spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
14-nov.-2024
spot_img

INCREDIBIL: Iatã sectia din Vaslui în care nu a votat nimeni!

- Advertisement -

AU REFUZAT SÃ VOTEZE … La Vaslui, referendumul pentru familia traditionalã a fost un esec total. Boicotul referendumului, început prin demisia a 88 de presedinti de sectii de votare din tot judetul, a continuat cu boicotul din zilele de sâmbãtã si duminicã, atunci când sute de mii de alegãtori au preferat sã stea acasã. Multi vasluieni au spus cã nu îi deranjeazã sã vadã cupluri homosexuale pe stradã si, de aceea, vor boicota referendumul. Cei care au avut de protestat împotriva acestei consultãri populare au avut câstig de cauzã, iar referendumul a cãzut. O consultare care a demonstrat si un lucru pe care multi îl stiau: avem, numai în resedinta de judet, zeci de mii de moldoveni care stau “agãtati” în listele electorale permanente, dar nu vor vota în veci si pururi aici. Asa am descoperit ieri sectia 11 din municipiul Vaslui, în care din 3.378 de persoane pe listele permanente nu a votat niciun singur alegãtor. Pentru a nu raporta ZERO alegãtori la vot, membrii sectiei s-au mobilizat si au reusit sã anunte cã au înregistrat trei alegãtori pe listele suplimentare, adicã trei membri din biroul sectiei de votare, care au ales sã voteze “la locul de muncã”. În rest, timp de douã zile nu a intrat nici dracu’ pe usa sectiei 11. Si un fapt amuzant, care s-a petrecut, ieri, în fata unei sectii de votare. Unul dintre vasluieni, care a refuzat sã voteze la referendum, i-a strigat unui prieten care intra în sectie: “Vezi sã nu te apleci, atunci când pui buletinul în urnã!”.

Boicot total din partea vasluienilor, la referendumul de sâmbãtã si duminicã. Din cei 409.000 de alegãtori pe listele electorale doar în jur de 70.000 au iesit la vot, adicã 17-18%. Probabil, luând în calcul numãrul real al celor care locuiesc aici si care au drept de vot, cam 300.000 de persoane, am ajunge la cifra realã a votantilor, cam 24%. Dar, chiar si asa, referendumul nu a trecut. De ce?, s-ar putea întreba unii. Cei care sustin cã au studii peste media populatiei vorbesc de faptul cã “Nu aveam ce sã cãutãm la vot, pentru cã în Codul Civil este trecutã cãsãtoria dintre un bãrbat si o femeie” (cei cu oarecari studii juridice), altii au spus cã este o smecherie a la Dragnea si PSD, pentru care nu se meritã sã iasã la vot, iar unii au spus, simplu, cã nu le pasã câti homosexuali vãd tinându-se de brat si sãrutându-se în centrul orasului. Ba chiar, au existat si glume de genul “Vezi sã nu te apleci când pui buletinul în urna de vot!”. Una peste alta, a fost o atmosferã de nevotat, cum s-ar exprima unii. Desi vremea a fost frumoasã, oamenii nu au iesit la vot. Dupã o zi de sâmbãtã cu vreme frumoasã, în care oamenii au strâns recoltele de pe câmpuri sau din vii, iar Vasluiul raporta prezentã la vot de doar 5,72%, a venit ziua de duminicã, cu cer senin si soare, în care toti credeau cã alegãtorii de aici vor iesi masiv la vot. Dar, nu a fost asa. La tarã, bãtrânii au refuzat sã meargã la urne, dupã slujbã, din propriile motive (unii, au avut nepoti care le-au spus: “Nu iesi, bunicã/bunicu’ la vot, cã asa te manipuleazã PSD”). Una peste alta, vasluienii nu au votat la referendum, ba chiar au spus: “Dacã tot nu îmi afecteazã viata, de ce sã merg la referendum? Nu sunt scoli, spitale, asta ne intereseazã pe noi? Referendumul? Asta era cea mai mare problemã a noastrã?”.

Moldovenii au “contribuit” la acest esec: sectia 11 de vot – zero alegãtori, sectia 12 – 33 de alegãtori!

Oficial, sunt 409.000 de alegãtori în judetul Vaslui. Cu tot cu cei 100 si ceva de mii de moldoveni, care au primit buletine care tin de Vaslui, în ultimii ani (Vaslui, Bârlad, Husi etc.). Numai în municipiul resedintã, sunt în jur de 50.000 de oameni care au apãrut în listele electorale permanente peste noapte, fãrã sã-i intereseze o clipã de acest oras. Ne-am convins de asta ieri, atunci când am vizitat sectia 11, din municipiul resedintã. “Sunt 3.378 de alegãtori în listele electorale permanente si nu s-a prezentat nici unul. Toti sunt cetãteni moldoveni, care locuiesc într-o singurã locatie (e vorba de o garsonierã de la blocul 32, n.r.). Trei dintre colegii nostri au votat pe liste suplimentare. În rest, ne-am plictisit teribil, în cele douã zile”, ne-au spus membrii biroului sectiei de votare. E de înteles, câtã vreme nu le-a trecut nimeni pragul, nici mãcar sã le spunã “Bunã ziua”. Oamenii au stat linistiti, s-au jucat pe telefoane, au predat duminicã seara procesul verbal cu cele trei voturi si asteaptã sã fie plãtiti. E corect? Nu stim. Dar, iatã ce am descoperit la sectia 12, tot din interiorul Scolii 3. Pânã spre amiazã, ieri, votaserã 33 de persoane din listele electorale permanente, adicã 2% din totalul alegãtorilor, 1.740 de persoane. În jur de 1.500 erau moldoveni, la o singurã adresã. “Ar trebui sã ia cineva mãsuri cu acesti moldoveni. Sunt mii de oameni pe o singurã adresã si nu pãtesc nimic cei care îi iau în spatiu”, ne-a spus un membru de la o sectie de votare de la scoala 5, acolo unde au fost organizate patru sectii de votare.

Cu autocarul prin Vaslui, de la Cuvioasa Parascheva

Am primit, ieri dupã-amiazã, informatia cã mai multi credinciosi, sositi cu un autocar, au votat la sectiile de la scoala 5, din Vaslui, sectiile 26 si 27. Am mers acolo, sã vedem ce s-a întâmplat. Presedintele uneia din sectii, foarte amabil, ne-a spus cã, în jurul prânzului, un autocar cu numere de Cãlãrasi a oprit în statia din fata scolii si zeci de persoane vârstnice au spus cã vor sã voteze pe listele suplimentare. <<Le-am întrebat: “Cum de ati ajuns sã votati la sectia noastrã?” Mi-au spus cã vin de la Iasi, de la Sfânta Parascheva, cã merg spre Cãlãrasi si cã nu vor ajunge pânã la ora 21.00, asa cã au decis sã voteze la Vaslui. Au mai spus cã, în drum spre casã se opresc la mãnãstirea Bujorãni. Nu am avut ce sã facem, le-am permis sã voteze>>, ne-a spus presedintele sectiei 26. În total, 28 de pelerini de la Cãlãrasi au votat acolo, desi scoala 5 nu este la drumul national si pe aici nu trec niciodatã autocare cu turisti… Alti 17 pelerini au votat la sectia alãturatã, 27. “Ce sã le facem? Au stat cuminti la coadã, oameni în vârstã, nãscuti în ’40, ’43, ’46, oameni care au nepoti si strãnepoti. Am respectat legea si i-am trecut pe liste suplimentare, ne-au spus cã sunt de la Lehliu Garã si merg spre casã, venind de la Iasi”, a spus presedinta sectiei 27. La ora 16.00, cifrele oficiale arãtau cã votaserã la referendum în judetul Vaslui în jur de 57.000 de persoane, adicã maxim 14 la sutã. Ceilalti 350.000 de alegãtori au preferat sã stea acasã.

În loc de concluzii, dupã referendum

O dezbatere popularã, care ar fi trebuit sã aseze locul familiei traditionale în rolul sãu de secole, stabilit de înaintasi, s-a transformat într-o bãscãlie. Unii au spus cã sunt de acord cu homosexualii, altii l-au înjurat pe Dragnea sau Bãsescu, altii au explicat cã nu le pasã, pentru cã nu le afecteazã familiile. Ba chiar, au fost si dintre cei care s-au plâns de drumuri si spitale, iar banii de la referendum le-ar fi fãcut tuturor o viatã mai bunã. Vom afla, în câtiva ani, dacã acest referendum era necesar si dacã ar fi trebuit ca oamenii sã iasã la vot, fãrã sã fie manipulati de nimeni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.