INAUGURARE…În prezenta partenerilor din Anglia, ieri dimineatã a fost inauguratã oficial camera senzorialã dotatã la standarde europene, din incinta Sectiei de Pediatrie (fostul Spital de copii „Sf. Nicolae”) a Spitalului de Urgentã „Elena Beldiman” Bârlad. Camera de terapie senzorialã a fost finantatã de cãtre Clubul Rotary cu filiala în Sitwell-Roterham, Anglia, prin asociatia de caritate „People in need worldwide”. Au participat reprezentantii Clubului Rotary Bârlad, conducerea Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad si reprezentantii Asociatiei de Caritate „People in need world wide”.
Asa cum s-a mai precizat, stimularea senzorialã are un rol extrem de important în recuperarea copiilor cu dizabilitãti neuronale, cum ar fi autism, Sindrom Down si altele. Din acest motiv, mai multi oameni de bine si-au dat mâna si au decis sã doteze cu echipamente de ultimã generatie o camerã senzorialã completã, din incinta Sectiei de Pediatrie. Aceasta a fost inauguratã oficial ieri, de cãtre Joseph Brian Walker si Danny Charles Thompson, reprezentantii Clubului Rotary din Sitwell-Roterham, Anglia. Invitati au fost Daniela Bors, managerul spitalului bârlãdean, Cristina Sârbu, directorul de îngrijiri medicale al spitalului bârlãdean, medicul psihiatru specilist în psihiatrtie infantilã, membri ai Clubului „Rotary” din Bârlad, membrii ai Asociatiei de caritate „People in need worl wide”, viceprimarul Bârladului si Roxana Miron Feraru.
Valoarea totalã a donatiilor strânse este de 10.568,38 Lire Sterline, din care 7.568,38 Lire Sterline este valoarea echipamentelor iar 3.000 de Lire Sterline reprezintã costurile de livrare si montaj, sumã care a fost suportatã integral de domnii Joseph Brian Walker si Danny Charles Thompson. Pertenerii acestei actiuni au fost „People in need” Anglia, Rotheram Sitwell Rotary Club, Rotary Club Vaslui, Rotary Club Bârlad, Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman” Bârlad si Asociatia „Childslife” Bucuresti. Camera de stimulare senzorialã este un spatiu în care se stimuleazã dezvoltarea senzorialã (auz, vãz, gust, miros, atingere, echilibru), coordonarea oculo-motorie, cauzã-efect, dezvoltarea limbajului si relaxarea, experientele fiind folosite pentru a crea sau întãri comportamentele pozitive ale pacientilor. Aceastã camerã de stimulare polisenzorialã este recomandatã copiilor cu tulburãri psihice, fie din spectrul autist, fie cu ADHD (tulburãri de atentie), dizabilitãti de învãtare si limbaj sau alte tipuri de tulburãri. Printre tipurile de stimulare senzorialã se numãrã cea vizualã – prin utilizarea lãmpii cu bule, perdea de fibrã opticã, proiectoarelor de imagini, jocurilor cu lumini; auditivã – prin folosirea trusei de instrumente muzicale si utilizarea muzicii terapeutice; tactilã – prin folosirea diferitelor texturi de plãci tactile si bazinului cu bile; olfactivã – prin folosirea aromoterapiei; gustativã – trusã personalizatã cu diferite gusturi; echilibru-prin folosirea suprafetelor si pâlniei de echilibru si a hamacului.
„Multumim foarte mult domnilor din Anglia pentru ajutorul oferit, la cea de a doua camerã senzorialã pe care o realizãm în Bârlad, prima fiind la DGASPV Vaslui – Centrul pentru Îngrijirea Pesoanelor cu Handicap. Este o mândrie si o onoare sã fim alãturi de dumnealor în aceastã actiune si sper sã continuãm cu aceeasi eficientã si mai departe, asa cum au promis, cã vor sã facã si o a treia camerã senzorialã la Bârlad”, a spus Florin Barbu, presedintele Club Rotary Bârlad.