INAUGURARE…Primãria Municipiului Bârlad, în calitate de partener al unei actiuni de colectare de fonduri, inaugureazã pe 23 octombrie, ora 9.00, o camerã senzorialã dotatã la standarde europene, din incinta Sectiei de Pediatrie (fostul Spital de copii „Sf. Nicolae”) a Spitalului de Urgentã „Elena Beldiman” Bârlad. Camera de terapie senzorialã, a fost finantatã de cãtre Clubul Rotary cu filiala în Sitwell-Roterham, Anglia, prin asociatia de caritate „People in need worldwide”.
Stimularea senzorialã are un rol extrem de important în recuperarea copiilor cu dizabilitãti neuronale, cum ar fi autism, Sindrom Down si altele. Din acest motiv, mai multi oameni de bine si-au dat mâna si au decis sã doteze cu echipamente de ultimã generatie o camerã senzorialã completã, din incinta Sectiei de Pediatrie. Valoarea totalã a donatiilor strânse este de 10.568,38 Lire Sterline, din care 7.568,38 Lire Sterline este valoarea echipamentelor iar 3.000 de Lire Sterline reprezintã costurile de livrare si montaj, sumã care a fost suportatã integral de domnii Joseph Brian Walker si Danny Charles Thompson. Partenerii acestei actiuni au fost „People in need” Anglia, Rotheram Sitwell Rotary Club, Rotary Club Vaslui, Rotary Club Bârlad, Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman” Bârlad si Asociatia „Childslife” Bucuresti.
Camera de stimulare senzorialã este un spatiu în care se stimuleazã dezvoltarea senzorialã (auz, vãz, gust, miros, atingere, echilibru), coordonarea oculo-motorie, cauzã-efect, dezvoltarea limbajului si relaxarea, experientele fiind folosite pentru a crea sau întãri comportamentele pozitive ale pacientilor. Aceastã camerã de stimulare polisenzorialã este recomandatã copiilor cu tulburãri psihice, fie din spectrul autist, fie cu ADHD (tulburãri de atentie), dizabilitãti de învãtare si limbaj sau alte tipuri de tulburãri. Printre tipurile de stimulare senzorialã se numãrã cea vizualã – prin utilizarea lãmpii cu bule, perdea de fibrã opticã, proiectoarelor de imagini, jocurilor cu lumini; auditivã – prin folosirea trusei de instrumente muzicale si utilizarea muzicii terapeutice; tactilã – prin folosirea diferitelor texturi de plãci tactile si bazinului cu bile; olfactivã – prin folosirea aromoterapiei; gustativã – trusã personalizatã cu diferite gusturi; echilibru – prin folosirea suprafetelor si pâlniei de echilibru si a hamacului. Cât priveste beneficiile stimulãrii senzoriale, acest tip de terapie creste capacitatea de concentrare si de încredere în propria persoanã, reduce stereotipiile, ajutã la orientarea spatio-temporarã, crescând totodatã toleranta la stimuli si gradul de autonomie si control. În plus, asigurã un mai bun control asupra mediului, ajutã la relaxare, creste capacitatea cognitivã si reduce autoagresivitatea.