spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Un pacient a cerut urna mobilã, dar a murit înainte de vot!

- Advertisement -

TRAGIC… Referendumul esuat din zilele de sâmbãtã si duminicã a avut si pãrti de-a dreptul tragice, desi unele dintre ele pot fi înscrise în categoria fazelor umoristice, cu o tusã de dramatism. O situatie de-a dreptul incredibilã s-a petrecut în Vaslui, la o sectie de votare care are arondatã si cea mai mare unitate spitaliceascã din judet, Spitalul Judetean de Urgentã. Acolo, mai multi pacienti au semnat, cu douã-trei zile înainte de votare, spunând cã doresc sã-si exprime dreptul de vot, folosind urna mobilã. Când membrii sectiei de votare au ajuns la spital, sâmbãtã dimineatã, stupoare! Doi dintre pacientii care doreau sã voteze erau la terapie intensivã, iar unul decedase. Dar, dincolo de tragismul acestui fapt care tine de referendum, am încercat sã aflãm de la principalii actori ai referendumului, primarii de comune, de ce nu a iesit lumea la vot. „Am vorbit cu unii colegi primari si mi-au spus cã nu s-au implicat deloc, tocmai pentru a vedea si sefii nostri politici ce se întâmplã dacã nu intervenim la alegeri. Parcã prea nu ne bagã nimeni în seamã si au nevoie de noi doar la alegeri”, ne-a spus unul dintre primarii din judet, la adãpostul anonimatului. „Am vãzut la o sectie de votare o sotie de preot, care era acolo din partea USR, probabil au fost si preoti care au boicotat referendumul”, spune primarul de la Stefan cel Mare, Mihai Moraru.

Trei pacienti care ar fi trebuit sã voteze cu urna mobilã, la Spitalul Judetean de Urgentã, nu au mai apucat sã-si exprime dreptul de vot la referendum. Când au ajuns la ei, sâmbãtã dimineatã, membrii sectiei de votare au aflat cã doi erau la Terapie Intensivã, iar unul murise. Un referendum despre care se va vorbi multi ani de acum încolo, pentru cã societatea româneascã s-a trezit divizatã pe o problemã care va „exploda” mai târziu, cu sigurantã. Am încercat, ieri, sã aflãm de la primarii de comune – pentru cã mediul rural s-a crezut cã va aduce cei mai multi oameni la vot – ce cred despre esecul referendumului. Din capul locului, trebuie sã spunem cã oamenii din mediul rural au refuzat sã voteze, fie pentru cã nu au înteles întrebarea, fie pentru cã li s-a spus cã referendumul serveste unor politicieni corupti, fie pentru cã primarii nu s-au implicat deloc si nu au discutat cu ei, asa cum se întâmplã la locale. „Pãrerea mea este cã lumea nu a dat importantã acestui referendum, iar o parte pur si simplu au sfidat viitorul copiilor lor. Dacã s-ar fi modificat legislatia, aceasta ar fi avut importantã nu pentru noi, ci pentru copiii si nepotii nostri. Legea i-ar fi ocrotit si ar fi blocat tot felul de apucãturi. Asta s-ar fi întâmplat, însã lumea nu a înteles ce importantã avea referendumul. Alegãtorii au vãzut cã nu este competitie între partide si nu au iesit la vot”, spune Mihai Moraru, primarul comunei Stefan cel Mare, comunã în care au iesit la vot în jur de 1.000 de persoane. Acesta sustine si o variantã incredibilã, conform cãreia preotii din judet au boicotat si ei referendumul. „Cu pãrere de rãu trebuie sã spun cã preotii nu s-au implicat în referendum, unii nu si-au fãcut treaba sau chiar au boicotat scrutinul. Am vãzut la o sectie de votare nevasta unui preot, care era acolo din partea USR, partid care a anuntat public cã refuzã sã voteze la referendum”, spune Moraru.

Listele de votanti suprapopulate cu persoane care nu sunt în tarã de multi ani

În opinia unor primari din mediul rural, în multe comune listele cu alegãtori permanenti au fost mult umflate. Asta pentru cã, în multe localitãti 30-40% dintre locuitori sunt la muncã în UE, deci nu au nicio legãturã cu ce se petrece în tarã. Cu sigurantã, multi dintre vasluienii care sunt la muncã în UE nu au fost interesati de referendum, spun primarii. „De ce a fost mic procentul de votanti? Au venit bãtrâni sã mã întrebe ce înseamnã întrebarea, nu întelegeau ce trebuie sã voteze. Acesta este adevãrul. Din cauza asta, multi nu au votat, mai ales cã li s-a inoculat ideea cã voteazã cã ajutã pe cineva sã scape de probleme. Nu era asa, dar oamenilor asta li s-a spus. În plus, sunt multi, foarte multi dintre cei de pe listele permanente plecati afarã. Un singur exemplu: la o sectie am avut 338 de alegãtori pe lista electoralã permanentã, dar în realitate în sat mai sunt doar 174 de persoane. Vã dati seama, jumãtate de sat a plecat afarã, cine sã voteze acasã? Nu se stie nici acum cifra exactã a celor care sunt pe listele electorale permanente si au rãmas acasã. Cât au discutat televiziunile, asta au înteles oamenii. Noi nu ne-am implicat deloc. Preotii s-au implicat”, spune primarul de Fãlciu, Neculai Moraru, care este si presedinte al Asociatiei Comunelor din judetul Vaslui. Un alt primar, care a dorit sã rãmânã anonim, ne-a fãcut o mãrturisire socantã. „Multi nu au iesit la vot, spunând cã vrea Dragnea sã scape de probleme si de asta s-a fãcut referendumul. Nu a fost momentul potrivit, de asta a refuzat lumea sã voteze, toti au crezut cã e referendumul lui Dragnea, nu a fost bine ales momentul. S-au mai implicat, ceva-ceva, preotii, în rest primarii nu au dorit sã se implice. I-am auzit pe unii colegi spunând chiar cã „Lasã-i sã vadã la judet cum e dacã nu ne implicãm noi în campanie”, pentru cã pare cã, de multe ori, nu ne bagã nimeni în seamã”, explicã primarul.

BOR crede cã Dragnea a fost sursa tuturor relelelor la referendum!

Vasile Bãnescu, purtãtorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spune cã printre cauzele esecului de la referendum este politizarea acestuia, asocierea cu Liviu Dragnea si neclaritatea întrebãrii. „BOR a primit evident aceastã veste cu anumitã mâhnire. Trebuie sã analizãm cauzele care au stat la baza rezultatului. În primul rând, acest referendum a fost amânat, discutat si rediscutat timp de trei ani de zile. Timp în care tema a fost demonetizatã si discreditatã prin raportarea aceasta la ea. În spatiul public nu a fost bine primitã si nici comentatã cu maximã obiectivitate. Au apãrut cel putin douã elemente care au condus la rezerva pe care si-au luat-o unii oameni, foarte multi care, desi gândesc identic cu cei care au sprijinit si votat la referendum, totusi, au avut o retinere provocatã de urmãtoarele douã elemente: s-a indus ideea cã neclaritatea întrebãrii pentru o majoritate ar ascunde posibile surse de manipulare si modificare a altor legi, asta au înteles foarte multi oameni, si apoi asocierea acestui referendum cu un anumit personaj politic”, a spus Bãnescu. Întrebat despre ce personaj politic este vorba, purtãtorul de cuvânt al Patriarhiei Române a spus cã: „S-a spus cã este referendumul lui X, s-au referit la Dragnea, pe care l-au asociat cu acest referendum, ignorând faptul cã actualii guvernanti erau obligati sã organizeze acest referendum acum sau mai târziu. Faptul cã l-au organizat s-a transformat într-un motiv de politizare a acestei teme”, spune oficialul BOR.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.