CAZNE… Doi bãtrâni din Husi se luptã în instantã, de doi ani de zile, ca sã dovedeascã faptul cã terenul si casa în care sustin cã trãiesc de 52 de ani, reprezintã proprietatea lor. Situatia bãtrânilor este cu atât mai dramaticã cu cât sotul, în vârstã de 79 de ani a orbit, iar bãtrâna de 72 de ani, abia merge, ajutându-se de un cadru metalic. Actele de proprietate, spun cei doi soti, le-ar folosi pentru a putea aduce o familie, care sã aibã grija lor, oferindu-i în schimb gospodãria, dar fãrã acte de proprietate, nimeni, spun ei, nu vrea sã le vinã în ajutor. Cei doi copii pe care husenii Virginia si Costicã Moraru i-au avut, s-au stins din viatã, cel din urmã fiind înmormântat în 2013. “La Primãrie scrie cã noi avem numãrul 6, dar mai sunt documente în care apare cã este ba 9, ba 8. Si instanta, de 2 ani de zile, ne-a respins cererea, din cauza asta”, plânge bãtrâna.
Cazul familiei Moraru, spun oficialitãtile locale, nu este singular, la nivel local. “Sunt mai multe familii, care, în ciuda faptului cã stau de ani de zile într-o locuintã, nu au fãcut pânã acum demersuri prin care sã obtinã, în baza legii, actele de proprietate. Practic, ce este al lor… nu e al lor si din punct de vedere juridic”, spune primarul Ioan Ciupilan. În aceastã situatie, sotii Moraru sustin cã stãpânesc locuinta si terenul de 52 de ani, cu aproximatie, casa fiind ziditã pe terenul familiei, doar pe baza unui acord verbal. Atâta amar de ani, cei doi nu au înitiat în vreun fel vreun demers pentru a obtine acte de proprietate în regulã, gândind cã cei doi copii vor mosteni oricum ceea ce au ei, pe strada Fundãtura Dobrinei, nr. 6, chiar si fãrã prea multe “hârtogãrii”. Din nefericire însã, ambii copiii li s-au stins din viatã, ultimul fiind înmormântat în 2013. Doi ani mai târziu, au încercat sã gãseascã o familie tânãrã, cãreia sã îi dea toatã averea, în speranta cã îi va îngriji. “Au plecat de la noi si tot singuri am rãmas. Acum vrem sã gãsim pe altcineva, dar nu vine nimeni dacã aude cã nu ai acte pe casã, ca sã stie ce le rãmâne în urma noastrã. Suntem bãtrâni, bolnavi si avem nevoie de cineva ca sã ne ajute”, spune, cu ochii plânsi, Virginia Moraru.
Primarul Ciupilan: “Vreau sã îi ajut pe husenii, dar dincolo de ceea ce hotãrãste instanta nu am cum sã trec”
Din pãcate, demersul initiat în instantã în 2016 nu a dat roade. Ba, a adus la un adevãrat periplu al dosarului prin instantele din Husi, Vaslui, Iasi si Bucuresti. Judecãtorul de fond a considerat cã oamenii nu pot dovedi cã sunt proprietari, iar documentele scoase de la Primãrie nu au putut nici ele lãmuri situatia, fie si din cauza unor inadvertente care nu pot fi trecute cu vedere. Din pãcate, nu este un caz unic la nivelul orasului. “La nivelul municipiului Husi, mai sunt asemenea situatii, cu familii care stãpânesc terenuri si case, fãrã a avea actele de proprietate în regulã. Dacã vin la Primãriei, se depun toate eforturile pentru a-i ajuta ca sã li se rezolve problema în instantã, însã atunci când judecãtorul nu dã câstig de cauzã celui care merge pe uzucapiune sau altceva, eu, ca primar, ce pot sã fac? Dincolo de ceea ce hotãrãste instanta nu am cum sã trec. Dacã instanta nu le-a recunoscut dreptul de proprietate, înseamnã cã mai sunt nevoie de dovezi care sã arate cã au stãpânit acolo cu bunã credintã, cã si-au achitat taxele si impozitele si asa mai departe. Speranta este ca, dacã mai sunt cãi de atac, atunci sã se astepte solutia finalã, poate va fi una favorabilã”, a spus primarul Ioan Ciupilan.
Avocata Tonica: “Legea 231.2018 poate ajuta multi oameni, aflati în situatii asemãnãtoare.”
“Judecãtorul analizeazã fiecare chestiune în parte, fiecare detaliu. S-au fãcut tot felul de demersuri la Primãrie, functionarii au încercat sã clarifice situatia, cã, de fapt, e chestie de eroare, cã adresa Fundãtura Dobrina nr. 6 este, de fapt, numãrul 9, fost numãrul 8, si tot asa. Dar cu asemenea situatii se confruntã multi huseni, care nu au acte de proprietate în regulã, din pãcate, iar în momentul în care au nevoie sã facã dovada efectivã a proprietãtii, atunci îsi dau seama cã au probleme în proba în instantã acest lucru. O veste bunã este aceea cã, în prezent, avem Legea 231/2018, care reglementeazã, de exemplu, situatia juridicã a terenurilor aferente caselor de locuit si anexelor gospodãresti, precum si curtea si grãdina din jurul acestora, situate atât în zonele cooperativizate, cât si în cele necooperativizate, prin reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate, cu îndeplinirea anumitor conditii. Si în privinta acestor suprafete sunt destule probleme. Dar, atentie, este vorba despre un termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a Legii nr.231/2018, respectiv perioada 9 august – 6 decembrie 2018, în care persoanele fizice si juridice pot formula cereri pentru reconstituirea si/sau constituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor aferente locuintelor”, a spus apãrãtoarea în instantã a familiei Moraru, avocata Daniela Tonica.