spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Primãria Vaslui ar putea utiliza, din 2019, impozitul pe venit în proiecte locale

- Advertisement -

MÃSURI…Guvernul pregãteste implementarea unui proiect privind Codul finantelor publice locale. Acesta urmeazã sã fie adoptat pânã la sfârsitul anului, în scopul simplificãrii legislatiei în acest segment extrem de important pentru mii de primãrii din România. O primã mãsurã va fi aceea ca 100% din impozitul pe venit sã meargã la unitãtile administrativ-teritoriale (UAT), proiect la care ministrul Eugen Teodorovici lucreazã în aceastã perioadã. Numai la nivelul primãriei Vaslui, anul trecut, s-au încasat peste 35 milioane de lei, din cotele defalcate din impozitul pe venit, iar alocarea în totalitate a impozitului pe venit ar fi un real ajutor pentru municipalitate, dacã propunerea trece.

„Este o mãsurã pe care noi o avem în Programul de Guvernare prin care impozitul sã treacã la comunitãtile locale. Va fi o ordonantã de urgentã. Decizia va fi luatã înainte de a fi fãcut bugetul pe 2019”, a declarat ministrul Finantelor, în urmã cu douã zile. Ministrul de Finante a precizat cã va avea loc o discutie privind repartizarea sumelor între consilii judetene si celelalte comunitãti locale. „Este o decizie pe acea formulã din aceastã sumã pentru a vedea cum se repartizeazã între consiliile judetene si celelalte comunitãti locale”, a mai spus Teodorovici, precizând cã ordonanta va fi datã la sfârsitul lunii octombrie sau cel târziu la începutul lunii noiembrie.

Iatã ce noutãti va aduce Codul Finantelor Publice Locale

Adoptarea Codului Finantelor Publice Locale ar fi posibilã pânã la finele anului, anuntã guvernantii, proiect asteptat cu sufletul la gurã de toti cei 86 de primari din judetul Vaslui. Punctele importante ale proiectului de Cod au fost aprobate încã din luna mai a anului 2017. Codul Finantelor Publice Locale va îngloba ansamblul regulilor în acest domeniu facilitând astfel folosirea unei terminologii unitare pentru aceleasi realitãti juridice, institutii, principii si concepte juridice, reducându-se astfel riscul interpretãrii lor diferentiate. Prin implementarea Codului Finantelor Publice Locale se realizeazã sistematizarea si concentrarea normelor juridice specifice acestui domeniu, subordonate unor principii comune, cu precizarea acestora si corelarea legislatiei în vigoare. Guvernul are în atentie si situatia primãriilor care au rãmas si fãrã bani de salarii, dupã ce, în vara anului trecut, s-au mãrit lefurile functionarilor, iar vicepremierul a vorbit, amintind de mãsurile aprobate în ultima sedintã de guvern, de necesitatea adoptãrii formei finale a Codului Finantelor Publice Locale, astfel încât sã se poatã construi bugetele pentru anul viitor.

„Nu se va lua de la bogati, ca sã se dea la sãraci”

Vicepremierul Paul Stãnescu sustine cã s-a convenit ca fiecare UAT sã beneficieze de un fond minim de functionare, pentru comunele cu mai putin de 2.000 locuitori, spre exemplu, acesta urmând sã fie 1,5 milioane lei. Bugete minime ar urma sã fie garantate si pentru orase, municipii si judete, a mai spus Stãnescu. „Trebuie sã ne punem cu toti la masã sã stabilim o formulã de finatare a UAT-urilor. De fapt, Codul Finantelor Publice Locale-i gata, si e gata de mult, a fost în transparentã, l-am discutat, l-am rediscutat, problema a fost cã în toate discutiile cu structurile asociative, asociatia judetelor, comunelor, municipiilor si oraselor, fiecare au pãreri diferite aici, dar ca filosofie, împreunã si cu foarte multi colegi, ne-am gândit ca formula de finantare sã fie urmãtoarea: nu luãm de la cei bogati, dar trebuie sã-i sprijinim putin pe cei sãraci, de aceea ne-am gândit la comunele mici sã avem un buget minim de functionare”, a spus Stãnescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.