spot_img
34.4 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Profesorii vasluieni, în pericol de concediere ?

- Advertisement -

CONCEDIERI…Tara a luat foc dupã ce sindicatele din învãtãmânt au anuntat cã circa 4.000 de profesori sunt în pericol de a fi dati afarã. Cauza principala este lipsa finantãrilor necesare, astfel cã în baza OMEN nr. 4884/2018, inspectoratele scolare trebuie sã taie din posturi. Concedierile urmeazã a se face atât din rândul personalului didactic de predare, cât si din rândul personalui didactic auxiliar si nedidactic. Potrivit declaratiei lui Sorin Tiplea, liderul de sindicat al US Didactica, la nivelul judetului Vaslui ar putea fi reduse în jur de 70 de norme, însã acesta nu cunoaste detalii pentru cã Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui nu a discutat cu sidicalistii despre aceastã situatie. Pe de altã parte, conducerea ISJ spune cã situatia este bunã în judet si nu se va desfiinta nici un post.

Grav este cã MEN nu a consultat federatiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în conditiile în care legislatia în vigoare îl obligã pe acesta sã punã în discutia partenerilor de dialog un astfel de act administrativ cu caracter normativ. „Este într-adevãr un ordin al ministrului care impune fiecãrui judet în parte sã reducã un anumit numãr de norme. La Vaslui cred cã este vorba de aproximativ 70 de norme, chiar dacã judetul Vaslui nu se numãrã printre judetele în care deficitul bugetar este unul mare. Ratiunea pentru care Ministerul solicitã acest lucru nu o stiu, având în vedere cã la începutul anului Ministerul anunta cã pentru învãtãmânt bugetul este chiar excedentar cu vreo 4%.”, a declarat Sorin Tiplea, liderul US Didactica Vaslui. În ceea ce priveste categoriile de angajati care ar urma sã fie concediati, liderul de sindicat nu a dat detalii, pentru cã la nivel national nu a existat niciun fel de consultare cu sindicatul, iar la nivel local, spune Sorin Tiplea, ISJ Vaslui nu a informat liderii de sindicat despre mãsurile pe care urmeazã sã le ia. „Ministerul a dat acest ordin fãrã a avea o analizã de impact, fãrã a vedea în mod concret care sunt necesitãtile judetelor cu personal. Ocuparea posturilor didactice este imperios necesarã. Atâta timp cât ai clase de elevi, nu ai cum sã îi lasi fãrã profesori, de aceea, probabil, reducerea de norme se va face din rândul personalului nedidactic si, respectiv, didactic auxiliar. Nu pot sã spun exact, pentru cã Ministerul a transmis acest ordin în mod netransparent, nefiind discutat cu organizatiile sindicale. Nici Inspectoratul Scolar nu ne-a anuntat pe noi, sindicatele din teritoriu, cu ce au de gând sã facã si eventual sã avem niste discutii prealabile pentru a gãsi niste solutii acceptate si de unii, si de altii, cu privire la reducerea acestui numãr de norme, dacã se impune cu adevãrat. Este o lipsã de transparentã din partea Inspectoratului Scolar, pentru cã nu cunoastem mãsurile care ar putea fi luate”, a mai spus Sorin Tiplea.

Ce spune conducerea Inspectoratului scolar

Conducerea ISJ Vaslui îi linisteste pe salariatii din învãtãmântul local. „La noi situatia este bunã, în sensul cã nu avem depãsiri si ne încadrãm foarte bine în numãrul aprobat. În alte judete au mari probleme si nu se încadreazã nici în numãrul de norme, nici în buget si sunt obligati sã facã reduceri masive”, au declarat reprezentantii ISJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.