PRIMAR DE ISPRAVÃ…Tânãrul primar al comunei Suletea „recidiveazã” în a respecta cu sfintenie traditiile pe care le-a vãzut la pãrintii si bunicii sãi. Primarul comunei Suletea, Ciprian Tamas, a decis sã sãrbãtoreascã „Ziua Recoltei”, sãrbãtoarea abundentei, care aratã lumii cã pãmântul lucrat de oamenii din Suletea le-a dat bogãtie si roade celor harnici. Pe pagina de socializare a primarului Tamas, oamenii au primit o invitatie neasteptatã: „Cri-cri-cri, Toamnã gri… Gospodarii nostri au încheiat anul agricol cu fruntea sus, hambarele sunt pline, beciurile mustesc iar cotetele sunt neîncãpãtoare cu orãtãnii! Pentru a rãsplãti munca lor cum se cuvine, vã invitãm cu drag sã petreceti duminicã, 21 octombrie începând cu ora 11.00, Ziua Recoltei la Suletea. Pentru copii, parcul de distractii va porni de vineri dupã-amiza! Vã asteptãm cu drag!!!”, este apelul lansat de primar. Suletenii sunt extrem de bucurosi cã au posibilitatea sã arate lumii ce roade au în acest an.
Iatã ce program îi asteaptã pe participantii la Ziua Recoltei din Suletea: Fanfara de la Gherghesti si Formatia „Criston” de la Rosiesti. Vor fi standuri cu pastramã, miei la ceaun, porci la protap, pui la cuptor, plãcinte cu brânzã calde.
Când se sãrbãtorea Ziua Recoltei
Asa cum americanii sãrbãtoresc anual Ziua Recunostintei, multumind divinitãtii pentru roadele pãmântului, românii obisnuiau sã aibã în perioada comunistã o zi oficialã a abundentei agricole – Ziua Recoltei. Sãrbãtoritã în prima duminicã din luna octombrie, aceastã zi specialã era un adevãrat prilej de sãrbãtoare pentru agricultori, dar si pentru persoanele care îsi doreau sã cumpere produse proaspete si de calitate.
Timp de o zi, pietele din orase si sate se umpleau de fructe, legume, lapte, carne si vin. Fanfara cânta, cumpãrãtorii se strângeau în jurul tarabelor, iar atmosfera pãrea una plinã de veselie si bunãstare. Fix asa va fi duminicã la Suletea!
Originile Zilei Recoltei
Roadele pãmântului erau celebrate încã din Antichitate, când sãrbãtorile grecilor erau centrate în jurul zeitei Demetra, care ocrotea agricultura si era cea care le dãruia muritorilor recoltele îmbelsugate. Românii au si ei obiceiuri legate de sporul grânelor si sãnãtatea vitelor, acestea fiind asociate cu Sfântul Dimitrie, a cãrui sãrbãtoare are loc la sfârsitul lunii octombrie, pe 26. Se spune cã usturoiul trebuie semãnat pânã în aceastã zi, pentru a evita paguba. Ziua Recoltei nu mai este o sãrbãtoare oficialã în zilele noastre, dar este în continuare celebratã în unele zone ale tãrii, precum Suletea si alte zone din judetul Vaslui si din România.