spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Reactia profesorilor la studiul care-i calificã rasisti si homofobi

- Advertisement -

OPINII…Un studiu realizat la cererea Universitãtii din Cluj a relevat cã profesorii din România cred în dictaturã, rasism, homofobie si pedeapsa cu moartea. Reactia cadrelor didactice la aceste concluzii nu a întârziat sã aparã. Unii dascãli pun la îndoialã rezultatele studiului, altii cred cã acesta a fost organizat cu rea intentie pentru a se arunca, din nou, cu noroi în profesori. De asemenea, supãrate, cadrele didactice atrag atentia cã învãtãmântul românesc este într-o stare precarã si sustin cã de vinã este esecul democratiei capitaliste postdecembriste care a fãcut “ca întreaga tagmã profesoralã sã se degradeze profund”. De suferit a avut “o generatie întreagã de profesori plãtiti din ce în ce mai prost si cãlcati în picioare de un sistem în care nu conteazã ce ai în cap, ci doar ce ai în buzunar.”

Un cadru didactic a încercat sã explice concluziile studiului, punând accent pe degradarea acestei categorii profesionale din cauza esecului politicilor de dupã 1989, care au avut ca scop distrugerea învãtãmântului. ‘’Ce mai conteazã ce cred unii profesori?! Oricum copiii nu pun pret pe ce spun acestia. Având în vedere cât de prost plãtitã, de degradantã si de lipsitã de statut este meseria de profesor în România de azi, nu cred cã ar trebui sã ne mai mire ce au în cap unii profesori sau ce rezultate educationale produc. Ar fi fost mai simplu si mai onest sã îi judecãm dupã rezultatele la bacalaureat sau dupã rata de analfabetism functional. Suntem campioni negativi în majoritatea clasamentelor europene legate de educatie. Însã, judecând dupã rezultate ne este mult mai usor sã judecãm copiii, drept unici vinovati pentru felul în care sistemul educational public adreseazã probleme structurale în cultura generalã a poporului român. Exact ca în cazul accidentelor de pe sosele, ne este mai usor sã dãm vina pe soferi, decât pe lipsa infrastructurii. Din pãcate pentru poporul român, profesorii nu mai reprezintã un model de succes. Asta nu din vina lor, ci prin designul social promovat de partidele politice în România dupã ’89. Sub dictatura comunistã profesorii au avut o autoritate mai mare si un rol social mai important. De ce ne mirã cã unii dintre ei apreciazã dictatura? Esecul democratiei capitaliste postdecembriste, în ceea ce priveste educatia româneascã, a fãcut ca întreaga tagmã profesoralã sã se degradeze profund. Vorbim de o degradare continuã timp de aproape trei decenii – o generatie întreagã de profesori plãtiti din ce în ce mai prost si cãlcati în picioare de un sistem în care nu conteazã ce ai în cap, ci doar ce ai în buzunar. PS: Felicit pe aceastã cale toti profesorii care în pofida tuturor vitregiilor nu si-au uitat vocatia si încã mai produc performantã în educatia româneascã.’’, a scris un internaut.

Alte pãreri

Unii profesori considerã discriminatoriu acest studiu: “Nu neg faptul cã e libertate de opinii si … de studii, dar … nu generalizând, nu discreditând, nu lovind în altii, nu scotând în evidentã niste aspecte care nu au nicio legaturã cu profesorii. Asta e problema societãtii în care trãim, iar acest studiu îl consider ca fiind discriminatoriu. Ce bine cã în sfârsit s-a descoperit cauza ineficientei sistemului de educatie!”. Altii cred cã aceste opinii sunt de fapt întâlnite în toate domeniile profesionale. “Nimic diferit în studiu fatã de restul populatiei. Explicatiile sunt multe si tin în mare mãsurã de problemele cronicizate ale societãtii.”, a scris un utilizator. Un alt internaut a sustinut cã este o campanie de discreditare a profesorilor. “Din punctul meu de vedere este o fumigenã. Ãsta e un studiu care ridicã foarte multe semne de întrebare. Nu mã refer la faptul cã nu ar fi importante aspectele prezentate în studiu. Altceva e ciudat. Dom’le, acest studiu a apãrut ACUM. Voi întelegeti asta? Mã întreb … de ce nu luna/anul trecut(ã) sau viitor/viitoare?  UBB l-a comandat? De ce? Cine are interesul sã discrediteze din nou cadrele didactice din preuniversitar sau sã-i arunce unii împotriva altora (universitar cu preuniversitar)?”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.