În fata barului, pãdurarul Radu Artenie a fost bãtut fãrã milã de cãtre hotii de lemne
MÃSURI…Autoritãtile vasluiene au intrat în alertã si au decis convocarea Scutului Pãdurii dupã ce pãdurarul a fost bãtut, fãrã milã, de un grup de hoti de lemne, la Valea Mare. Astfel, controalele în zonã se vor intensifica si pe lângã pãdurari vor participa la actiuni si jandarmi si politisti. Pãdurarul Radu Artenie a fost amenintat cu o sabie si lovit cu sãlbãticie de un grup de hoti de lemne. Acesta a suferit o fracturã de picior si mai multe traumatisme. Bãrbatul a ajuns, de urgentã, la o unitate medicalã din Iasi în urma loviturilor încasate. Acasã, la Cãzãnesti, sotia pãdurarului asteaptã cu sufletul la gurã vesti de la Iasi, unde medicii vor decide dacã se impun mai multe interventii chirurgicale. Coincidentã sau nu, cu o zi înainte de a fi snopit în bãtaie Radu Artenie, colegii sãi sprijiniti de jandarmi, au reusit sã prindã câtiva indivizi la furat de lemne în pãdure. Conform legislatiei în vigoare, hotii au rãmas fãrã lemnele tãiate ilegal, un atelaj hipo si un motofierãstrãu. Se pare cã acest lucru i-a înfuriat la culme pe hoti si au decis sã se rãzbune. Reprezentantii Directiei Silvice Vaslui sustin cã hotii de lemne au reusit sã fure, în decursul anilor, peste 235 de hectare de pãdure, proprietate privatã.
Cele întâmplate la Valea Mare cu pãdurarul Radu Artenie l-a determinat pe directorul Directiei Silvice Vaslui sã convoace Scutul Pãdurii pentru a rezolva problemele cu hotii de lemne de la Valea Mare. Astfel, la sedinta de ieri au participat reprezentantii Directiei Silvice, cei de la Garda Forestierã, IPJ Vaslui, Inspectoratul de Jandarmi Vaslui si alte institutii care fac parte din acest protocol. La sedintã s-au pus în discutie mãsurile care se vor lua în viitor pentru combaterea acestui fenomen la nivelul judetului Vaslui. „Vom cere sprijin si mai consistent din partea jandarmilor si vom insista pe aceastã zonã sensibilã. Acolo au mai fost actiuni de descurajare si prindere a celor care taie ilegal pãdurea si vor mai fi si în perioada urmãtoare. Plus cã, de fiecare datã, când este vorba de a prelua în pazã suprafete împãdurite, ne lovim de agresivitatea hotilor de lemne si suntem nevoiti sã cerem sprijinul jandarmilor”, spune directorul Directiei Silvice Vaslui. Pentru hotii de lemne din Valea Mare, aceste actiuni le-au luat „pâinea de la gurã”, mai ales dupã trecerea în paza silvicultorilor si a pãdurilor proprietate privatã. Odatã cu punerea în posesie a vechilor proprietari, în acea zonã au fost retrocedate peste 235 de hectare de pãdure. Lãsate în grija proprietarilor, pãdurile respective au cãzut pradã hotilor de lemne care, ani la rând, au tãiat ilegal si vândut lemnele pânã când pãdurea a fost rasã de pe fata pãmântului. Acum, în locul acesteia, creste alta rãsãritã din lãstãrisul lãsat în urmã de hotii de lemne.
Sotia pãdurarului asteaptã vesti de la Iasi
Bãtut fãrã milã de un grup de hoti de lemne si cãlcat în picioare, pãdurarul Radu Artene asteaptã acum decizia medicilor privind operatia la piciorul fracturat. Bãrbatul a ajuns, de urgentã, la o unitate medicalã din Iasi în urma loviturilor încasate de la hotii de lemne din Valea Mare. Între timp, acasã la Cãzãnesti, sotia sa stã cu sufletul la gurã si asteaptã vesti de la Iasi. Ieri, îngrijorarea femeii ajunsese la cote maxime dupã ce, întreaga zi, a încercat sã ia legãtura cu sotul si cu cei din familie care sunt cu el în Iasi dar nu a reusit. „Dacã mã credeti, nu stiu nici unde este internat sau la care medic. Tot sun sã întreb despre starea lui dar nu îmi rãspunde nimeni la telefon. Eu sunt acasã acum pentru cã am un bebelus de care trebuie sã am grijã dar mâine (astãzi – n.r.) am sã vãd cu cine las fetita si am sã merg la Iasi”, spune sotia pãdurarului Radu Artene. De cealaltã parte, în localitatea Valea Mare, acolo unde a fost bãtut pãdurarul, nimeni nu stie nimic despre cele întâmplate si multi dintre localnici au fost la spital tocmai în acea zi. Doar câtiva elevi care asteptau microbuzul scolar au avut curaj sã spunã cã angajatul Directiei Silvice Vaslui a fost bãtut de un grup de rromi.
Bãtãusii pãdurarului cercetati în libertate
Cazul a intrat în atentia politistilor si, suspecti în acest caz sunt sase agresori care l-ar fi lovit de pãdurar cu pumnii si picioarele si l-au tãiat cu o sabie. Deocamdatã, împotriva celor sase bãtãusi nu a fost luatã nici o mãsurã restrictivã de libertate chiar dacã sunt cercetati pentru comiterea a cel putin patru fapte penale: amenintãri, loviri si alte violente, vãtãmare corporalã si port ilegal de arme albe. Cazul este abia la început si, în urma audierii martorilor, a victimelor si agresorilor nu este exclusã posibilitatea ca numãrul acuzatiilor sã creascã. Conform anchetatorilor, în afarã de pãdurar au mai existat douã victime dar acestea nu au fost lovite încât sã necesite spitalizare dar au fost amenintate de cãtre cei sase. Chiar dacã s-a speculat cã ar fi vorba de un grup format din 20 de atacatori, politistii spun cã doar cei sase au fost violenti. Ceilalti vor fi audiati de cãtre anchetatori în calitate de martori. Scandalul a pornit la un bar din localitatea Valea Mare, acolo unde se oprise Radu Artenie împreunã cu încã douã persoane. Terminaserã o actiune de verificare a pãdurilor din zonã pentru depistarea hotilor de lemne, actiune fãcutã împreunã cu jandarmii. Cu o zi înainte de a fi bãtut, pe raza pãdurilor protejate de Artenie si de colegii sãi fuseserã prinse mai multe persoane la furat de lemne. Au rãmas fãrã lemnele tãiate, atelajul cu care erau la furat si un motofierãstrãu. Se pare cã acesta ar fi fost si motivul scandalului dintre cele douã grupuri si, printre atacatori, s-ar fi numãrat si cei prinsi în pãdure, la furat. Se pare cã bãtaia încasatã de Artenie a avut drept scop, dupã cum sustin unii, scoaterea acestuia din pãdurile pãzite de acesta pentru ca hotii de lemne sã poatã actiona în voie. „Îsi fãcea treaba foarte bine si, de când a luat în pazã acea bucatã de pãdure, le-a cam încurcat treburile celor care trãiesc din furat. Si Artenie nu era om rãu. Dacã aveai nevoie de o cãrutã cu lemne, te ajuta dar hotii luau sã vândã. L-au nenorocit în bãtaie crezând cã asa vor scãpa de el mai ales cã, de când e pãdurar aici, nici un lemn nu a mai dispãrut”, sustin cei care au curaj sã vorbeascã despre ce s-a întâmplat la Valea Mare.
ROMSILVA despre agresiunea asupra pãdurarului vasluian
„Radu Artenie, pãdurar în cadrul Ocolului Silvic Brodoc, a fost vineri seara victima unei agresiuni grave, în afara fondului forestier. Acesta a fost atacat de mai multi indivizi, membri ai unei grupãri specializate îin taierea ilegala de arbori în pãdurile de stat si cele private. Pãdurarul a fost înconjurat de membrii grupãrii infractionale pe raza localitãtii Valea Mare, amenintat cu o sabie si lovit în zona capului si a picioarelor, provocându-i numeroase echimoze si fracturi multiple la un picior. Victima agresiunii a fost transportatã de urgentã la Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Spiridon” din Iasi. Din fericire, este în stare stabilã si urmeazã sã fie supus unor interventii chirurgicale. Regia Nationalã a Pãdurilor – Romsilva va oferi întregul sprijin pãdurarului, pentru refacerea fizicã si psihicã, în urma traumelor suferite. Politistii ai I.P.J. Vaslui si procurori ai Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui efectueazã cercetãri pentru identificarea agresorilor si aplicarea mãsurilor legale. Agresiunea a avut loc la o zi dupã ce pãdurarul, împreunã cu alti doi colegi si patru jandarmi, au surprins într-o pãdure mai multi membri ai grupãrii infractionale respective cu o cãrutã cu lemne tãiate ilegal, fiind aplicate mãsurile legale, inclusiv confiscarea atelajului hipo, a lemnelor tãiate si a unui motoferãstrãu. Pãdurea respectivã este una privatã, fiind preluatã în pazã de cãtre Directia Silvicã Vaslui, în urma aplicãrii prevederilor legale din Codul Silvic. În ultimele douã sãptãmâni, angajatii Romsilva si jandarmii au efectuat opt actiuni de prevenire a tãierilor ilegale în zona respectivã. Acesta este al treilea caz din acest an în care personalul silvic al Romsilva este agresat de cãtre grupãri infractionale specializate în tãieri ilegale în pãduri de stat sau private, alte douã cazuri similare fiind înregistrate în judetele Caras – Severin si Suceava”, se aratã în comunicatul emis de cãtre Romsilva.