SUCCES…Delia Calancia este o fetitã talentatã din Vaslui care a fãcut senzatie în ultimul an, dupã lansarea cãrtii ‘’O zi din viata Deliei”, o lucrare dedicatã atât copiilor, cât si pãrintilor si bunicilor, ‘’un ghid ilustrat despre cum sã fii fericit’’. Cu toate cã are doar 10 ani, Delia a avut parte de experiente cât pentru o viatã gratie cãrtii sale care i-a adus titulatura de cea mai tânãrã autoare publicatã vreodatã de Editura Humanitas. Lansarea de la Bookfest, din anul 2017, a fost un real succes, iar cartea a fost foarte bine vândutã, intrând în categoria “bestseller”, a vizitat numeroase orase din diferite colturi ale tãrii în cadrul turneului de promovare, a participat la Filit 2018, fiind cel mai tânãr autor invitat etc. Povestea Deliei este însã abia la început, fetita pasionatã de desen, scris, lecturã si cãlãtorii îsi doreste sã lanseze o nouã carte, proiect despre care, cel putin deocamdatã, nu vrea sã dezvãluie nimic.
Reporter: Bunã, Delia! Descrie-te în câteva propozitii.
Delia: Mã numesc Delia Calancia, am 10 ani, locuiesc în Vaslui, sunt elevã în clasa a V-a la Scoala Stefan cel Mare (nr. 5) si sunt cea mai tânãrã autoare publicatã vreodatã de Editura Humanitas. Îmi place sã desenez, sã povestesc, sã citesc si sã scriu. Ascult muzicã, merg la înot, la cinematograf, vizitez muzee si grãdini zoologice atunci când cãlãtoresc, mã joc si mã uit la desene animate cu sora mea de doi ani si douã luni, Luiza.
Rep. Cum ti-a venit ideea de a ilustra o carte (cei mai multi copii de vârsta ta au cu totul alte preocupãri: sã se joace pe calculator, sã se uite la televizor s.a.m.d.)? Spune-mi câteva cuvinte despre cartea ta. Care este subiectul central?
D. Desenez de când mã stiu si creez povesti în jurul desenelor mele, asa cã în momentul în care a venit propunerea din parte Editurii Humanitas, “O zi din viata Deliei” a apãrut în mod firesc. “O zi din viata Deliei” este despre aventurile Deliei si ale prietenului sãu întelept Melcovici, despre ursii de plus Berend si Vincent, despre prietenii ei scriitori si traducãtori (Adina Popescu, Florin Bican, Ioana Bot, Ciprian Mãcesaru, Ioana Nicolaie, T.O. Bobe, Gheorghe Florescu, Vali Florescu), muzeele de artã pe care le-a vizitat în Olanda, jucãriile sale de plus, muzica preferatã, tricouri cu David Bowie, înghetatã, vise si ilustratii în desene sau cuvinte, despre Van Gogh, Vermeer si Botero, despre cãrti, multe cãrti care apar în cartea mea.
Rep. Stiu cã la Bookfest (2017) “O zi din viata Deliei…” a fost bestseller. Care crezi cã este punctul forte care i-a determinat pe copii si adulti sã îti cumpere cartea? Ilustratiile? Povestea?
D. “O zi din viata Deliei” este un ghid ilustrat despre cum sã fii fericit, este o carte atât pentru copii, cât si pentru pãrinti si bunici, este prima carte a unui copil publicatã de editura Humanitas si cred cã toate acestea au contribuit la succesul de la Bookfest 2017.
Rep. Anul trecut ai mers în mai multe judete într-un turneu de promovare. Ce poti sã îmi spui despre aceastã experientã?
D. “Turneul Deliei”, de promovare a cãrtii, a început la Bucuresti, la Librãria Humanitas de la Cismigiu si a continuat la Iasi, Brasov, Sibiu, Oradea, Cluj, Galati. M-am întâlnit cu foarte multi cititori, am dat sute de desenografe, am desenat împreunã cu copiii si am vorbit despre o groazã de lucruri, de la ce fel de înghetatã ne place pânã la ce vrem sã ne facem când vom fi mari, ba chiar si pãrintii ne-au spus ce îsi doreau sã devinã când erau copii si nu au reusit. Îmi plac momentele dinaintea lansãrilor când inima îmi bate foarte tare si mã gândesc cum va fi, ce fel de întrebãri îmi vor pune copiii, dacã vor fi multi oameni la lansare, cîti copii mi-au citit cartea.
Rep. Ai participat recent la FILIT, Festival la care au fost prezenti scriitori din toatã lumea. Ti-ai fãcut prieteni noi? Cu ce impresii ai rãmas?
D. A fost o experientã extraordinarã sã particip la FILIT 2018 si sã fiu cel mai tânãr autor invitat. Pentru mine au fost cinci zile pline de evenimente, în care m-am întâlnit cu cititorii, am oferit desenografe si am dat interviuri, inclusiv unor jurnalisti din Germania si Japonia. Pe unii scriitori prezenti la festival, cum e Alex Tocilescu, îi cunosteam dinainte si a fost o mare bucurie sã îi revãd. Pe multi altii i-am cunoscut acolo, inclusiv scriitori veniti din strãinãtate. Cu scriitorul ceh Tomáš Zmeškal a rãmas stabilit sã mã reîntâlnesc când voi ajunge la Praga. M-am împrietenit la FILIT cu scriitori, jurnalisti, traducãtori, cititori si librari.
Rep. Pânã la urmã, ce meserie este mai atractivã pentru tine: cea de cãlãtor-vizitator-de-muzee, de cititoare profesionistã, de târgoveatã, de excursionistã … ?
D. Nu mi-am ales încã una anume, cred cã voi fi câte un pic din fiecare, cãci nu mã pot închipui decât citind tot felul de cãrti, uitându-mã la tabourile care îmi plac în muzee, cãlãtorind în cele mai frumoase locuri.
Rep. Stiu cã desenezi în fiecare zi. Ti-ai propus sã folosesti desenele tale pentru a ilustra o nouã aventurã a Deliei?
D. Îmi doresc foarte mult sã îmi aparã o nouã carte, dar nu pot sã spun mai multe în acest moment despre acest proiect.
Rep. Pentru cã citesti mult, ce cãrti ai recomanda colegilor tãi care nu sunt pasionati de lecturã, astfel încât sã îi determini sã pãseascã în lumea cãrtilor. Care sunt cãrtile tale preferate? Dar autorii care îti plac cel mai mult?
D. Sunt convinsã cã „O zi din viata Deliei” poate fi un bun început pentru cineva care doreste sã citeascã mai mult, pentru cã aceastã carte te va trimite sã citesti alte cãrti, care la rândul lor te vor trimite cãtre altele. E adevãrat cã ai atâtea vieti, câte cãrti ai citit. Câteva dintre cãrtile care mi-au plãcut sau m-au impresionat foarte mult: Jurnalul Annei Frank, „Mai este oare acesta un om?” de Primo Levi, „O buclã în timp” de Madeleine L’Engle, Odiseea, „Povestea unchiului Shelby despre Lafcadio, leul care nu s-a lãsat pãgubas“ de Shel Silverstein, „Cercul mincinosilor – Cele mai frumoase povesti filozofice din lumea întreagã” de Jean-Claude Carrière. Autorii mei preferati sunt: Florin Bican, Ioana Nicolae, Adina Popescu, Mircea Cãrtãrescu, T.O. Bobe, Ciprian Mãcesaru, Ion Luca Caragiale, Shel Silverstein, C. S. Lewis, Michael Ende, Anne Fine, Luis Sepúlveda, Gianni Rodari si multi altii.