REALIZARE… Chiar în preajma zilei de 20 octombrie, când Husul a sãrbãtorit cu fast aniversarea celor 100 de ani, de existentã a Colegiului “Cuza Vodã”, a apãrut un nou numãr al revistei “Zorile”, publicatie a scolii “de-o seamã cu Unirea”. În cele peste 200 de pagini sunt asternute creatii literare, interviuri, eseuri, evocãri si chiar succinte lectii de istorie. Toate reprezintã un alt omagiu sensibil, adus Colegiului “Cuza Vodã”, aniversat în 2018.
“Acest an este un punct de cotiturã, o privire aruncatã spre trecut, care ar putea schimba viitorul. Nu uitati, istoria rãmâne cea mai frumoasã poveste, iar Unirea se clãdeste, zi de zi”, a scris eleva Ada Ianus, în editorialul care deschide aceastã nouã editie a revistei “Zorile”. Directorul Colegiului, prof. Manuela Iacob, a acordat un interviu, în al cãrui final, transmite un mesaj pentru elevi, profesori si pãrinti. “Singurul si cel mai important mesaj pe care mi-as dori sã îl transmit tuturor este sã aibã încredere. Aceastã scoalã a rezistat un veac si va mai rezista în continuare. Oamenii vin si pleacã, dar spiritul acestui lãcas de culturã si educatie va rezista vesnic. Dacã elevii vor veni aici, vor gãsi întelegere, suport si resurse pentru a deveni, prin munca lor si a cadrelor didactice, dincolo de ierarhii si premii, oameni adevãrati, pentru care fapta hotãrãste valoarea moralã”, a fost mesajul directorului prof. Manuela Iacob.
Un interviu realizat de fostul elev al scolii husene, Dr. Ciprian Iftimoaei, cu profesorul univ. Dr. Petru Ioan, husean, de asemenea, nãscut în 1947, dezvãluie parcursul admirabil al acestui exponent al învãtãmântului din acest oras. “Pe atunci, ca si acum, Husul era acelasi târg, iar, dacã vreti, municipiu, animat de liceeni, în spetã, de elevii actualului Colegiu “Cuza Vodã”, si-a amintit prof. univ. Dr. Petru Ioan. Celelalte aspecte interesante, prezentate în paginile revistei “Zorile” rãmân sã surprindã cititorii sãi, însã toti fostii elevi ai Colegiului trebuie sã stie cã, datoritã profesorului Costin Clit, cel care coordoneazã aceastã revistã, toti absolventii care au fost în scoala huseanã (inclusiv Gimnaziul Anastasie Panu), încã din 1893, pânã în 2018 îsi vor regãsi numele. “Centenarul din perspectiva elevilor”, “Poesis”, “Medalion artistic”, Eseuri, Caleidoscop, “Jurnal de lecturã”, Traduceri, “Pro Amicitia”, Personalitãti sau “Pro Historia” sunt principalele rubrici ale revistei “Zorile”, editia iulie – decembrie 2018.