DONATII…Fericirea a ajuns ieri la scoala si grãdinita din satul Draxeni, comuna Gherghesti. Cei 31 de prescolari si elevi, care învatã într-un container modular pentru cã scoala din localitate, o clãdire din chirpici ridicatã înainte de Marea Unire, a fost închisã fiind într-o stare avansatã de degradare, au avut parte de o surprizã de proportii. Asociatia Activity din Bucuresti a donat ghiozdane, rechizite, jucãrii, hãinute si dulciuri, iar aceste daruri le-au adus celor mici zâmbetele pe chipuri. Este un mod eficient de a-i încuraja sã participe la cursuri pentru cã cei mai multi fac parte din familii nevoiase, iar în cazul lor riscul de abandon scolar este crescut. De asemenea, printre copii sunt si navetisti, inclusiv la grãdinitã, care merg pe jos în fiecare zi câte 6 kilometri prin pãdure, din satul Rugãria (com. Voinesti) pânã la Draxeni si înapoi, indiferent dacã plouã sau ninge. „Wow!”, „ce frumos!”, „penarul meu are carioci!”, „ce multe jucãrii!” – acestea sunt doar câteva dintre reactiile copiilor, un argument cã ajutoarele, duse la destinatie de angajatii Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, au fost binevenite. Asociatia Activity nu se opreste aici cu donatiile. Andrei Mocanu, vasluian la origini si unul dintre membrii fondatori, sperã ca în cel mai scurt timp 15 calculatoare si o imprimantã sã ajungã la Scoala nr.1 din Gherghesti.
Este greu de crezut si acceptat cã în secolul 21, într-un judet dintr-o tarã europeanã, elevii si prescolarii învatã într-un container modular, fãrã apã curentã, cu toaleta în fundul curtii, asa cum se întâmplã la Draxeni. Într-adevãr, spre deosebire de conditiile din scoala veche, acum lucrurile sunt vizibil îmbunãtãtite: copiii au parte de clase care aratã bine, sunt curate si, foarte important, sunt în sigurantã. Totusi, strãdania cadrelor didactice de a amenaja frumos încãperile este umbritã de faptul cã elevii se spalã pe mâini cu apã dintr-o gãleatã, la un robinet improvizat, semn cã lucrurile, desi îmbunãtãtite, sunt departe de a fi perfecte. Trist este si cã multi copii provin din familii nevoiase sau cã unii, fortati de situatie, trebuie sã facã naveta pe jos prin pãdure, în fiecare zi, dintr-un sat vecin, Rugãria, comuna Voinesti, 6 kilometri dus-întors. Sunt în total înscrisi 20 de copii în învãtãmântul primar (5 în clasa pregãtitoare, unul în clasa I, 9 în clasa a II-a, 2 în clasa a III-a si 3 în clasa a IV-a). Astfel, învãtãtorul Dorin Cozma are de fãcut o muncã dificilã, pentru cã trebuie sã predea simultan la cinci clase. Situatia nu este roz nici pentru cadrul didactic, nici pentru copii, dar cu totii fac sacrificii si eforturi ca la final, indiferent de impedimente, elevii sã învete carte. În aceste conditii, nu este de mirare entuziasmul general cu care au fost primiti ieri salariatii Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, cei care au avut sarcina frumoasã de a împãrti donatiile Asociatiei Activity. În pauzã, curtea scolii a fost luatã cu asalt de copiii agitati care, nerãbdãtori sã intre în posesia ghiozdanelor dotate cu rechizite si dulciuri, priveau curiosi printre scândurile gardului la pregãtirea pachetelor. „Localitatea Draxeni este o localitate izolatã din punct de vedere geografic si defavorizatã socio-economic. Copiii de la aceastã scoalã vin atât din satul Draxeni, cât si din satul Rugãria, aflat la o distantã de 3 kilometri fatã de scoalã. Distanta pe care copiii o parcurg nu doar cã este mare, dar acestia vin prin pãdure. Faptul cã Activity s-a gândit la noi nu poate decât sã ne bucure. Este o mare bucurie atât pentru copii, cât si pentru noi, dascãlii. Cu sigurantã cã materialele pe care le-am primit vor fi folosite în activitatea didacticã”, a declarat Mirela Stoica, directorul unitãtii de învãtãmânt.
Juniorii de la grãdinitã au fost încântati de jucãrii
La grãdinitã, la începutul anului scolar, au fost înscrisi 11 copii. Educatoarea, Postolache Liliana (psiholog la bazã), a declarat cã în prima sãptãmânã a fost neplãcut surprinsã sã constate cã pãrintii nu aduceau copiii în fiecare zi la grãdinitã, ci în functie de treburile pe care le aveau în gospodãrie sau la câmp. Nu s-a descurajat si a organizat o sedintã în care le-a explicat cât de important este ca cei mici sã ajungã la grãdinitã, sã învete despre culori, animale, cântece, poezii etc. „Am adus de acasã un covor, clasa am aranjat-o frumos, le fac în fiecare zi fise de lucru, chiar dacã, de multe ori, cheltui banii mei. Sunt copii din comunitate, îmi sunt dragi si meritã sacrificiul”, a spus Liliana Postolache. Cei mai încântati de jucãriile si rechizitele primite au fost si cei mai mici dintre prescolari: Gabriel, care va face 3 ani în luna noiembrie, Denis si Darius (3 ani) si Bogdan (4 ani).
Asociatia Activity se axeazã pe judetul Vaslui
„Este al treilea an când desfãsurãm acest proiect. În primul an am fost la Urlati, la un preot care avea o asociatie. În al doilea an am fost la Vaslui, în comuna de unde sunt eu, în Bogdana. Eu am fost norocos pentru cã am învãtat în scoala mare, dar aveam colegi care în clasa a V-a erau obligati sã mearga 6, 7 kilometri pe jos, prin pãdure, singuri. Cumva, stiam nevoile lor. Ideea acestui proiect a fost chiar sã ajutãm, sã mergem în locurile unde chiar este nevoie, nu doar sã dãm niste lucruri si atât. Fondurile sunt proprii, adicã tot ce înseamnã rechizite, materiale au fost cumpãrate cu banii nostri, dar si cu ajutorul pãrintilor copiilor cu care noi lucrãm în cadrul Asociatiei. Urmeazã sã aplicãm un proiect, sã dotãm Scoala nr.1 din Gherghesti cu 15 calculatoare, unul dintre ele si o imprimantã as vrea sã ajungã la Draxeni, sã le foloseascã cadrele didactice de acolo.”, a declarat Andrei Mocanu, membru fondator al Asociatiei. Misiunea Asociatiei de Interventie Terapeuticã pentru Familie si Copil – Activity constã în: integrarea socialã a copiilor tipici, cât si a celor cu cerinte educative speciale (precum autism, ADHD, întârziere în limbaj) prin dezvoltarea si aplicarea unor planuri de interventie personalizate si prin organizarea unor grupuri de interactiune socialã, dezvoltare emotionalã, dezvoltare cognitivã. Îmbunãtãtirea calitãtii vietii de familie prin sedinte individuale de consiliere si de psihoterapie, grupuri de suport sau întâlniri tematice pentru pãrinti. Informarea si formarea personalului din domeniul îngrijirii, protectiei si educatiei atât a copiilor tipici, cât si a celor cu dizabilitati prin dezvoltarea unor programe de formare profesionala care sã usureze munca specialistilor cu acesti copii si care sã conducã la o bunã dezvoltare si integrare socialã.
Proiecte de viitor pentru copiii cu probleme din Vaslui
INITIATIVÃ…Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui si Asociatia Activity au un parteneriat si au colaborat în cadrul mai multor proiecte. „Andrei Mocanu, având si origini în judetul Vaslui, ne-a rugat sã gãsim un loc unde sã trimitã câteva donatii ale pãrintilor copiilor din Bucuresti, cãtre copiii din judetul Vaslui. La sugestia lui Lucian Timofticiuc, care ne-a spus cã la Draxeni este o comunitate cu probleme, ne-am îndreptat atentia cãtre aceastã localitate”, a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. „În luna decembrie as vrea sã reluãm un curs fãcut de Andrei, la scolile din orasul Vaslui, pentru a putea integra copiii cu probleme emotionale – sindromul Asperger, ADHD etc. – în clasele de masã. De asemenea, prin aceste cursuri sã oferim sprijin profesorilor pentru a sti cum sã îi abordeze, astfel încât sã nu le aprofundeze problemele emotionale, ci din contrã, sã le rezolve. Este un sprijin si pentru pãrinti, pentru cã este frustrant sã vezi cã al tãu copil nu se integreazã într-o scoalã de masã, cã este etichetat. Eu, ca institutie, prin intermediul Teatrului social vreau sã fac asta, sã exemplificãm profesorilor care sunt modalitãtile de reactie în cazul în care un elev cu probleme emotionale, aparent, nu reactioneazã conform standardelor”, a declarat Lucian Onciu.