în altã parte, fãrã sã fac aluzie la nimeni, dar dau exemple care stim cã se întâmplã. Nu pot sã consult în cabinet privat, când încã sunt prins în programul public. Vin la 8, plec la 4 e una, dar vin la 8 si plec la 1 sau la 12 nu e ok la salariul primit. Poate cã trebuie sã avem un program de lucru de opt ore si sã nu rãmânem la cel redus care este acum în sistemul sanitar. Nu stiu dacã mai este vreo tarã care sã aibã acest program în sectorul public sanitar. Sã avem indicatori de performantã pentru medici, cîti pacienti ai consultat, exact cum se face în privat„, a argumentat Arafat.
„Managementul spitalelor sã fie unul profesionist”
În ceea ce priveste cresterea confortului pacientilor, secretarul de stat considerã cã un rol foarte important îl joacã managerii unitãtilor sanitare. „Managerul trebuie sã stie cã el este acolo ca manager de spital, nu este o persoanã care este cu o relatie sau alta. Managerul trebuie sã stie cã este responsabil pentru ce face, cum merge spitalul, cum aratã spitalul si atunci am putea pretinde ca spitalele publice sã aibã acelasi lucru ca spitalele private din punct de vedere al calitãtii conditiilor de cazare si de curãtenie. Dar nu vreau sã generalizez pentru cã am intrat în spitale publice foarte curate”, a mai sustinut medicul.
Salarii de 10.000 de euro la Vaslui
Grilele de salarii din spitalele vasluiene au explodat în ultimele luni, ca urmare a cresterilor veniturilor. Desi încã mai sunt voci în sistem care sunt nemultumite de banii încasati, trebuie sã recunoastem cã salariile cadrelor medicale au ajuns la valori de necrezut într-o tarã în care salariul mediu pe economie este situat la 2400 de lei net pe lunã. Conform datelor oficiale de pe site-ul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, aflãm cã salariul unui sef de serviciu la SJU Vaslui poate atinge 26.938 de lei net, adicã peste 45.000 de lei brut. De asemenea, leafa un medic primar, sef de sectie, ajunge si la 37.000 de lei brut, adicã aproximativ 22.000 de lei net pe lunã. Nici asistentele nu stau rãu. La cea mai mare unitate sanitarã din judet, o asistentã sefã ia chiar si 7.000 de lei în mânã.