spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Vasluianca premiatã de Barack Obama a primit o nouã distinctie: Pioneer Award

- Advertisement -

PREMIU… Viviana Grãdinaru, vasluianca de exceptie, care a revolutionat domeniul stiintei medicale cu tehnica soarecilor transparenti, a primit o distinctie prestigioasã din partea Institutului National American de Medicinã: Pioneer Award. Premiul constã într-o sumã foarte mare de bani pe care aceasta o va putea folosi în cercetãrile privind metode eficiente de administrare a substantelor si a genelor în celulele creierului.

“Pentru a studia si a repara în mod eficient creierul, avem nevoie de acces genetic la celule specifice atât în creierul adult, cât si în cel în curs de dezvoltare. O provocare exceptionalã o reprezintã mijloacele de a transfera în conditii de sigurantã si eficientã genomi în celulele dorite în toate etapele vietii. Premiul Pioneer ne va permite sã lucrãm în acest scop si sã contribuim cu instrumente care pot ajuta la cercetarea neurodezvoltãrii si neurodegenerãrii si la activitatea de translatie, de exemplu studierea bolii Parkinson”, a explicat Viviana Grãdinaru.

Viviana Grãdinaru, eleva Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”

Viviana Grãdinaru s-a nãscut pe 30 septembrie 1981, în Vaslui si a fost elevã a Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” (LMK), profil matematicã-fizicã, absolvind liceul în anul 2000. O elevã eminentã, cu picioarele pe pãmânt, constiincioasã si disciplinatã. Asa si-o amintesc profesorii de la LMK. Iar notele vorbesc de la sine. Numai note de 9 si 10, media generalã în clasa a XII-a fiind de 9,69. “Îmi aduc aminte cã era o elevã foarte inteligentã, preocupatã de studiu, a participat la mai multe concursuri si Olimpiade de fizicã. Pentru noi, e o mândrie cã a fost eleva noastrã, cã a învãtat aici. Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” demonstreazã, astfel, cã aici se face învãtãmânt de calitate”, declara Cãtãlin Ignat, directorul Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, în urmã cu doi ani. Dupã ce a absolvit liceul, Viviana Grãdinaru si-a continuat studiile la Bucuresti, acolo unde a urmat cursurile Facultãtii de Fizicã din cadrul Universitãtii din Bucuresti. Câtiva ani mai târziu, Viviana a decis sã plece în Statele Unite ale Americii pentru a urma un doctorat la Universitatea Stanford. Din 2012 a devenit profesor asistent la California Institute for Technology. Munca asiduã în domeniul cercetãrii si-a spus cuvântul, astfel cã si rezultatele au început sã aparã. Viviana Grãdinaru a dezvoltat, în urmã cu doi ani, o tehnicã nouã care revolutioneazã domeniul stiintei medicale: soarecii transparenti. Dupã ce animalele sunt eutanasiate, se îndepãrteazã pielea de restul corpului, iar apoi sunt tratate cu anumite substante care fac ca muschii si organele interne ale soarecilor sã fie transparente. “Metodologia noastrã are potentialul de a accelera orice demers stiintific care ar fi benefic pentru cartografierea întregului organism, inclusiv studiul despre cum nervii periferici si organele pot afecta profund cognitia si procesarea mentalã, dar si viceversa”, a precizat Viviana Grãdinaru în presa americanã. De aici si pânã la recunoasterea la nivel international, nu a mai fost decât un pas. Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a invitat-o pe cercetãtoare la Casa Albã, acolo unde, alãturi de alti cercetãtori, a fost premiatã pentru noile descoperiri în domeniul stiintei medicale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.